Zakaj se nekateri pari tako dobro razumejo?

06. november 2023

Zakaj se nekateri pari tako dobro razumejo?

06. november 2023
Foto: Instagram @gabriellecaunesil

Zakaj se nekateri pari tako dobro razumejo?

06. november 2023
Foto: Instagram @gabriellecaunesil

Po mnenju antropologinje obstajajo 4 vrste partnerjev.

Lahko oseba, ki je željna sprememb, najde srečo s “prizemljenim gradbenikom”? Je lahko “pogajalec”, ki vedno želi ugoditi ljudem, srečen v zvezi s “strogim direktorjem”?

V večini primerov se ljudje poročijo z osebo, ki ima drugačen nabor osnovnih socialnih in kognitivnih sposobnosti, pravi dr. Helen Fisher, antropologinja na oddelku za antropologijo na univerzi Rutgers. Po njenem obstajajo 4 vrste partnerjev:

Foto: Instagram @gabriellecaunesil

Raziskovalec je zelo radoveden, ustvarjalen, energičen in spontan. V ljubezni hrepeni po sebi enakih ter se najboljše poveže s partnerjem raziskovalcem.

Gradbenik je miren, družaben, dober pri mreženju z drugimi ljudmi in oblikovanju družine. V partnerki želi najti dragoceno pomočnico in se dobro ujame z ostalimi gradbeniki.

Direktor je logičen in analitičen, usmerjen k cilju in odločen, osredotočen, neposreden in premišljen. Hrepeni po sorodnih mislih in zelo dobro se razume s pogajalcem.

Pogajalec je domiseln, verbalno spreten in zna pokazati čustva. Hrepeni po sorodni duši! Dobro se razume z direktorjem.

Foto: Instagram @paola.ambre

Za raziskavi je dr. Fisherjeva želela ugotoviti, kako srečne ali nesrečne so kombinacije določenih tipov osebnosti. Izvedla je spletno raziskavo, v katero je bilo vključenih 500 parov. Rezultati so bili, kot trdi, osupljivi. Več kot 70 odstotkov vprašanih je po poroki, ki je v povprečju trajala 16 let, izjavilo, da bi se ponovno poročilo z isto osebo.

Izkazalo se je, da je najbolj priljubljena vez med gradbenikom in direktorjem ter pogajalcem in direktorjem. V treh od štirih najbolj pogostih poročnih kombinacij je prisoten gradbenik, kar je logično, saj so to osebe, nadarjene za gradnjo družine, doma in kariere in so zato “dober material” za starševstvo in zakonske zveze. Po drugi strani pa so v zelo majhnem številu parov prisotni raziskovalci, kar ni presenetljivo, saj so to ljudje, ki imajo radi spremembe in avanture.

Foto: Instagram @gabriellecaunesil

Z anketo je želela odkriti, katere vrste osebnosti se najpogosteje poročijo in ostanejo skupaj. Izkazalo se je, da so zelo redki primeri, kjer v poročni zakon vstopita dva raziskovalca. Od 500 parov je bil samo en tak “raziskovalni” par. Malo več, okoli 4 odstotke zakonskih zvez sestavljata dva pogajalca, 7 odstotkov sta direktor in direktorica, največ, 14 odstotkov zvez, pa je takšnih, kjer sta oba partnerja gradbenika.

Rezultati so pokazali, da so po 20 letih zakona nekateri moški in ženske še vedno noro zaljubljeni, s “skeniranjem” pa je bilo ugotovljeno, da so njihovi možgani pokazali visoko dejavnost na področjih, ki so povezane z romantično ljubeznijo in naklonjenostjo, kar šteje za ključni pomen uspešne zveze na dolgi rok.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close