Kako naravno ublažiti mačka po silvestrovanju?

31. december 2022

Kako naravno ublažiti mačka po silvestrovanju?

31. december 2022
Foto: Profimedia

Predstavljamo 6 načinov, potrjenih s strani strokovnjakov, kako po prekrokani noči ublažiti jutranjo slabost.

Po večeru pitja alkohola se lahko zgodi, da se zbudite s hudim glavobolom, grozno slabostjo in ekstremno žejo. Zmačkani ste, a ne skrbite – niste sami. Glede na študijo, objavljeno septembra 2017 v reviji Human Psychopharmacology, je to nekaj najpogostejših simptomov mačka.

Telo absorbira določeno količino alkohola na uro. “Ta količina se zelo razlikuje glede na številne dejavnike, vključno s spolom, telesno maso in količino pitja posameznika,” pravi urgentni zdravnik Edouard Coupet.

Kaj točno povzroča ekstremno žejo, grozen glavobol in občutek slabosti?

“K resnosti mačka lahko prispevajo tudi nečistoče v alkoholu (ki se razlikujejo od ene vrste alkohola do druge). Z drugimi besedami, bolj ko je alkohol čist, manj hud je maček,” razlaga nutricionistka in dietetičarka Kelly Kennedy.

Ob tem svetuje zmerno pitje in poudarja, da za mačka ni pravega zdravila, razen da ga sploh ne dobite.

Foto: Profimedia

Kaj pa, če želite uživati v nekaj koktajlih in se naslednji dan ne počutiti grozno? Obstaja nekaj stvari, ki jih lahko naredite za lajšanje bolečin.

1. Pijte vodo, da preprečite dehidracijo

“Alkohol v vaši pijači deluje kot diuretik, zaradi česar lahko pogosteje urinirate,” pojasnjuje Kennedy in dodaja: “To lahko povzroči dehidracijo, ki je eden glavnih vzrokov za simptome mačka.”

Z drugimi besedami, tista puščavska žeja, ki vas zbudi v zgodnjih jutranjih urah, je znak, da ste na dobri poti do zmačkanosti. Količina vode, ki jo zaužijete, mora biti enaka količini, ki jo izgubite, alkohol pa lahko poruši to ravnovesje.

“Če veste, da boste tisto noč pili, ostanite ves dan dobro hidrirani in popijte veliko, preden se odpravite v posteljo,” pravi. In če se zbudite z mačkom, se potrudite, da popijete čim več vode.

2. Pijte druge tekočine za obnovitev elektrolitov

Ker je alkohol kot že omenjeno diuretik, s pogostim uriniranjem izgubljate tudi elektrolite, posledično pa lahko občutite vrtoglavico, slabost in krče. In prav elektrolitsko neravnovesje je eden glavnih vzrokov za občutek utrujenosti.

Raziskava, objavljena februarja 2015 v Journal of Strength and Conditioning Research, je pokazala, da lahko pitje elektrolitov po dolgih obdobjih dehidracije znatno pomaga obnoviti pomembne minerale, kot so natrij, kalij in kalcij.

Kennedy zato za hitrejše okrevanje ter pomoč pri obnavljanju in nadomestitvi izgubljenih elektrolitov priporoča športne napitke in juho. Fermentirane pijače, kot je kombuča, so prav tako lahko koristne za telo, ko se počutite osiromašene s hranili, saj so bogate z minerali, antioksidanti in črevesnimi bakterijami.

3. Pred uživanjem alkohola jejte hrano, bogato s hranili

Da bi preprečili mačka, so pretekle raziskave pokazale, da lahko združevanje alkohola s hrano telesu pomaga pri učinkovitejši presnovi alkohola.

Prebava hrane pred ali med uživanjem alkohola lahko pomaga povečati raven antidiuretičnega hormona (ADH), sladkorja fruktoze in pretoka krvi v jetra, vse to pa pomaga telesu hitreje razgraditi alkohol.

Foto: Profimedia

V nasprotju s splošnim prepričanjem vam mastna hrana ne bo pomagala ublažiti mačka. “Hrepenenje po sendviču s slanino, jajcem in sirom zjutraj po večernem pitju je odziv vašega telesa na nizek krvni sladkor in dehidracijo,” pojasnjuje Maggie Michalczyk, dietetičarka in blogerka o hrani.

Vendar ne bo absorbiral alkohola – ta se je že prebil skozi vaša jetra. Namesto tega so zapleteni ogljikovi hidrati, kot sta sadje in zelenjava, vaša najboljša izbira, pravi Michalczyk. Strokovnjaki priporočajo, da posežete po sadju, kot so banane, saj so polne mineralov.

4. Za lajšanje slabosti poskusite ingver

Zdravniki in nutricionisti se strinjajo, da je ingver eno najboljših naravnih zdravil za pomiritev razdraženega želodca, ki je pogost simptom mačka.

“Ingver lahko pomaga pri prebavi in na ta način lahko olajša želodčne težave,” pojasnjuje Kennedy.

Kemične spojine v ingverju naj bi pomagale pri lajšanju želodčnih bolečin in pri prebavi. To superživilo lahko uživate na veliko različnih načinov. Za pomiritev razdraženega želodca poskusite skuhati ingverjev čaj ali svež ingver vmešati v smuti.

5. Z vitaminom B obnovite energijo, z vitaminom C pa zaščitite imunski sistem

Številni simptomi mačka so posledica pomanjkanja hranil, na vitamin B pa zlasti vpliva uživanje alkohola, ugotavlja študija v European Journal of Clinical Nutrition.

Vitamin B je odgovoren za energijo, delovanje možganov ter za pravilno delovanje imunskega in živčnega sistema. Pomanjkanje vitamina B je lahko povezano z občutkom utrujenosti in nizko ravnjo energije. Če še vedno ne morete odvrniti misli od sendvičev za zajtrk, Michalczyk predlaga uživanje jajc (ti so odličen vir vitamina B, ki proizvajajo energijo in jih alkohol izplakne) v kombinaciji s pustimi beljakovinami, kot je puranja slanina, in polnozrnatim kruhom.

Foto: Profimedia

Po mnenju strokovnjakov je še en vitamin, na katerega morate biti pozorni, ko si opomorete od mačka: vitamin C. Da bi se izognili nevarnosti prehladov, virusov in morebitnih bolezni, povezanih z alkoholom, si zaloge vitamina C napolnite s sadjem in zelenjavo.

6. Izogibajte se zdravilom, ki lahko povzročijo škodljive učinke

Obstajajo nekatera zdravila, ki lahko medsebojno delujejo z alkoholom in povzročijo hude simptome, podobne mačku. Eden, na katerega morate biti še posebej pozorni, je Flagyl (metronidazol), ki se pogosto uporablja za zdravljenje bakterijskih okužb kože, želodca, nožnice, sklepov ali dihalnih poti.

Druga običajna zdravila lahko v kombinaciji z alkoholom povzročijo omotico, zaspanost, moteno koncentracijo in povečano tveganje za preveliko odmerjanje, poroča ameriški Nacionalni inštitut za zlorabo alkohola in alkoholizem. Ti vključujejo antidepresive, stimulanse in anksiolitike.

Z alkoholom lahko negativno reagirajo tudi nekatera zdravila proti alergijam.

Foto: Profimedia

Če vam nič od naštetega še vedno ne pomaga, pa je najboljše zdravilo za mačka to, da se vrnete v posteljo in svoje slabo počutje odspite.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close