Zakaj so Italijani mojstri zimskega oblačenja

28. januar 2023

Zakaj so Italijani mojstri zimskega oblačenja

28. januar 2023
Foto: Instagram

Ko gre za modo, nas lahko naši sosedje Italijani veliko naučijo. Italijanska moška moda pride v hladnejših mesecih še posebej do izraza.

Modne presežke lahko opazimo v Firencah, kjer vsakega pol leta poteka sejem moške mode Pitti Uomo, ki se je v poznih 2000-ih spremenil v ekstravaganco uličnega sloga. Takrat se tam zberejo najbolje oblečeni moški na svetu, da bi odkrili nove modne znamke, ki jih bodo lahko dodali v svojo zbirko.

Do sredine leta 2010 je bilo to središče nenavadno oblečenih moških v norih oblekah, pisanih klobukih in z nešteto modnimi dodatki, ki se jih je prijel vzdevek “Pitti Peacocks”.

Foto: Instagram

Trendi so se sčasoma spremenili in zdaj je med “pisanimi pavi” vse manj razkazovanja in vse več dodelanega, elegantnega stila. Ti (pogosto starejši) moški natanko vedo, kako nositi popolno ohlapno obleko, dopolnjeno s klobukom, rokavicami, šalom in v nekaterih primerih – cigaro.

Kako jim uspe, da so njihovi outfiti vedno tako elegantni in do potankosti dodelani?

Foto: Instagram

Obvezen kos je ohlapen volnen plašč

Vsi plašči niso enaki. V Veliki Britaniji recimo dajejo prednost ozkim krojem, Italijani pa imajo raje plašče, ki so malo širši. Mehka struktura je bolj laskava in če je narejena iz tvida in volne, nastane popoln miks britanskega in italijanskega stila. Obvezno je dvoredno zapiranje, ki jim še doda ščepec elegance.

Foto: Instagram

Barve in vzorci

Italijanski moški se ne bojijo kombiniranja različnih barv in vzorcev. Izogibajte se klasični črnini in raje izberite kombinacijo temno modre in rjave, sive in vijolične ter v svojo garderobo popestrite s karirastim plaščem, šalom ali celo hlačami.

Mojstri plastenja

Pozabite na staromodno kombinacijo srajce in suknjiča. Poigrajte se z različnimi kosi kot Italijani in čez srajco oblecite jopico in plašč ali pa se odločite za eleganten puli, ki mu dodate daljši suknjič.

Foto: Instagram

Pomemben je dober kroj

Italijani dajejo prednost dobrim krojem. Pitti Peacocks so videti tako dodelano, ker imajo vsako obleko narejeno po meri. Seveda to ne pomeni, da jo morate imeti tudi vi, le pri nakupu si vzemite malo več časa, da najdete takšno, ki je najbolj primerna za vašo postavo. Ne bojte se za nasvet vprašati prodajalke, ki vam bo brez dvoma znala dobro svetovati.

Ne pozabite na detajle

Italijanski moški ničesar ne prepustijo naključju. Barva nogavic, postavitev šala in robček, ki gleda iz žepa, so vedno natančno premišljeni. Ko se boste naslednjič oblačili, torej ne pozabite na vse te najmanjše detajle, ki bodo dali piko na i celotnemu outfitu.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close