Kako ugotovite, ali je vaš partner narcis?

17. september 2023

Kako ugotovite, ali je vaš partner narcis?

17. september 2023
Foto: Pexels

Kako ugotovite, ali je vaš partner narcis?

17. september 2023

Narcisizem je osebnostna motnja, ki jo opredeljuje pomanjkanje empatije. Četudi je pravi narcisizem redek in se ta izraz pretirano uporablja, je vseeno dobro vedeti, ali ga imate morda celo ob sebi.

Mnogi ljudje imajo narcistične lastnosti, zaradi katerih so toksični partnerji in vam svetujemo, da bežite čim dlje od njih. Morda ste že kdaj bili s sebično in čustveno nezrelo osebo, pa znakov niste prepoznali. Pravi narcisizem je osebnostna motnja, ki jo opredeljuje pomanjkanje empatije, pravi Leah Aguirre, licencirana klinična socialna delavka v San Diegu. Rezultati skeniranja možganov celo kažejo, da imajo narcisi manj sive snovi v predelu možganov, ki je povezan s sočutjem.

Foto: Pexels

narcís -a m (ȋ) oseba, ki občuduje samega sebe, zlasti svojo lepoto: malomeščanski narcis / ekspr. pesnik ni bil nikoli egocentričen narcis

Strokovnjakinja je dejala, da je prava narcistična osebnostna motnja statistično redka, saj prizadene približno 0,5-5 % prebivalstva (podatki za ZDA). Da je uporaba pripisanja narcisizma pretirano pogosta potrjujejo tudi oznake na TikToku, kot je #NarcTok, ki ustvarijo več milijard ogledov. V objavah uporabniki naštevajo lastnosti ali opozorilne znake, da je nekdo morda narcis.

Foto: Profimedia

Četudi nekdo klinično ne ustreza definiciji narcisa, ima lahko narcistične lastnosti, ki jih morate po besedah strokovnjakov jemati kot velike rdeče zastavice. Pomembno je, da te lastnosti opazimo zgodaj, zaradi česar lahko lažje izstopimo iz teh težkih odnosov.

Sprva se zdijo kot nalašč za vas

Značilna poteza narcisov je ljubezensko bombardiranje, ko potencialnega partnerja zasipajo s pozornostjo, komplimenti in darili. Narcisi pogosto poskušajo utelešati lastnosti, za katere mislijo, da si jih želite. Nenadoma ste našli nekoga, ki ima rad popolnoma enake stvari kot vi, morda celo bolj kot vi. Narcis je pri vsem tem privlačen zaradi svoje samozavesti, saj slika čudovito skupno prihodnost, v kateri vas bo vključil v vse svoje načrte.

Foto: Unsplash

Vedno morajo imeti najboljše od vsega

Še en razlog, zakaj je zmenek z narcisom lahko osupljiv, je ta, da je verjetno šel na vse pretege. Lancer pravi, da se narcisi na splošno počutijo upravičene, da “gredo v najboljšo restavracijo, želijo najboljšo mizo, morajo voziti najboljši avto”. Seveda so lahko vaši zmenki vznemirljivi, ker si privoščite luksuzno izkušnjo.

Vsak pogovor vrnejo k sebi

Druga velika rdeča zastava je, če govorijo o sebi in vam nikoli ne zastavijo nobenega vprašanja. Ker pa je to nekaj, česar veliko ljudi ne bo dolgo prenašalo, lahko številni narcisi priredijo zanimanje za vas. Na zmenku postavljajo splošna vprašanja, kot so, od kod ste ali kaj delate v službi. “Vendar se ne zdi, da bi bili resnično zainteresirani za spoznavanje vaše osebnosti,” je dejala strokovnjakinja. Pogosteje se zgodi, da pogovor preusmerijo nase.

