106-letnica s Filipinov je najstarejši model na naslovnici Vogua

03. april 2023

106-letnica s Filipinov je najstarejši model na naslovnici Vogua

03. april 2023
Foto: Instagram @voguephilippines

Filipinski Vogue je za naslovnico aprilske izdaje izbral 106-letnico, ki je s tem postala najstarejša oseba, ki se je kdajkoli pojavila na naslovnici te slavne revije.

Apo Whang-Od, znana tudi kot Maria Oggay, se je že od najstniških let izpopolnjevala v ročnem tetoviranju po očetovem izročilu. Živi v gorski vasi Buscalan na severu Filipinov in velja za najstarejšo pripadnico mambabatok oziroma mojstrico obrti tetoviranja v državi.

Whang-Od je zaslužna za ohranjanje tradicije staroselskega tetoviranja. Gre za posebno tehniko tetoviranja, znano kot batok, in vključuje ročno zbadanje kože s trnom, pomočenim v saje in naravno barvilo, pritrjenim na bambusovo palico. V zadnjih 15 letih so njene stranke predvsem mednarodni obiskovalci, ki k njej prihajajo po njene značilne geometrijske vzorce.

“Kot zadnja pripadnica mambabatok svoje generacije je na kožo tisočih ljudi, ki so romali v Buscalan, vtisnila simbole plemena Kalinga, ki označujejo moč, pogum in lepoto,” se je ob tem pohvalil filipinski Vogue.

Uredništvo jo je soglasno izbralo za “dekle z naslovnice”

Umetnost tovrstnega tetoviranja se lahko prenaša le na krvne sorodnike in Whang Od že več let usposablja svoji vnukinji Elyang Wigan in Grace Palicas. “Moji prijatelji, ki so tetovirali so vsi že umrli,” je leta 2017 povedala za CNN Travel.

“Jaz sem edina živa, ki še vedno tetovira. Vendar se ne bojim, da se bo tradicija končala, saj usposabljam naslednje mojstre tetoviranja,” je razložila in dodala, da bo tradicija živela, dokler bodo ljudje prihajali po tetovaže.

“Dokler bom dobro videla, bom še naprej tetovirala. Ko se mi bo vid zameglil, bom nehala.”

Apo Whang-Od

Glavna urednica filipinskega Vogua Bea Valdes je povedala, da se je uredništvo revije soglasno odločilo, da bo aprilsko naslovnico krasila Whang-Od. “Menimo, da predstavlja naše ideale o tem, kaj je lepo v naši filipinski kulturi,” je dodala.

Pred Whang-Od je naziv najstarejšega modela na naslovnici te modne biblije pripadal britanski igralki Judi Dench, ki je leta 2020 pri takratnih 85 letih krasila naslovnico britanskega Vogua.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close