Kaj storiti, ko si le en partner želi osebne rasti?

28. oktober 2022

Kaj storiti, ko si le en partner želi osebne rasti?

28. oktober 2022
Foto: Profimedia

Skozi odnos pogosto s partnerjem rastemo skupaj. A če si za osebnostno rast prizadeva le eden od partnerjev, se lahko pojavijo težave.

Skozi življenje vsi rastemo in se razvijamo. Če pa smo v razmerju, je rast običajno vzporedna s partnerjevo, saj rastemo skupaj.

Uporabnica Starševskega čveka se je obrnila na forum z vprašanjem, če rast lahko sploh uspe, če si zanjo prizadeva le eden v razmerju. “Razmišljam in berem veliko o tem. Koliko mi to uspeva, pa je druga zgodba. Moj partner je precej preprost in avtomatski. Imam občutek, da ga to ne zanima ali pa veliko premalo. Kdaj se celo vsemu skupaj samo smeje. Mogoče, če bi bila oba za to in se bolj angažirala, bi nama ene stvari lažje stekle. Tako imam premalo upanja. Mislite, da mi lahko uspe sami, če delam na tem ali bi moral sodelovati tudi partner, ki ga pa ne morem in niti ne smem siliti, če pač noče?”

Sta na istem nivoju?

Mnogi so uporabnici odgovorili, da če partnerja na duhovni ravni nista povezana, bo rast težja. “Seveda lahko ostaneta skupaj. Ni pa to to, če samo en želi rasti. Oziroma, zakaj želiš takšne spremembe?” je vprašala ena izmed uporabnic.

“Osebna rast je delo na emocionalni inteligenci obeh partnerjev, sklepanje kompromisov in da nastopita skupaj v zahtevnih situacijah. Delajta na tem, naj te ne odnese v neko duhovnost, ker boš razdrla vajin odnos.”

Foto: Instagram

Druga pa jo je opozorila, da se pri takih stvareh lahko zgodi, da partnerja prerastemo. “Če noče in se smeje, potem pač noče in ga ne moreš prisilit. Večina itak sploh pojma nima, kaj delo na sebi in osebna rast sploh je. Ga tudi nikoli ne bodo imeli, ker se niti za minuto ne poglobijo v to in kar mislijo, da vejo, kaj to je. Ti kar delaj na sebi, samo moraš vedeti, da ta partner verjetno ni pravi zate in ga boš nekega dne totalno prerastla ter odšla iz te zveze. Težje ti bo tudi najti koga novega, ker večina moških itak nič ne dela na tem področju in funkcionirajo kot neki avtomati, kot si napisala.”

Vse je priložnost za rast

Gary W. Lewandowski, učitelj psihologije na Univerzi v Monmouthu pravi, da so razmerja ključni vir rasti za ljudi. “Ljudje običajno cenijo partnerje, ki jim pomagajo postati boljša različica samih sebe,” je povedal za The Conversation.

Eden od načinov za optimizacijo lastne rasti v vašem odnosu je delitev edinstvenih interesov in veščin vašega partnerja. Ko “jaz” postane “midva”, partnerja združita svoje predstave o sebi in vključita drugega v sebe.

“To združevanje spodbuja partnerja, da do neke mere prevzameta lastnosti, posebnosti, interese in sposobnosti drug drugega. Romantični partnerji imajo neizogibno različne življenjske izkušnje, baze znanja, poglede in veščine. Vsako področje je priložnost za rast,” pravi profesor.

Foto: Instagram

Skozi razmerje bomo prevzeli lastnosti svojega partnerja, če ima na primer vaš partner dober smisel za humor, ga boste čez čas razvili tudi vi. Partnerjevi različni pogledi na podnebne spremembe, politiko ali vero vam bodo omogočili nove poglede in globlje razumevanje teh tem. Vaš odnos vam na mnoge načine pomaga postati boljši človek.

Rast je dobra za oba

Lewandowski razlaga, da je rast v razmerju koristna za oba, saj znanost dokazuje, da so pari, ki skupaj rastejo, veliko bolj srečni in imajo boljši odnos. “Natančneje, ljudje, ki poročajo o večji samorazširjenosti v svojem odnosu, poročajo tudi o več strastni ljubezni, zadovoljstvu v odnosu in predanosti. Povezan je tudi z več fizične naklonjenosti, večjo spolno željo, manj konfliktov in pari, ki so srečnejši s svojim spolnim življenjem,” še dodaja.

Kaj torej pomeni za vaše razmerje, če vaš partner ne želi rasti z vami? Profesor pravi, da se lahko počutimo, kot da smo obtičali.

Foto: Profimedia

“To stagnantno slabo počutje ima posledice. Raziskave ugotavljajo, da so poročeni pari, ki so se v svojem zakonu dolgočasili, devet let pozneje poročali tudi o manjšem zadovoljstvu v zakonu. Nezadostna samorazširitev odnosa tudi spodbuja ljudi, da imajo bolj begajoče oči in večjo pozornost namenjajo alternativnim partnerjem, povečuje dovzetnost za varanje partnerja, zmanjšuje spolno željo in povzroča z večjo verjetnostjo razhoda,” razlaga Lewandowski.

Če imate občutek, da v vašem razmerju stagnirata, profesor svetuje, da se oba zazreta v svoje razmerje in poiščeta skupne načine za rast. A če vašemu partnerju to nikakor v interesu, razmislite, če si še želite biti v odnosu z nekom, ki si ne želi boljšega odnosa.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close