4 slovenske znamke nakita, ki jih morate poznati!

13. januar 2023

4 slovenske znamke nakita, ki jih morate poznati!

13. januar 2023
Foto: Instagram

Prav nobena stvar ne razveseli ženske bolj kot zlat prstan, lepa ogrlica ali bleščeča zapestnica. Velik ali majhen, pravi ali umeten, poudarjen ali decenten. Nakit je pika na i naše podobe.

Predstavljamo vam 4 slovenske znamke nakita, ki jih morate obvezno poznati. Njihovi čudoviti uhani, verižice, zapestnice in prstani vas bodo v hipu navdušili!

By Mialuna

Mialuna je znamka nakita, za katero stoji simpatična Celjanka Tea Leban. Po izobrazbi je diplomirana kozmetičarka, s srcem pa že nekaj let pri fotografiji in ustvarjanju. “Leta 2022 sem se opogumila, da naredim korak naprej in odprem svoje podjetje,” razlaga.

Ljubezen do nakita je razvila po zaslugi svoje babice. “Babica je imela doma škatlo z nakitom in ko sem bila pri njej, mi je dovolila, da ga pomerjam. Splezala sem na pručko in se občudovala v ogledalu,” pove.

Ko je babica umrla, je Tea dobila del njenega nakita. Od vsega ji je najljubši eden od prstanov, ki nikoli ne zapusti njenega prstanca.

Babičino ime je na nek način vpleteno tudi v ime znamke. “Mialuna je sestavljenka imena Mia, ki je moja sestrica, Luna pa je ime moje psičke. Mialuna v italijanščini pomeni ‘moja luna’, z italijanščino pa je bila povezana tudi moja babica, ki je imela italijansko ime Pierina.”

Nakit je izdelan iz nerjavečega jekla, je kvaliteten in hkrati cenovno dostopen. “Če ga pravilno neguješ, ti bo služil dolga leta,” potrdi Tea in doda, da je namenjen predvsem dekletom, ki cenijo minimalizem.

“V kolekciji so minimalistični kosi, ki nimajo roka trajanja in jih je mogoče kombinirati na čisto vsak outfit.”

Jellek

Prikupni uhančki so delo 24-letne Mariborčanke Metke Jelek, študentke oblikovanja tekstilij in oblačil, ki je z izdelovanjem nakita začela v času koronavirusa, ko je ugotovila, da zaradi pandemije ne bo mogla delati. Vsi njeni izdelki so ročno narejeni v Mariboru, večino uhanov izdela iz polimerne gline.

“Vsak kos iz polimerne gline je ročno izdelan: oblikovan, zmešan, izrezan, pečen, brušen, očiščen, poliran, sestavljen in ročno zapakiran, z ljubeznijo.”

Ta material je mogoče ponovno uporabiti in preoblikovati, zato Metka stranke prosi, da uhančkov ne mečejo stran, ampak jih raje komu podarijo ali pa vrnejo njej, da jih spremeni v kaj drugega.

Polimerna glina je zelo lahek material, kar pomeni, da uhani ne vlečejo ušesa navzdol in ni čutiti pritiska, ki se lahko včasih pojavi pri uhanih. “So zelo udobni in zlahka pozabite, da jih nosite.”

Pri izdelavi nakita uporablja še sladkovodne biserčke ter pozlačeno oz. posrebreno jeklo in medenino. Dele uhanov, ki jih ne more izdelati sama, kupuje od majhnih podjetij v Evropi. Ker so ročno izdelani, je vsak izdelek unikat.

“Raje imam kakovost, kot količino, zato izdelujem omejene kose, ki jih lahko ponovim ali pa tudi ne,” pravi Metka in dodaja, da so njeni uhančki namenjeni dekletom, ki cenijo minimalističen dizajn.

Tako kot njen nakit, je posebno tudi ime, pod katerim ustvarja. Jelek je namreč njen priimek, ki je v Sloveniji izredno redek.

