Znana živilska veriga šokirala: njihovo sadje ni primerno za vegane

24. avgust 2022

Znana živilska veriga šokirala: njihovo sadje ni primerno za vegane

24. avgust 2022
Foto: Pexels

Največja britanska živilska veriga je na udaru, ker prodaja sadje, ki ni primerno za vegane. Kako je to možno?

Tesco, znana britanska živilska veriga, je potrdila, da nekatero njihovo sadje ni primerno za vegane, saj je po obiranju premazano s šelakom, smolo živalskega izvora, ki jo izločajo ščitaste uši. Razlog za premaz je ta, da ima sadje po tem privlačen sijaj.

Za isti namen uporabljajo tudi čebelji vosek, ta pa pomaga ohranjati svežino sadja dlje časa.

Vendar pa to pomeni, da strogi vegani ne morejo kupovati takšnega sadja, tudi citrov ne, saj mnogi pri kuhi in peki uporabijo tudi naribano lupinico.

Ravno zaradi vse bolj priljubljene rastlinske diete in veganstva bo moral Tesco zdaj s pridelovalci sadja premisliti o razvoju alternativnega voska, ki ne vključuje šelaka.

Foto: Pexels

Nekatere restavracije opozorijo ne neveganske citruse

In čeprav se veriga zaveda težave in jo že rešuje, pa je deležna precej kritik. Stranka z imenom Amy je denimo izjavila: “Nikoli nisem razmišljala o tem. Predvidevala sem, da je sadje vedno vegansko.” Charmaine pa je dodal: “Večina supermarketov je ukrepala. Tesco je s standardi očitno popustil.”

Nekatere restavracije namreč že dlje časa opozarjajo svoje veganske stranke, kadar obrok vključuje citruse. Jack Monroe, avtor in borec proti revščini s hrano, se je decembra lani denimo spraševal, zakaj je na meniju Pizza Express zapisano, da je kozarec Coca Cole veganski samo, če ga “postrežejo brez limone”.

Pri Pizza Expressu so mu odgovorili, da so njihove limone povoskane s šelakom, ki je pridobljen iz žuželk in zato niso veganske.”

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close