To je nov trend v svetu zmenkov, ki ga morate poznati

30. junij 2023

To je nov trend v svetu zmenkov, ki ga morate poznati

30. junij 2023
Foto: Profimedia

Ghostlighting je zloglasna kombinacija dveh dobro znanih toksičnih dejanj v zvezi. Ugotovite, kaj pomeni, da vas je neka oseba ghostlightala in zakaj morate takoj prekiniti takšno zvezo.

Če je kaj hujšega kot ghosting in gaslighting, je to njuna kombinacija. V svetu zmenkov se je pojavil nov izraz ghostlighting, ki se je pridružil kopici rdečih zastav kot izjemno strupena taktika zavajanja partnerja.

Včasih je težko prepoznati, da nekdo, ki ga imate radi, manipulira z vami, a zahvaljujoč generaciji Z in družbenim medijem ima vsak toksičen odnos v razmerju svoje ime in je zelo dobro opisan. Dovolj je, da odprete TikTok, si ogledate en video in ugotovite, ali ste se znašli v situaciji ghostlighting. Če je tako, je čas, da takoj prekinete to razmerje.

Foto: Pexels

Kaj je ghostlighting?

Dobro smo že preučili ghosting in gaslighting: ghosting je proces, pri katerem partner popolnoma izgine iz vašega življenja brez kakršne koli razlage, potem ko ste že zgradili romantično razmerje, medtem ko je gaslighting oblika čustvene zlorabe ali manipulacije, kjer vas partner pripelje do tega, da dvomite o lastni resničnosti in vas drži v zmoti.

Ghostlighting je kombinacija obeh izrazov: vaš partner nenadoma izgine iz vašega življenja, nato pa se nenadoma vrne, in ko se z njim soočite glede tega, zanika, da vas je kdaj ghostal. Pri ghostingu partner preneha komunicirati z vami in to je konec, ne boste se več slišali z njim. Toda pri ghostlightingu je nenadno izginotje iz življenja le prva stopnja manipulacije.

Foto: Pexels

Oseba se bo vrnila v vaše življenje, poslala vam sporočilo, poklicala ali komunicirala z vami, pri čemer se bo pretvarjala, da nikoli ni izginila iz vašega življenja. Neizogibno boste zaradi tega zmedeni in se boste spraševali, kdo je pravzaprav končal komunikacijo, kar je značilno za gaslighting.

Namesto da bi oseba prevzela odgovornost za svoje vedenje, vam bo poskušala nad glavo postaviti velik vprašaj in vas lahko tudi obtožila, da sprevračate resnico. Poskušala vam bo vzbujati občutek krivde, odgovornosti ali vas osebno napadla in se razjezila.

Če sumite, da vas partner ghostlighta, se vprašajte: ali nenehno spreminja svoje zgodbe, da bi vas prepričal, da ima prav? Ali se zlahka razjezi, če se z njim soočite glede njegovega vedenja? Ste že kdaj imeli občutek, da se odmakne od vas, a je kmalu vse v redu in se pretvarja, da se ni nič spremenilo? Če je odgovor pritrdilen, potem je naš nasvet, da to osebo čim prej odstranite iz svojega življenja in nadaljujete boljšim razmerjem naproti.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close