Kako dejansko prebolimo razhod?

22. junij 2023

Kako dejansko prebolimo razhod?

22. junij 2023

Vsi smo se že kdaj v življenju srečali s tem bolečim obdobjem. Vsi pravijo, da sicer čas zaceli vse rane, a za vas imamo tudi nekaj znanstveno podprtih predlogov, kako čim prej preboleti zlomljeno srce.

Prekinitev razmerja je težka, še posebej, če ne veste, kako preboleti razhod in se iz njega izkopati v enem kosu. Poleg metaforičnega zloma srca so tu še boleči opomniki na družbenih omrežjih, da vaš bivši še vedno živi svoje življenje in da mu gre dobro tudi brez vas.

Predstavljajte si, kako preprost bi bil razhod v svetu brez posodobitev stanja na Facebooku, tvitov in neprestanih Instagram storyev. Kljub temu da ne morete ravno Meti poslati sporočila, naj vaš bivši preneha obstajati, pa lahko sami poskrbite za svoje mentalno zdravje in ga na vse omrežjih odstranite.

V študiji iz leta 2018, objavljeni v reviji Journal of Experimental Psychology, so raziskovalci dali sveže samskim različne predloge, kaj početi, da bodo razhod čim prej preboleli. Tu so tri dokazano najbolj učinkovite strategije:

Foto: Unsplash

1. Pripovedovanje o vseh negativnih lastnostih svojega bivšega

Nič vam ne bo pomagalo, da bi se hitreje premaknili naprej v življenju, kot če poskušate bivšega zrušiti s piedestala, na katerega ste ga postavili. Zlasti če imate prijatelje, ki ga sovražijo tako zelo kot vi po razhodu.

S tem ko sedite in pripovedujete o vseh njegovih negativnih lastnostih, lahko pomagate ublažiti bolečino zaradi razhoda in slabe stvari povezujete s svojim bivšim. Čarobnost govorjenja o smeteh!

2. Sprejemanje sebe

Razhodi se dogajajo, bolijo, so grozni in verjetno se vam bodo še kdaj zgodili. Takšna je resnica. Ne glede na to, ali ste zvezo končali vi ali oni, ste še vedno dobra oseba, ki si zasluži ljubezen.

Če sedite in se utapljate v samopomilovanju ter mislite, da vas nihče nikoli več ne bo imel rad, ne bo prišlo do ozdravitve. Žalostni ste in prizadeti, zato se ne kaznujte zaradi teh občutkov. Sprejmite jih in razumite, da je to normalno.

Foto: Pexels

3. Odvračanje pozornosti

Težko je ne misliti na bolečino, ki pride z razhodom, še posebej ko imate milijon drugih obveznosti. Odvračajte pozornost s stvarmi, ki jih imate radi, ali se lotite novega hobija.

Še vedno ste celovita oseba, ki ima svoje interese in talente. To vam bo pomagalo pri vseh nadležnih mislih o tem, kaj počne vaš bivši in ali vas pogreša. Še vedno lahko najdete veselje v stvareh, ki jih imate radi.

Ljubezen boli, zlasti ko se konča. Vedite, da bo nekaj časa bolelo, vendar ste bili že pred zvezo neverjetna oseba in tudi po njej ste še vedno neverjetna oseba. Morda se vam zdaj ne zdi tako, vendar se je iz tega treba nekaj naučiti. Lahko začnete znova in postanete povsem nova oseba.

Sprejmite zdrave, proaktivne ukrepe, kot so telovadba, preživljanje časa s prijatelji in izogibanje spanju s svojim bivšim – tudi to vam bo pomagalo iti naprej.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close