Korejski pop Band BTS bo moral v vojsko

18. oktober 2022

Korejski pop Band BTS bo moral v vojsko

18. oktober 2022
Foto: Profimedia

Člani južnokorejske fantovske skupine BTS bodo morali služiti obvezni vojaški rok. Preden se sedmerica vrnila na odre, bodo minila približno tri leta.

Najstarejši član skupine Jin je odlašal z vpoklicem, dokler je bilo to mogoče, sedaj pa bo preklical svojo prošnjo za odlog, so sporočili iz Big Hit Music. 29-letni Jin namerava sprožiti svoj postopek vpoklica takoj, ko bo konec tega meseca končana njegova solo izdaja.

Tudi preostalih šest pripadnikov bo opravljalo svoje vojaške dolžnosti po individualnih časovnicah. “Tako podjetje kot člani BTS se veselijo ponovnega sestanka kot skupina okoli leta 2025,” je sporočila agencija.

BTS žal niso izjema

V državi, kjer ima pop kultura ogromen vpliv na politiko in gospodarstvo, je svetovni uspeh BTS sprožil razprave o tem, ali bi morale biti popkulturne zvezde zaradi njihovih umetniških dosežkov oproščene vojaških dolžnosti.

Že pred leti so uradniki, poslovni velikani in ogromna baza oboževalcev skupine, znani kot BTS Army, lobirali, da sedmerica ne bi bila vpoklicana. Podporniki izjeme pravijo, da je megahit K-popa povečal ugled Južne Koreje kot kulturne velesile in prispeval h gospodarstvu države.

Foto: Profimedia

Kritiki pravijo, da bi takšna izjema spremenila pravila naborništva, da bi bogatim in močnim pomagala preskočiti državno dolžnost. Južnokorejsko ministrstvo za kulturo je v ponedeljek sporočilo, da bo še naprej pregledovalo pravila o naboru za popkulturne zvezde, ob upoštevanju “pravičnosti”.

Po naborniškem sistemu, vzpostavljenem za boj proti grožnjam iz Severne Koreje, Južna Koreja zahteva, da vsi vojaško sposobni moški v državi služijo vsaj 18 mesecev v oboroženih silah do starosti 28 let.

Ko je Jin konec leta 2020 dopolnil 28 let, je postal eden prvih K-pop zvezdnikov, ki so mu ponudili dveletni odlog iz vojske zaradi njegovega prispevka k “izboljšanju mednarodne podobe Koreje”.

Uprava za vojaško osebje pri Ministrstvu za obrambo, ki je zadolžena za pravila o izjemah, priznava pet domačih in 37 mednarodnih tekmovanj za umetnike, večinoma klasične in tradicionalne umetnike – BTS niso zmagali na nobenem od teh. Nekateri trdijo, da K-pop ni prispeval k mednarodnemu ugledu Koreje nič manj kot klasični umetniki, ki so se odpovedali svojim dolžnostim v tej kategoriji.

Spoznali celo predsednika

Od svojega nastopa leta 2013 so BTS prodali na desetine milijonov plošč in prejeli več nominacij za grammyje. Korejski pop zvezdniki so se v začetku tega leta srečali s predsednikom Bidnom, da bi razpravljali o azijskem vključevanju, in lani nagovorili Generalno skupščino Združenih narodov o vprašanjih mladih in podnebnih spremembah.

Foto: Profimedia

Junija so objavili premor v skupinskih dejavnostih, da bi se osredotočili na samostojna prizadevanja, kar je povzročilo šok med milijoni oboževalcev.

Sedem članov skupine se je v soboto ponovno zbralo na koncertu v Busanu, da bi promovirali kandidaturo Južne Koreje za gostitelja svetovne razstave Expo leta 2030 v mestu Busan. Na koncertu, ki je bil verjetno zadnji nastop za skupino v prihodnjih letih, so člani oboževalcem povedali, da bodo ostali aktivni še “desetletja”.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close