10 nasvetov za okolju bolj prijazno lepotno rutino

22. april 2023

10 nasvetov za okolju bolj prijazno lepotno rutino

22. april 2023

Naš planet nas potrebuje bolj kot si mislimo. Ob današnjem dnevu Zemlje ne pozabite, da lahko tudi vi z okolju bolj prijazno lepotno rutino in trajnostnimi lepotnimi izdelki prispevate k boljši prihodnosti vseh nas.

Podnebna kriza je z vsakim letom bolj pereča in ne glede na to, kako majhne se zdijo proti herkulskim izzivom, s katerimi se soočamo kot družba, naše posamezne odločitve še kako štejejo. Trajnost vstopa v naša življenja po drobtinicah in ob njej se žal velikokrat pojavlja še izraz ‘greenwashing’, kar pa ni razlog, da je ne bi vključili v vašo lepotno rutino. Vsak potrošnik mora prevzeti delček odgovornosti za svoja dejanja. Pomembno je, kaj kupujete, kako pogosto kupujete in ali bodo ti izdelki po koncu uporabe končali na ustreznem odlagališču.

In nič kaj presenetljivega ni, da je lepotna industrija med največjimi onesnaževalci na svetu. Po podatkih družbe Euromonitor International je bilo samo v letu 2018 po vsem svetu prodanih 152,1 milijarde enot embalaže za kozmetiko in osebno nego, od katerih velik del ne bo nikoli recikliran. Evropa se je sicer zavezala, da naj bi se do leta 2030 recikliralo 55 odstotkov plastike, a je pot do tja še dolga.

Foto: Pexels

Četudi je reciklaža eden od trajnostnih ukrepov, pa je treba v upanju na boljšo prihodnosti in ohranitev našega planeta najprej pričeti z osveščanjem in predvsem trajnostno naravnano potrošnjo. Pri tem ne mislimo, da se morate odpovedati vašim lepotnim izdelkom in negovalni rutini. Le zamenjajte jo za bolj okolju prijazno. Kako? Upoštevajte spodnje trike in nasvete.

1. Uporabite vse, kar imate

Večina misli, da če se odloči za bolj trajnostni način življenja, da mora iz svojega doma odstraniti vse plastične izdelke. Nikar ne mislite tako, način kako se znebimo izdelkov, ki jih ne potrebujemo več, je prav tako pomembno kot kaj in kolikokrat kaj kupimo. Če česa ne morete uporabiti, izdelek podarite komu drugemu, ki bo to z veseljem uporabljal.

2. Zeleno ni nujno okolju prijazno

Naj vas ne zavedeta zelena barva in `greenwashing`. Ta izraz se vse pogosteje uporablja za zavajanje potrošnikov in zlorabo pravega pomena trajnosti. Poglejte iz kakšnih materialov je izdelana embalaža, koliko naravnih sestavin vsebuje, ali je pridobil katerega od (ključnih zelenih) certifikatov itd. Zelena barva še ne pomeni, da je izdelek trajnosten.

Foto: Pexels

3. Reciklažo nadomestite s ponovnim polnjenjem

Še bolje kot se zanašati na recikliranje, je uporabiti embalažo, ki omogoča ponovno polnjenje. Na ta način se izognete odpadkom ter pripomorete k zmanjšanju števila novih izdelkov. Precej blagovnih znamk in izdelkov (celo parfumov) je na trgu že predstavilo izdelke, ki omogočajo ponovno polnjenje. V Sloveniji imamo tudi kar nekaj polnilnih postaj, kamor prinesete svojo embalažo in vanjo napolnite lepotni izdelek po vaši želji.

4. Plastiko zamenjajte z lesom, kovino ali steklom

Zamenjajte vašo plastično ščetko za leseno, izdelke s plastično embalažo za tiste s stekleno ali iz aluminija, bombažne vatke za pralne krpice. Še bolje pa je, da izberete izdelke, ki imajo čim manj embalaže, po možnosti so popolnoma brez embalaže. Izdelke za osebno nego brez embalaže je že pred leti predstavila znamka Lush.

5. Upoštevajte načelo večkratne uporabe

Številni izdelki, ki smo jih včasih uporabljali zgolj enkrat in jih takoj po uporabi zavrgli, so sedaj na voljo v obliki večkratne uporabe. Med drugim so na voljo silikonske paličice za ušesa, bombažne pralne krpice za odstranjevanje ličil z obraza ter menstrualne skodelice, ki nadomestijo na kupe odpadkov ob mesečnem perilu. Izogibajte se izdelkom za enkratno uporabo kot so maske v lističih, vosek za depilacijo v lističih in robčki za odstranjevanje ličil.

6. Okolju prijazne sestavine

Če lahko berete tabelo z energijskimi vrednostmi živilskih izdelkov, zakaj ne bi brali tudi, kaj se skriva v vaših izdelkih. Ene izmed najbolj okolju škodljivih sestavin, ki jih navadno najdemo v kozmetičnih izdelkih, so petrolej, parabeni, sintetične dišave in barvila, dietanolamid in trietanolamin, ki se uporabljata za penjenje, propilen glikol, ki se pridobiva iz surove nafte in je namenjen vlaženju ter ftalati, ki jih najpogosteje zasledimo v dišavah, lakih za nohte in sprejih za lase. Sestavina, ki škoduje predvsem koralnim grebenom in morskemu življenju, pa je oxybenzone. Najdemo jo v skoraj vseh kremah za sončenje.

Foto: Pexels

7. Vse v enem

Nešteto odtenkov šmink za ustnice, rdečil za lica in palet senčil, na katere pozabimo, da jih sploh imamo. Zveni znano? Ni nujno, da kupite najnovejši odtenek rdečila, če imate že šminko v tem odtenku. Svetla senčila lahko uporabite kot osvetljevalec, črtalo kot senčilo, šminko pa kot rdečilo. Izberite izdelke z več kot eno funkcijo, ni treba, da imate za čisto vsak del telesa drugo kremo, piling ali masko.

8. Več je manj

A le v primeru embalaže. Za proizvodnjo manjših izdelkov se uporabi več surovin kot za izdelavo velikih embalaž. V vaši kopalnici naj bodo izdelki večje militraže ali gramature, ki bodo obenem v vaši denarnici ohranile tudi precej več denarja.

9. Testirajte preden kupite

Preden izdelek kupite, se prepričajte, če vam ustreza. To ne pomeni, da v drogerijah prosite za testerje, ki imajo veliko več odpadne embalaže kot vsebine. V drogerijo s sabo vzemite manjše lončke, v katere napolnite testni izdelek, ki ga želite. Tako vam na kopalnični polički ne bodo ostajali izdelki, ki vam ne ustrezajo, ste zaradi njih dobili alergijo ali vnetje oziroma so posledica bolj brezglavega nakupa kot nuje.

10. Trdno namesto tekočega

Šampon, milo, piling in številni drugi izdelki so na voljo v trdi obliki, kar omogoča enostavno odmerjanje, prihranek pri količini porabljenega izdelka in pri embalaži. Trdni izdelki imajo navadno veliko manj embalaže, imajo daljšo življenjsko dobo in zmanjšajo število vaših obiskov trgovin. Dezodorante v spreju zamenjajte za kremne ali tiste v stiku.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close