6 barvitih solat, ki se jih ne boste naveličali

07. januar 2024

6 barvitih solat, ki se jih ne boste naveličali

07. januar 2024
Foto: Unsplash

6 barvitih solat, ki se jih ne boste naveličali

07. januar 2024

Po razkošnih praznikih in polnih mizah dobrot se prileže malce bolj lahka hrana, po kateri se boste bolje počutili, vaš trebuh ne bo tako napihnjen, vi pa boste zaužili tudi več vitaminov.

Verjamemo, da si vsi niste z januarjem zadali obljube o bolj zdravem prehranjevanju ali hujšanju, pa vseeno je dobro tu in tam jedilnik popestriti z bolj zdravim obrokom, nenavadno kombinacijo okusov in jedjo, ki jo pripravite na hitro. Solate so odličen vir vitaminov in mineralov ter vlaknin, če vanje dodate še proteine pa dobite odličen in nasiten obrok za malico v službi, kosilo ali večerjo. Pripravili smo vam 6 receptov, ki so izredno okusni in se jih boste mogli (pre)najesti.

Aperitivo solata s pršutom

Na slovenskem Instagram profilu Bogata solata boste našli nešteto dobrih receptov za solate, nam pa je pozimi najbolj všeč solata s pršutom in feta sirom, ki jo lahko postrežete kot predjed. Tekočo podlaga naredite iz kozjega feta sira, skyra, limonine lupinice in ščepcem popra. Osnovo solate sestavljajo srčki mladega radiča, tanke rezine pršuta, pečena rdeča in rumena pesa v medeni balzamični glazuri, popečena pomaranča, kaki, suho praženi lešniki in gorčična semena ter lističi sveže mete. Vse sestavine prelijte s prelivom iz temnega balzamičnega kisa, bučnega olja ter soli.

Osvežilna solata z mandarino in peso

Še ena v vrsti okusnih solat s citrusi je solata z mandarino in peso ter kozjega feta sira in ječmena. Tem sestavinam dodajte grobo sesekljane liste koriandra in peteršilja, manjši šopek redkvičnih kalčkov, pražene pistacije. Preliv pripravite iz rdečega vinskega kisa, po želji žlice sladkorja ter soli, popra in ekstra deviškega oljčnega olja.

Solata `Jennifer Aniston`

Slavna igralka je to solato jedla na snemanju Prijateljev deset let, čisto vsak dan! Če jo je tako oboževala, potem veste, da je resnično okusna. V skledi zmešajte kuhano kvinojo, na kocke narezano kumarico, čičeriko, rdečo čebulo, lističe mete in peteršilja ter začinite z mešanico soli, popra, soka limone ter oljčnega olja. Kremno teksturo ustvari še zdrobljen feta sir, hrustljavost pa pest pistacij.

v

Solata Green Godess

Ne moremo mimo ene najbolj viralnih solat lanskega leta. Zlata boginja med solatami je sestavljena iz belega naribanega in drobno nasekljanega zelja, nasekljanih kumaric, drobnjaka in mlade čebule. Glavna zvezda solate je preliv, ki ga pripravite tako, da v blenderju zmiksate svežo baziliko, špinačne liste, česen, šalotko, sok limone, olivno olje, oreščke po izbiri, sol, rižev kis in drobnjak po želji. Prelijte solato, zmešajte in uživajte!

Praznična pisana solata

Nad pisano praznično solato nas je na svojem Instagram profilu navdušila Ines Pusovnik. Sestavljena je iz brstičnega ohrovta, rdeča čebule, hokaido buče, ki jih začinite z olivnim oljem, soljo, poprom in svežim rožmarinom ter pecite v pečici približno 30 minut na 180 stopinjah Celzija. Zraven pripravite kuhan črni riž, rukolo, granatno jabolko ter mandljeve lističe. Ines predlaga namesto mandljevih lističev tudi nasekljane orehe ali pekan orehe. Preliv pripravite tako, da zmešate 2 žlici olivnega olja, 5 žlic kisa, 1 žlico gorčice, 2 žlici grškega jogurta, 1 čajno žlico medu, 1/3 čajne žlice česna v prahu ter sol in poper.

Krompirjeva solata

Če ste naveličani običajne krompirjeve solate, ki jo jemo že od mladih nog, lahko preizkusite bogatejšo različico. Kuhanemu krompirju, ki ste ga narezali na rezine, dodajte narezano ali zmečkano trdo kuhane jajce, šalotko, sok limone, majonezo, dijonsko gorčico, ter začinite s česnom v prahu, soljo in poprom.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close