Vinilke po 35 letih premagale zgoščenke, kriva je Taylor Swift

28. december 2022

Vinilke po 35 letih premagale zgoščenke, kriva je Taylor Swift

28. december 2022
Foto: Profimedia

Oboževalci Taylor Swift, natančneje njenega novega albuma Midnights, so pripomogli k rekordni prodajo vinilnih plošč v Veliki Britaniji. Te so po letu 1987 bolje prodajane od zgoščenk.

Britanski The Guardian poroča, da je prodaja vinilnih plošč v Veliki Britaniji presegla 5,5 milijona in s tem prvič po treh desetletjih premagala sodobnejše zgoščenke.

Nazadnje so bile vinilke bolj priljubljene od zgoščenk leta 1987, ko so na lestvicah kraljevali Rick Astley, T’Pau in Pet Shop Boys.

Za ponovno prevlado vinilk pa ni kriv nihče drug kot Taylor Swift, ki je novi album Midnights ponudila (tudi) v obliki plošče, kar je horda njenih oboževalcev zagrabila z obema rokama.

Sicer pa je bil ponovni uspeh vinil le vprašanje časa, saj prodaja zgoščenk od leta 2000 vztrajno pada, prodaja vinilnih plošč pa narašča že petnajsto leto zapored.

Foto: Profimedia

Tudi mlajši so se zaljubili v retro glasbene formate

The Guardian med drugim poroča, da so za “vinilno renesanso” krivi predvsem starejši oboževalci glasbe, ki si zbirajo izdaje dragocenih albumov. Gre za večinoma legendarne glasbenike, ki so spisali velik del glasbene zgodovine: Beatle, Davida Bowieja in Pink Floyd, navaja The Guardian.

Njihova glasba je “okužila” tudi mlajše generacije, ki pa so se zaljubili tudi v retro glasbene formate, vključno s kasetami. Številni menijo, da gre zgolj za nostalgijo, drugi pa pravijo, da se vinilke vračajo tudi zato, ker so glasbeni posnetki na analognih nosilcih zvoka najbolj kakovostni.

To pa je 10 najbolje prodajanih vinilk v letu 2022:

  1. Midnights – Taylor Swift
  2. Harry’s House – Harry Styles
  3. The Car – Arctic Monkeys
  4. C’mon You Know – Liam Gallagher
  5. Wet Leg – Wet Leg
  6. Will of the People – Muse
  7. Rumours – Fleetwood Mac
  8. Skinty Fia – Fontaines DC
  9. Being Funny in A Foreign Language – 1975
  10. AM – Arctic Monkeys

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close