Taylor Swift zaradi obtožb glede “debelofobije” spremenila videospot

30. oktober 2022

Taylor Swift zaradi obtožb glede “debelofobije” spremenila videospot

30. oktober 2022
Foto: Profimedia

Pevka, ki je pred dnevi izdala nov album, del katerega so tudi videospoti, se mora braniti pred obtožbami glede prizora v videospotu za pesem Anti-Hero.

32-letna pevka v videospou stopi na tehtnico, na kateri se namesto številke pokaže beseda “FAT” (debela, op. p.), medtem ko je v “popravljeni” različici ta del izrezan. Taylor samo stopi na tehtnico, njena dvojnica pa le razočarano zmaje z glavo.

Popravek je prišel kot odgovor na kritike nekaterih oboževalcev, ki so napis na tehtnici označili za znak tako imenovane “fatphobie”, ki je strah pred debelostjo. Številni so pevko kritizirali, češ da jasno prikaže, da je njena največja nočna mora to, da bi bila debela. 

Menijo, da njene osebne težave s prehranjevanjem ne utemeljujejo tega, da je pevka delila svoj strah pred debelostjo, temveč na tak način samo še povečuje stigmo.

Zdaj že izbrisan prizor iz videospota. (Foto: Profimedia)

Taylor so v bran stopili številni oboževalci, ki menijo, da Taylor z zapisom na tehntnici ne misli nič slabega, temveč samo deli težave, s katerimi se spopada. Oglasila se je tudi Whoopi Goldberg, ki meni, naj ljudje ne poslušajo pesmi, če jim ta ni všeč, in naj pustijo Taylor pri miru.

Pevka je sicer že v napovedi videospota na Instagramu zapisala, da so v videu prikazane vsiljive misli in grozljivi scenariji, ki so se vrteli v njeni glavi, uradno pa se na obtožbe ni oglasila. Videospot je po novem spremenjen tako na platformi Apple kot tudi na YouTubu.

Kakšen je kontekst?

Številni uporabniki Twitterja so opozorili, da je pri takšnih popravkih in potencialnih opravičilih izjemno pomemben kontekst. Taylor je že javno spregovorila o svojih težavah s prehranjevanjem.

V svojem dokumentarcu Miss Americana iz leta 2020 je razkrila, kako močno so nanjo vplivali mediji, ki so budno spremljali njeno težo in da je zaradi tega večkrat v življenju stradala. 

Videospot za pesem Anti-Hero ima na YouTubu že več kot 35 milijonov ogledov. (Foto: Profimedia)

Četudi pevka ni ustrezala pojmu debelosti, pa je njena telesna dismorfija gotovo povzročila številne neprijetne vsiljive misli. Terapevti opozarjajo, da motnje prehranjevanja ne izbirajo – za njimi trpijo tudi tisti, ki objektivno niso pretežki. Enako velja za ponotranjen strah do debelosti, ki je ponotranjena stigma.

Ti ljudje sebe vidijo kot debele in prav do sebe so najbolj strogi in kruti. V primeru, da se ponotranjene “debelofobije” zavedajo, pa verjetno čutijo veliko sramu in krivde, da tako razmišljajo. 

“Mislim, da je varno reči, da Taylor Swift ne ‘sovraži’ debelih ljudi, ni je ‘strah’ tega, da bi bila debela, temveč deli ZELO komplicirano izkušnjo, ki pokaže celo poanto pesmi Anti-Hero na ranljiv, nekakšen ‘Vem, da nisem imela prav’ način.”

@definedbyclean / Twitter

Drama okoli videospota tako prikaže, kako pomembno je, da slavni opozarjajo na duševne težave, s katerimi se spopada ogromno ljudi. Na tak način lahko tudi vzpodbudijo ljudi, naj si poiščejo pomoč.

Hkrati pa so v težkem položaju, v katerem morajo balansirati pozitivne posledice deljenja osebnih težav in tega, da lahko to razburi oboževalce, ki se prav tako spopadajo s temi težavami.

Style. Več novic

New Report

Close