“Edini ljudje s tem priimkom v Sloveniji so v sorodu z mano, dejansko nas je le osem. Sama sem se zaradi tega vedno počutila tako posebno in ker je moj oče zadnji, ki je predal ime, sem ga želela ohraniti in nadaljevati na drugačen, meni poseben in ljub način, kot ime znamke oz. trgovinice.”

Skozi nakit tako ohranja svojo dediščino in skrbi, da družinsko ime še dolgo ne bo šlo v pozabo.

It’s Personal

It’s Personal je nakit s sporočilom, ki vas ves čas opominja, da je vse mogoče. “Živi po svojih pravilih, sledi sebi in svojim željam,” se glasi njegov moto, za katerim stoji spletna vplivnica in podjetnica Katarina Benček.

“Že dolgo sem razmišljala, na kakšen način bi vzpodbudila ženske, da sledijo sebi in gredo za svojimi sanjami. Ko sem imela butik z oblačili in sem se srečevala z različnimi ženskami, sem opazila, da jih cel kup še vedno živi v nekih družbenih okvirjih, ki določajo, kaj morajo in kako.”

S tem namenom je nastala personalizirana linija “Base” z različnimi navdihujočimi sporočili: “Bodi ti; Imej se rada; Sanjaj; Pojdi naprej in Le ti lahko”. “Gre za močne besede, ki bi jih morali slišati vsak dan. Zato je tukaj nakit, da nas na to opomni, če pozabimo.”

Znamki se je kasneje pridružila še linija “Pearl”, ki doda piko na i vsakemu videzu.

Odkar ga je izdala, se Katarina od nakita zelo težko loči. “Verižice nosim vsak dan, spim z njimi in tudi tuširam se z njimi, uhančke in zapestnice pa dodajam po potrebi, glede na outfit in priložnost – odvisno, koliko želim biti opažena.”

Prav posebna je tudi linija “Kobayagi”, ki je nastala v sodelovanju z njeno sestro Majo.

“Kot majhni punčki sva sanjali, da bova imeli odvetniško pisarno Benček. No, zadeve niso šle ravno v to smer, ampak še vseeno je nastala super zgodba, ki naju je združila osebnostno in poslovno.”

Motive na verižicah je oblikovala Maja, ki že od nekdaj nosi umetniško žilico v družini, med njimi pa so estetske silhuete ženskega telesa s pomenljivimi sporočili: “Naredi zase; Rada imam svoje leto in Ti si dovolj.”

Sabrina Label

Sabrina Label je znamka mariborske vplivnice Sabrine Vidovič, ki se je za prodajo nakita odločila pred letom in pol.

“V Sloveniji ni bilo ponudbe nakita, ki bi ga želela zase, zato sem ustvarila svojo linijo z materiali in modeli, ki so mi najbolj pisani na kožo,” razlaga.

Začela je z osmimi kosi, zdaj pa je v kolekciji že okrog 40 kosov nakita. Od vseh je najbolj prodajana verižica s črkami, dekleta pa imajo zelo rada tudi manjše uhančke s cirkoni.

V kolekciji je večina uhanov in verižic v zlati barvi, postopoma pa dodajajo tudi vedno več srebrnih kosov. “Ljudje smo nagnjeni k nošenju ene barve, glede na naš ten kože. Meni recimo bolj ustreza zlata barva.”

Pri nošenju se drži pravila, da si nakit nadene samo na dve mesti hkrati. “Nikoli ne bi nosila uhanov, verižice, zapestnice in še prstanov hkrati. Vedno se odločim samo za dve mesti. Imam pa rada, če je na roki več zapestnic ali okrog vratu več verižic naenkrat.”

Nakit je narejen iz jekla in pozlačen z 18 karatnim zlatom. Sabrina zagotavlja, da ne povzroča alergij, saj v njem ni primesi, kot sta nikelj in cink, na katere je veliko ljudi občutljivih. “Ujela sem sredino med kvaliteto in dobro ceno, saj je nakit dostopen večini ljudi,” zaključi.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close