Znaki, ki nam jih pošiljajo zobje skozi različne vrste bolečin

23. december 2021

Znaki, ki nam jih pošiljajo zobje skozi različne vrste bolečin

23. december 2021
Avtor: Unsplash

Vas pogosto bolijo zobje, kadar pijete hladno vodo? Če mine v nekaj sekundah, je govora o občutljivih zobeh, a če je po dveh minutah še vedno prisotno, je čas, da obiščete zobozdravnika.

Vzroke in zdravljenje različnih vrst bolečin v zobeh je razložil doktor dentalne medicine Dean Cekić.

Bolečina ali je občutljivost?

Bolečina je signal, ki nam ga organizem pošlje in z njim nakazuje, da nekaj ni v redu, zato ga ni pametno ignorirati, sploh ko se ta jača. Doktor dentalne medicine Dean Cekić iz ordinacije Cekić razlaga, da kadar zob boli spontano sam od sebe, brez kakršnihkoli dražljajev, to zahteva obisk zobozdravnika.

“Kadar boli nekaj zob ali kar vsi, je običajno govora o preobčutljivih zobnih vratovih, značilno za to vrsto bolečine pa je, da zobje bolijo dva tedna, nato pa se bolečina zmanjša in preneha. Danes obstaja cela industrija pasti za občutljive zobe, saj je to zelo pogost pojav. V ordinaciji tudi obstajajo posegi, ki izboljšajo stanje preobčutljivosti, a to ni stanje, ki nujno zahteva obisk zdravnika,” pojasnjuje.

Nasvet: Če uporabljate zobno kremo za občutljive zobe, ne uporabljajte nobene druge vrste kreme, npr. za beljenje zob.

Znaki, ki nam jih pošiljajo zobje:

  • Kadar zobje bolijo na sladko ali kislo, je to pogost znak za karies, sploh če gre za en sam zob. V tem primeru nas zob pravočasno opozarja, da je čas za obisk zobozdravnika.
  • Kadar gre za bolečino ob toplotnih dražljajih, je najpogostejša bolečina zaradi mraza. Obstajata dve vrsti bolečine: ena, ki mine sama od sebe in traja nekaj sekund, ter druga, ki tudi po prenehanju dražljaja še vedno vztraja do dve minuti. Druga je simptom vnetja zobne pulpe in zahteva zdravljenje, saj lahko v nasprotnem primeru pride do zapletov.
  • Bolečina na toplo je simptom napredovanega procesa v zobni pulpi, zanjo pa je značilna intenzivna bolečina – pacienti si običajno tu že sami poiščejo pomoč.
  • Ostra, topa in utripajoča bolečina: za diagnoze, povezane z vnetjem same zobne pulpe, je značilna ostra bolečina, v primeru vnetja okoliškega tkiva, kot je lokalno vnetje zobnega mesa med dvema zoboma, ki ga povzroči kos hrane, pa je bolečina topa. Utripajoča bolečina je najpogosteje povezana z vnetjem živcev. Če se taka bolečina krepi in postaja vse močnejša vsak dan, je čas za obisk ordinacije.
Avtor: Pexels

Refleksne bolečine

Dr. Cekić razlaga, da obstajajo tudi bolečine, ki so nevrološkega izvora in refleksne bolečine, ki so posledica motenj v žvečnih mišicah. “Bolečina, ki prihaja iz žvečilne mišice, se lahko odraža in takrat bolnik začuti zobobol. Prav tako je bolečina pogosto refleksna in se odraža v sosednjem zobu ali dveh ali treh ob bolečem. Odraža pa se lahko tudi v nasprotni čeljusti.” Pri tem zato bolniki pogosto ne vedo, za kateri zob gre. “Prav tako se lahko bolečine v žvečni mišici čutijo točno v zobu in lahko se zgodi, da ga pravzaprav boli vozel v mišici, a izgleda kot da ima vnetje živca. Čeprav takšni primeri niso pogosto, je pravočasna in dobra diagnoza pri zobozdravniku pomembna.”

Boleč zob zaradi sinusitisa?

Specifična bolečina, ki nima nobene veze z zobozdravstvom, je sinusitis. Pacienti prihajajo v ordinacijo zaradi bolečin v celi vrsti zob v zgornji čeljusti. Čeprav se zdi, da jih boli zob, jih v resnici boli maksilarni sinus,” pojasnjuje Dr. Cekić in dodaja, da je ta specifična bolečina pravzaprav bolečina v celotni sluznici, torej se preobčutljivost sluznice kaže s pekočim občutkom v notranjosti ustne votline. Večina  se pogosto se pojavlja pri ženskah v menopavzi in je povezana s spremembami na sluznici zaradi hormonskih sprememb.

V vsakem primeru je vsaka bolečina, ki traja, ki je intenzivna in se krepi iz dneva v dan, resen simptom in v primeru, da jo začutite, obvezno čim prej obiščite zobozdravnika.”

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close