3 napake, ki jih počnete pri pripravi zajtrka!

ajda, 28. november 2017.

Kako se jim izogniti?

Nekateri ga pojejo v avtu, drugi za pisarniško mizo, vsi pa bi ga morali zaužiti v miru in počasi. Zajtrk je prvi, in s tem najpomembnejši obrok dneva, ki telesu postreže z energijo skozi ves dan. Če je zajtrk kvaliteten, je bolj uravnotežena tudi naša teža in energija v telesu. Raziskali smo, kaj so 3 največje napake, ki jih verjetno počnete pri pripravi zajtrka!

1. Kosmiči

Kosmiči so ena izmed najbolj priljubljenih oblik zajtrka po vsem svetu, evforija s kosmiči pa se je začela v Združenih državah, in sicer v 60. letih. Od takrat lahko na trgovinskih policah vidimo ogromno število ponudnikov kosmičev, vendar je žal večina precej nezdravih. Vsebujejo namreč velike količine sladkorja, ojačevalce okusa in nekvalitetne sestavine.

Za zdrav začetek dneva vam priporočamo ovsene kosmiče ali musli z visokim deležem sadja. Morda okus sprva ne bo tako intenziven, vendar se boste nanj hitro navadili. Dodate mu lahko riževo mleko, sveže sadje in chia semena. Ko kupujete kosmiče najprej preberite etiketo, prav tako pa stremite h bolj raznovrstnim jutranjim obrokom.

2. Štručke, rogljički, maslo …

»Za zajtrk lahko ješ kot kralj, za kosilo kot meščan, za večerjo kot berač,« je star pregovor, ki še danes trdno drži. Res je, da lahko za zajtrk pojemo več, vseeno pa je ključnega pomena kaj pojemo. Če je vaš obrok poln nekakovostnih ogljikovih hidratov in ne vsebuje vlaknin, boste le utrujeni in hitro zopet lačni. Za daljši občutek sitosti se izognite pekovskim izdelkom in raje pojejte nemastni (grški) jogurt ali polnozrnati toast. Če je mogoče, poskusite za zajtrk zaužiti vsaj en kos sadja ali zelenjave. Skok v pekarno, ko se vam mudi na delo, torej ni najbolj zdrava odločitev!

3. Smutiji – zdrava izbira?

Odvisno, kako ga pripravite. Izogibajte se dodajanju sladil v smutije, kot so med, sadni sokovi ali agavin sirup. Držite se načela največ dveh vrst sadja, ki ga kombinirate z zeleno zelenjavo (kumara ali avokado). Za večjo hranilno vrednost, mu dodajte ovsene kosmiče ali pa zraven pojejte še kos polnozrnatega kruha, saj sam smuti za potešitev lakote včasih ni dovolj.

Upamo, da bodo vaši zajtrki redni in zdravi!

vir foto: Google, Shutterstock

O avtorju

ajda

New Report

Close