11 stvari, ki jih ne smete početi na službeni zabavi

25. november 2023

11 stvari, ki jih ne smete početi na službeni zabavi

25. november 2023
Foto: Pexels

11 stvari, ki jih ne smete početi na službeni zabavi

25. november 2023
Foto: Pexels

Čas novoletnih službenih zabav se bliža. Naj vas samo opozorimo. Ne domišljajte si, da ste z dvema kozarčkoma vina v glavi postali Adele in ne posegajte po mikrofonu za karaoke.

To pa ni edina stvar, na katero morate paziti na službenih zabavah, če še želite ohraniti trenutno službo in predvsem svoj ugled. Četudi ste zelo sproščena ekipa, vsi nestrpno čakate neomejene količine alkohola, skupinsko plesanje, se nikar ne sprostite popolnoma, da naslednji dan ali kar celo prihodnje leto ne boste v zadregi.

1. Ne poljubljate šefa!

Nikakor! Moramo povedati še kaj? Oprostimo vam le v primeru, da delate v (vajinem) družinskem podjetju in si z nadrejenim že tako ali tako delita posteljo kot par. Četudi sta si všeč in oba samska, to ni nikakor dobra ideja in se navadno ne konča dobro. Tudi to, da razmišljate o menjavi službe, ni dovolj dober izgovor, da preverite gibčnost njegovega jezika.

Foto: Profimedia

2. Držite se stran od bara

Resda je alkohol večinoma brezplačen, a malce samokontrole ne škodi. Najbrž si ne želite, da bi vas sodelavci na ramenih nosili domov. S tem izgubite vse spoštovanje, za katerega ste se tako dolgo trudili. Nobena ženska, ki (pre)globoko pogleda v kozarec, ni videti ne lepa in nikakor ne sofisticirana. Ne pozabite, da so telefoni s kamero povsod okoli nas in da se lahko slej ko prej znajdete tudi na družbenih omrežjih. In žal teh posnetkov ne boste mogli nikoli več izbrisati, četudi bo vaš spomin na preteklo noč povsem zamegljen.

Foto: Profimedia

3. Poznate pregovor “In vino veritas”?

Ob kozarčku, dveh ali treh se jeziki hitro razpletejo. Ne pustite, da vino govori namesto vas, zato ne priznajte vsem, kateri sodelavec vam je všeč in kdaj ste vzeli neupravičeno bolniško. Prav tako z zmernim pitjem preprečite, da bi izustili kakšne pomembne poslovne informacije, razkrili višino svoje plače ali karkoli drugega, zaradi česar bi se morali zagovarjati pred nadrejenimi.

Foto: Profimedia

4. Nikoli ne povejte sodelavcem, kaj si zares mislite o njih

Še posebej, če o njih nimate najboljšega mnenja, saj vam tega ne bodo oprostili. Poleg tega pa bo slab glas o vas zaokrožil še preden boste naslednji dan prišli v službo. Vsi imamo radi iskrenost, negativnih kritik o naši osebnosti s strani sodelavcev pa nihče.

Foto: Profimedia

5. Čustva zadržite zase

Ne izkazujte čustev sodelavcem, razen, če to ni vaš dejanski partner. Še posebej pa jih ne opremite s kakršnimkoli jokom, obsedenim izkazovanjem z gestami ali seksi plesom.

6. Posel to noč pozabite

Zabava je zabava, zato ne sprašujte za povišico medtem, ko ste že pod vplivom alkohola. Enako je z dolgim debatiranjem o službenih zadevah, ki utrujajo. Izkoristite zabavo za spoznavanje sodelavcev in ta dan pozabite na vse izzive in ovire, ki so povezani z vašim delovnim mestom.

7. Ne razširjajte “pisarniških” tračev

Si želite biti največja čenča v podjetju? Verjamemo, da ne, zato se zadržite pri komentiranju in govoricah o drugih sodelavcih. Nihče ne mara sodelavcev, ki opravljajo, saj bodo potem vedno sumili, da opravljate tudi njih, ko jih ni zraven.

Foto: Profimedia

8. Službena zabava ni enako kot zabava s prijatelji

Na zasebnih zabavah z najbližjimi vas nihče ne bo obtoževal, če se ga boste preveč napili, zaspali za mizo, ali plesali na mizi bosi. Ne počnite stvari, ki bi jih naslednji dan obžalovali. Verjemite, moralni maček je veliko hujši kot fizični.

9. Mikrofon iz rok

Ne domišljajte si, da ste z dvema popitima kozarcema vina postali Adele in ne posegajte po mikrofonu za karaoke. Še preden boste rekli Hello, bo video preplavil splet. Oprostimo vam le, če znate resnično odlično peti ali so karaoke ena od iger, ki se jo igrajo vsi zaposleni.

Foto: Profimedia

10. Oblecite se primerno

Če je majica malce daljša, še ne pomeni, da je to obleka, prva tako ni treba slediti trendom prosojnih oblek ali trendu brez hlač. V nasprotju z razgaljenostjo, tudi resna poslovna obleka ni primerna izbira. Bodite elegantni in ne vulgarni.

11. Pa še zadnji nasvet

Ne pojavite se okajeni še naslednji dan. Skušajte kar se da dobro zakriti posledice neprespane noči ali si vzemi prost dan.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close