3 pomladne rastline, ki jih morate uvrstiti na jedilnik

15. marec 2024

3 pomladne rastline, ki jih morate uvrstiti na jedilnik

15. marec 2024
Foto: Instagram

3 pomladne rastline, ki jih morate uvrstiti na jedilnik

15. marec 2024
Foto: Instagram @littlekitchenvibes

Zanje ni treba zaviti v najbližjo trgovino, ampak na bližnji travnik. Regrat, čemaž in divji šparglji so odlične sestavine za ustvarjanje zdravih in hranilnih pomladnih receptov.

Regrat

Tista rastlina, ki jo najdemo skoraj povsod, na poljih, ob robovih gozdov, travnikih in celo domačih zelenicah. Nič ne opiše pomladi bolje kot regratova solata s slanino, trdo kuhanim jajcem, ocvirki in krompirjem. Mladi regrat nabirajte na travnikih in poljih, ki se nahajajo stran od cest in mest ter niso blizu kmetijskih zemljišč, pred pripravo solate pa ga dodobra očistite.

Foto: Instagram @vibrantplate

Regrat lahko uporabite tudi v rižotah, iz njega skuhate čaj za razstrupljanje telesa ali pa pripravite juho in pesto za testenine. Ne le, da je okusen in raznovrsten, regrat je bogat vir vitaminov A, B in C ter kalija ter velja za pravo vitaminsko bombo, ki nas prebudi iz turobne zime.

Čemaž

Ne nujno tako zelo poznana rastlina, ki raste prosto na poljih in ob gozdovih, je čemaž. Okus spominja na česen, na videz pa strupenima šmarnici in jesenskem podlesku, zaradi česar morate biti pri nabiranju pazljivi. Če čemaža dobro ne poznate in rastlina nima značilnega vonja po česnu, ga nikar ne nabirajte.

Foto: Instagram @stopshopslovenija
Foto: Instagram @andrejekj

Iz čemaža lahko pripravite številne jedi, lahko ga pripravite za ozimnico kot namaz ali pesto, iz sveže nabranega pa lahko pripravljate juhe, rižote in narastke ter ga uporabite v pekovskih izdelkih, zavitkih in ga vključite v slane palačinke. Čemaž je od svojega sorodnika česna še celo bolj zdravilen, saj spodbuja delovanje žlez, krvni obtok, čisti celotno prebavno pot in dihalne poti, naj bi imel antiseptični učinek ter pospeševal celjenje ran in blagodejno vplival na celo telo.

Divji šparglji

Ena najbolj zdravilnih rastli najdete večinoma na širšem območju Krasa ter primorja in je ena gurmanskih sestavin. Divji šparglji prečiščujejo naše telo, pomagajo pri številnih boleznih in so glavna sestavina v mnogo dietah. Ima bolj izrazit okus kot običajni gojeni šparglji in so tudi veliko tanjši, zato ji morate nabrati kar precej.

Divji šparglji so odlični z umešanimi jajci za zajtrk, v testeninah, rižotah, narastkih in juhah. Lahko se uživaj tudi surovi, ena najbolj priljubljenih kombinacij pa so popečeni in oviti v pršut in/ali parmezanom. Na primorskem jih uporabljajo v njihovi tradicionalni jedi frtajli, na videz preprosti jajčni jedi, ki ima nešteto različic. 

Foto: Instagram @visit.kras

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close