4 nasveti za boljši spanec

04. januar 2024

4 nasveti za boljši spanec

04. januar 2024
Foto: Instagram @paola_cossentino

4 nasveti za boljši spanec

04. januar 2024
Foto: Instagram @paola_cossentino

Ste tudi vi eni tistih, ki zvečer nikakor ne morete zaspati ali se sredi noči zbudite in štejete ovčice, pregledate vse objave na družbenih omrežjih in se premetavate po postelji gor in dol?

Nespečnost je v današnjem času nekaj povsem običajnega in celo vse bolj pogosta. Med najpogostejšimi vzroki so stres, depresija, nočne more ter vse več izpostavljenost takšnim in drugačnim ekranom. Upoštevajte te 4 preproste nasvete, ki vam bodo pomagali v boju z (ne)spancem.

Foto: Pexels

Dišeča spalnica

Vrečka sivke ne bo odgnala zgolj molje, ampak tudi vašo nespečnost. Pred spanjem vrečko malce odprite in jo položite zraven vzglavnika ali jo postavite na nočno omarico. Sivka je namreč pomirja in sprošča. Prav tako se lahko okopate s sivkinim milom, ki bo blagodejno vplivalo na vaša čutila ali uporabite sivkino dišavo za posteljnino.

Svež zrak

Ljudje veliko bolj kakovostno spimo, če je prostor bolj hladen kot (pre)topel. Zaradi potenja se v naš spanec hitreje vrinejo more ali tako se izgubimo v ciklu nespečnosti. Vsaj uro pred spanjem prezračite spalnico ali pa imejte okno ponoči malce odprto.

Slabe sanje? Poglejte skozi okno!

Dober psihološki trik narekuje, da sanje hitreje pozabimo, če pogledamo v nebo ali skozi okno, takoj ko se zbudimo iz slabih sanj. Pretentajte možgane in lažje boste zaspali nazaj.

Foto: Pexels

Šport

Plavanje je učinkovita aktivnost pri boju z nespečnostjo, saj sprosti mišice celotnega telesa. Po obisku bazena veliko ljudi začuti prijetno utrujenost, ki pomaga pri spancu. Lahko izberete tudi jogo in pilates ter umirjene športne aktivnosti. V kombinaciji z eno uro savne boste spali kot dojenčki.

Izklopite naprave

Nedvomno se vam je že zgodilo, da ste se ponoči zbudili, pogledali na telefon, potem pa se ugotovili, da sta minili dve uri. Ekrani izredno motijo spanec, tako telefon kot tudi televizija, čeprav imajo mnogi miselnost, da jih televizija uspava. Četudi jim morda pomaga zaspati, pa je njihov spanec vse prej kot kakovosten in se na noč zbudijo večkrat kot tisti, ki pred spanjem ne gledajo v ekrane. Vsaj eno uro pred spanjem se izognite brskanju po telefonu in ga pustite daleč stran od postelje.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close