So grozni do ljudi, za katere menijo, da so pod njihovo ravnijo

Narcisom primanjkuje empatije in so naklonjeni statusu. Opazujte, kako ravnajo z uslužbenci v službah ali z vsemi, ki jim ne morejo pomagati napredovati. Največkrat so nesramni do natakarjev, zelo kritični do drugih, in sicer na zelo črn ali bel način ter pogosto ne govorijo lepo o bivših partnerjih ali drugih ljudeh.

Foto: Pexels

Podrobnosti o njihovem življenju se ne ujemajo

Hvalisanje in napihovanje so dve od lastnosti, ki so značilne za narcise, zato se v njihovih zgodbah kaj hitro pojavijo nedoslednosti ali celo pomanjkanje dokazov o njihovih dosežkih. So dovolj disciplinirani, da so najboljši na svojem področju, vendar imajo tudi neskončno prijateljev in načrtov, hkrati pa vsak dan tri ure telovadijo. Dajejo občutek, da je vse, kar počnejo velikopotezno in da je predobro, da bi bilo res.

Z vami ravnajo kot s statusnim simbolom in ne kot z osebo

Narcise običajno privlači nekdo, ki je uspešen, nadarjen in lep. V zvezi želijo ohranjati moč v vsaki situaciji in upravljati svojo podobo. Čeprav vas torej na začetku morda vidijo kot nagrado, je njihov cilj, da vas obdržijo pod sabo.

Foto: Unsplash

Nikoli niso prilagodljivi ali ne sprejemajo kompromisov

Prilagajanje ni ena izmed lastnosti narcisov, prav nasprotno. Težave imajo s tem, da bi pristali na nekaj, česar si ne želijo, ali na nekaj, kar ni v skladu z njihovim urnikom. Prav tako se lahko začnejo umikati, ko začnete bolj izražati svoje potrebe. Ta dinamika se lahko podaljša, če sčasoma vsakič popustite njihovim željam. Ponavadi žrtve narcisov ne postavljajo meja in ne spregovorijo, zato se z njimi zapletejo.

Vedno preusmerijo krivdo

Eden največjih opozorilnih znakov narcisoidnega človeka je žal tisti, ki se lahko pojavi šele po medenih tednih – kako rešuje konflikte. Nikoli ne prevzamejo odgovornosti, če pa že, je to vedno na način, da krivdo prenesejo na vas, tako da vas zasenčijo. Če jih na primer zalotite pri flirtanju z nekom drugim, ste za to krivi vi, ker jim niste posvečali dovolj pozornosti. Konflikt tako rešujejo z zanikanjem, napadom in zamenjavo vloge žrtve in storilca.

Če se opravičijo, to izzveni v prazno

Če nočete popustiti in si res ne želijo izgubiti statusa in sredstev, ki jim jih zagotavljate, lahko popustijo in se opravičijo, pravi Aguirre. Opravičilo je v resnici namenjeno temu, da vas utišajo in navadno ni zelo konkretno in ne pristno ali iskreno. Po njenih besedah je običajno nekaj takega kot “Žal mi je, če ste užaljeni”.

Nimata tesnih prijateljev

Zaradi narcisove čustvene zlorabe lahko pomislite, da ste vedno problem vi, a če potrebujete dodaten dokaz, si oglejte njihov ožji krog. Narcisi ne čutijo empatije in ne morejo priznati lastnih napak. Posledično nimajo prijateljev ali pa imajo le zbirko površnih znancev, s katerimi niso iskreni.

Foto: Unsplash

Nimajo nikakršnega interesa, da bi se spremenili

Pravi narcisi se le redko, če sploh kdaj želijo spremeniti, saj ne vidijo, zakaj so problem prav oni. Ni nemogoče, da se narcisi odločijo za terapijo, vendar je to redko in se običajno zgodi le po večjih težavah, kot sta ločitev ali poslovni neuspeh. Izberite prvi izhod iz zveze z narciso, saj se ta ne bo nikoli spremenil, pa če si še tako zelo želite ali če vam to na sveto obljublja.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close