3 napake, ki jih počnete pri pripravi zajtrka

01. december 2023

3 napake, ki jih počnete pri pripravi zajtrka

01. december 2023
Foto: Instagram @mimiarr

3 napake, ki jih počnete pri pripravi zajtrka

01. december 2023
Foto: Instagram @mimiarr

Kako se jim izogniti?

Nekateri ga pojejo v avtu na poti, drugi za pisarniško mizo, vsi pa bi ga morali zaužiti v miru in počasi.

Zajtrk je prvi, in s tem najpomembnejši obrok dneva, ki telesu postreže z energijo skozi ves dan. Če je zajtrk kvaliteten, je bolj uravnotežena tudi naša teža in energija v telesu.

Raziskali smo, katere so 3 največje napake, ki jih verjetno počnete pri pripravi zajtrka!

Foto: Pexels

Kosmiči (s sladkorjem)

Kosmiči so ena izmed najbolj priljubljenih oblik zajtrka po vsem svetu, evforija s kosmiči pa se je začela v 60. letih prejšnjega stoletja v ZDA. Od takrat lahko na trgovinskih policah vidimo ogromno število ponudnikov kosmičev, vendar je žal večina precej nezdravih. Vsebujejo namreč velike količine sladkorja, ojačevalce okusa in nekvalitetne sestavine.

Za zdrav začetek dneva priporočamo, da izberete povsem navadne ovsene kosmiče in si jih prilagodite glede na svoje želje in okus. Dodajte mu rastlinsko mleko, sveže sadje in chia semena, za dodaten vir beljakovin pa lahko primešate še merico beljakovin v prahu.

Foto: Pexels

Štručke, rogljički, maslo …

“Za zajtrk lahko ješ kot kralj, za kosilo kot meščan, za večerjo kot berač,” je star pregovor, ki še danes trdno drži. Res je, da lahko za zajtrk pojemo več, vseeno pa je ključnega pomena, kaj pojemo.

Če je vaš obrok poln nekakovostnih ogljikovih hidratov in ne vsebuje vlaknin, boste le utrujeni in hitro zopet lačni. Za daljši občutek sitosti se izognite pekovskim izdelkom in raje pojejte nemastni (grški) jogurt ali polnozrnati toast. Če je mogoče, poskusite za zajtrk zaužiti vsaj en kos sadja ali zelenjave. Skok v pekarno, ko se vam mudi na delo, torej ni najbolj zdrava odločitev!

Foto: Pexels

Smutiji – zdrava izbira?

Odvisno, kako ga pripravite. Izogibajte se dodajanju sladil v smutije, kot so med, sadni sokovi ali agavin sirup. Držite se načela največ dveh vrst sadja, ki ga kombinirate z zeleno zelenjavo (kumara, brokoli, špinača ali avokado).

Za večjo hranilno vrednost mu dodajte ovsene kosmiče ali pa zraven pojejte še kos polnozrnatega kruha, saj sam smuti za potešitev lakote včasih ni dovolj.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close