10 najboljših krajev za letošnje počitnice

Z bližanjem poletnih mesecev nas že vse počasi srbijo podplati v želji po dopustu. V iskanju inspiracije pa se splača pokukati tudi na Tripadvisorjev seznam najbolj priljubljenih turističnih destinacij. Letošnje leto so popotniki po celem svetu za najboljših deset označili te.

M. V. / 15. maj 2023
10. KRAKOV, Poljska Foto: Unsplash

Krakov, mesto, ki je vpisano na prvi seznam Unescove svetovne dediščine, ponuja bogastvo zgodovine in arhitekture. Mesto, ki je že stoletja cenjeno zaradi svoje kulturne dediščine, je postalo tudi evropsko središče gastronomske dediščine.

Leta 2019 je Evropska akademija za gastronomijo mestu Krakov podelila naziv Evropska prestolnica gastronomske kulture. Krakov je mesto, ki živi polno kulturno življenje. Vsako leto prestolnica Male Poljske gosti skoraj 100 festivalov in drugih prireditev mednarodnega obsega.

9. KATHMANDU, Nepal Foto: Unsplash

To nepalsko prestolnico obdaja dolina, polna zgodovinskih znamenitosti, starodavnih templjev, svetišč in zanimivih vasi. Družite se z domačini in živalmi med spomeniki na trgu Durbar ali se pridružite gorskim pohodnikom v živahnem okrožju Thamel.

V trgovinah poiščite izvrstna dela lokalnih obrtnikov – posebnost so preproge in papirnati odtisi.

8. BAKU, Azerbajdžan Foto: Unsplash

Zgodovinsko središče Bakuja razkriva njegovo burno preteklost, od korenin pristaniškega mesta na svileni cesti prek naftnega razcveta do sovjetskega obdobja.

Staro mesto je labirint ulic, mošej, zgodovinskih stavb in ostankov utrdb, vključno s Širvanšahovo palačo in Deviškim stolpom, ki sta zdaj uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine. Mesto je veliko več kot le zgodovinski kraj, saj se v njem odvijajo živahne umetniške in kulturne dejavnosti kot tudi živahen sodobni poslovni sektor.

7. FES, Moroko Foto: Unsplash

Najstarejša univerza na svetu ni Oxford ali Sorbona – ampak je univerza Al-Karaouine, ki jo najdete v mestu Fes el Bali. V tem obzidanem mestu, ki je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine, se boste vrnili v srednji vek.

Obiščite starodavne labirintom podobne četrti Medine ali pa Feso el Bali in štiri velikanska vrata Fesa z značilnimi maroškimi ploščicami. Lahko hodite peš ali pa, če ste pogumni, vzamete taksi – njihovi vozniki vozijo izjemno divje.

6. VELIKI KAJMAN, Kajmanski otoki Foto: Unsplash

Bolj ko se oddaljujete od živahnih pristanišč Velikega Kajmana, več miru in tišine boste našli. V Stingray Cityju (pravzaprav peščeni plitvini) vam v mirnih vodah ob strani plavajo skati. Bližje mestu popotniki poročajo, da najdejo najboljše masažne in spa storitve na Karibih.

5. CHANG MAI, Tajska Foto: Unsplash

Za raziskovanje znamenitega nočnega bazarja bi lahko porabili celotne počitnice le v Chiang Maiju. Ko boste izčrpali veščino veselega barantanja, boste lahko raziskali še marsikaj drugega.

Narodni muzej in botanični vrt sta odlična kraja, kjer se lahko naužijete lokalne kulture in vdihnete nežen vonj tajskih orhidej. V središču mesta ostanki starodavnega obzidja objemajo več kot 30 templjev. Bolj športni popotniki se lahko povzpnejo še po 300 stopnicah do Wat Phrathat Doi Suthep, okrašenega budističnega templja v hribih.

4. SIEM REAP, Kambodža Foto: Unsplash

Ko jutranja svetloba preplavi zaraščene templje in ruševine Angkor Wata, se preprost sončni vzhod v Siem Reapu spremeni v navdušujoč dogodek. Njihove starodavne strukture se nahajajo v enem največjih verskih kompleksov na svetu.

Ta kompleks in kraljevo mesto Angkor Thom iz 12. stoletja veljata za glavna razloga za obisk Siem Reapa. V kamboški kulturni vasi se naučite nacionalne zgodovine, na nočni tržnici Angkor, ki je polna nakupovalnih stojnic, prodajalcev hrane in barov, pa se naučite barantanja.

3. MAVRICIJ, Afrika Foto: Pexels

Mavricij je verjetno najbogatejša afriška destinacija in pravi tropski raj z veliko možnostmi za preživljanje prostega časa. Port Louis, sodobno glavno mesto otoka, ki je kar 10x manjši od Slovenije, je živahno pristanišče z oživljenim obrežjem in živahno tržnico.

Večina obiskovalcev pa se predvsem usmeri v letovišča, kot so Mont Choisy, mirni Trou-aux-Biches in bolj živahni Flic en Flac, ki je priljubljen med potapljači. Rivière Noire je idealna za tiste, ki iščejo odličen globokomorski ribolov.

2. HOI AN, Vietnam Foto: Unsplash

To mesto na osrednji vietnamski obali je dobro ohranjen primer pomembnega trgovskega pristanišča v jugovzhodni Aziji, kakršno je obstajalo v 15.-19. stoletju. Že zdaj je pogosta postaja popotnikov z nahrbtniki, vse bolj pa postaja znano tudi turistom.

Na 14. dan vsakega lunarnega meseca mesto zamenja električne luči za tradicionalne barvne svetilke. Med znamenitostmi sta japonski pokriti most in tempelj Quan Cong.

1. KUBA Foto: Unsplash

Državljani ZDA morajo sicer za obisk Kube še vedno preskočiti nekaj ovir, vendar pa obiskovalci z vsega sveta vedo, da ta otok ponuja izjemne priložnosti za kulturno izmenjavo.

Havana je mešanica arhitekture starega sveta in sodobne kulture. Iz glavnega mesta se odpravite v majhno mestece Trinidad, kjer si lahko ogledate več španske kolonialne arhitekture.

To mesto je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine in je fantastično izhodišče za obisk Doline sladkornih mlinov, ki je bila nekoč središče kubanske industrije sladkorja.

 

Mi že pakiramo kovčke!

Avtor
Piše

M. V.

New Report

Close