To je najbolj grozna stvar, ki jo lahko doživite v partnerskem odnosu!

02. november 2023

To je najbolj grozna stvar, ki jo lahko doživite v partnerskem odnosu!

02. november 2023
Foto: Unsplash

To je najbolj grozna stvar, ki jo lahko doživite v partnerskem odnosu!

02. november 2023
Foto: Unsplash

Molk je oblika čustvene zlorabe, najpogosteje s strani moškega partnerja z močno narcistično (samovšečno) motnjo. Za mnoge je to celo slabše od prevare!

Precej parov ima izkušnje z molkom na eni strani, ali pa gre v nekaterih primerih celo za medsebojno reakcijo obeh partnerjev v odnosu. A tokrat ne govorimo o `tihi maši`, ki jo ima mnogo parov po malce glasnejšem in odmevnejšem prepiru. Gre za dejanje, s katerim želi narcisoidna oseba manipulirati z drugo osebo.

Tisti, ki nenadoma prekine vsak stik, običajno želi držati partnerja pod nadzorom, se izogiba konfliktu, odgovornosti ali kompromisu in kaznuje partnerja zaradi nekaterih izjav oz. dejanj. Najbolj pogosto z molkom želi, da partner izgubi občutek nadzora.

Foto: Pexels

Žrtev, ki je verjetno visoko čustveno inteligentna in ima empatijo, lahko izgubi kompas v življenju. Najprej bo preverila elektronsko pošto, klice in sporočila, da bi rešila sporazum, srečala pa se bo le s tišino. Narcisoidna oseba bo šla tako daleč, da osebi, ki trpi, ne bo popuščala pri razlagi.

Kaj se dogaja v glavi osebe, ki izgine?

Čustvena zrelost take osebe ustreza nezrelemu petletniku, ki noče deliti grabljic in vedra z vsakim v peskovniku. Zavrnjeni otrok se počuti zmedeno in verjetno ne razume, zakaj nekdo ne želi deliti igračk. Enako je z žrtvijo narcisa, ki je doživela molk s strani narcisa.

Žrtev navadno nima priložnosti, da bi se približala osebi, ki se je odločila postaviti zid, zato ji preostane samo čakanje na drugo priložnost, ko se oseba odločil, da žrtvi da lažen občutek nadzora. Pogosto se mu žrtev opravičuje za vse, kar je povzročilo, da je prekinil razmerje s tišino.

Foto: Unsplash

Narcistične osebe včasih preprosto raje prekinejo zvezo, namesto da sklenejo kompromis ali vložijo kakršnikoli trud vanjo. Preprosto zanj je preveč naporno `deliti` grabljice in vedro z nekom. Torej, najlažje je oditi.

Kako ravnati v času molka?

Strupen odnos s takšno osebo morate nemudoma zapustiti, terapevti pa poudarjajo, da je pomembno razumeti, da oseba z narcistično osebnostno motnjo ni razvila možnosti za izražanje visoke stopnje empatije, vzajemnosti in kompromisov. Molk je oblika čustvene zlorabe in nihče je ne bi smel tolerirati. Če vi trpite pomanjkanje komunikacije v zvezi, je to znak, da jo morate obvezno prekiniti.

Foto: Pexels

Okrevanje bo videti kot žalovanje za zvezo, ki je `umrla`, ampak dejansko ni niti obstajala obojestransko. Takoj, ko nekaj ni po njeni volji, se bo narcistična oseba takoj zatekla k tišini in se tako branila s svojim najmočnejšim orožjem.

Nehajte jokati in ne sprejmite čustvene zlorabe! Vedno imejte v mislih, da si zaslužite zdrav odnos z nekom, ki zna komunicirati kot zrel in čustveno inteligenten človek. Igrajte se z nekom, ki želi deliti svoje igračke z vami.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close