5 lepotnih zaobljub, ki jih boste z lahkoto izpolnili v letu 2022

12. januar 2022

5 lepotnih zaobljub, ki jih boste z lahkoto izpolnili v letu 2022

12. januar 2022
Foto: Pexels

“Shujšala bom 10 kg, vsak dan bom hodila na fitnes in zdravo bom jedla.” Ste tudi vi začeli novo leto z zaobljubami, ki jih v resnici nikoli ne boste uresničili? Raje se osredotočite na teh 5 lepotnih resolucij, ki jih boste z lahkoto izpolnili.

Obstajajo lepotni opravki, ki so vsaki ženski trn v peti. Kdaj ste nazadnje očistile svoje čopiče za ličenje? Kolikokrat si na obraz pozabite nanesti kremo z zaščitnim faktorjem? Ali tudi vi spadate med tiste, ki si nenehno grizejo nohte? Za marsikoga ti lepotni opravki predstavljajo vsakodnevno nadlogo. A brez skrbi, z dobro oblikovano rutino jih je možno uvesti v svoj vsakdan in s tem v življenje vnesti nekaj trenutkov miru in sprostitve.

1. Pred vsakim spanjem odstranite ličila

“Spanje z ličili je pravi greh za kožo,” pravi dermatologinja Shari Marchbein iz New Yorka. “Rutina dvojnega čiščenja ni obvezna za vsakogar, je pa še posebej priporočljiva za tiste, ki se ličijo. Dvojno čiščenje se običajno začne s čistilom na oljni osnovi ali micelarno vodo, drugi korak pa sta kremasti gel ali čistilno mleko, ki s kože odstranita vse sledi ličil.”

Marchbeinova tistim z mastno kožo priporoča uporabo penastih čistil, tisti z občutljivo kožo pa naj posežejo po vlažilnem ali kremastem čistilu ter nežni micelarni vodici.

Še bolj kot tip produkta, pa je pomembno, da si za temeljito čiščenje obraza vzamete čas. “Večino ličil je mogoče učinkovito odstraniti, če se temu zares posvetimo,” pravi dermatologinja. “Uporabite krožne gibe in čistilo nežno masirajte v obraz vsaj 30 do 60 sekund, preden ga izperete.”

Foto: Pexels

2. Za vselej prenehajte z grizenjem nohtov in obnohtne kožice

Medtem ko lahko grizenje nohtov in grizljanje obnohtne kožice služita kot začasno lajšanje stresa, lahko sčasoma povzročita resne težave. “To je navada, ki zahteva veliko samodiscipline, če se je želimo odvaditi,” pravi priznana umetnica lakiranja nohtov Betina Goldstein. “Nekaj mojih strank mi je povedalo, da lahko k temu pripomore nošenje permanentnega laka. Kar se tiče grizenja obnohtne kožice, pa sama priporočam uporabo riževe žogice. Na tak način bodo vaše roke zaposlene, ko boste pod stresom.”

Učinkovito naj bi bilo tudi vlažilno olje za obnohtno kožico. “Z vsakodnevno uporabo olja lahko preprečite, da bi se ta predel skrhal. Poleg tega olje ni dobrega okusa, kar bo pripomoglo k temu, da si nohtov ne boste nosili k ustom,” svetuje Goldtseinova.

Foto: Pexels

3. Znebite se suhe zimske kože

V hladnejših mesecih koža običajno postane suha in se na nekaterih predelih lušči. To težavo je mogoče odpraviti z vlažilno kremo, ki jo moramo redno nanašati na obraz. Dermatolog Robert Finney predlaga, da si jo nanesete še na vlažno kožo, dve minuti po tem, ko pridete izpod prhe. Dlje ko čakate, več vlažnosti se izgubi. “Poleg tega se ne prhajte predolgo. V idealnem primeru omejite prho na pet do sedem minut. In to samo enkrat na dan,” predlaga Finney.

Posebno pozornost posvetite predelom, ki so še posebej suhi, kot so komolci, kolena in stopala. Najbolj primerne kreme so take, ki vsebujejo ureo oz. sečnino ali vazelin. Te sestavini kožo izdatno navlažita in na njej ustvarita zaščitni sloj, ki na koži zadržuje vlago.

Ne pozabite niti na svoje ustnice, ki v zimskih mesecih zaradi vetra, suhega zraka in lizanja hitro razpokajo in marsikomu povzročajo bolečine. “Za razliko od drugih delov telesa, ustnice ne vsebujejo oljnih žlez in zato so bolj nagnjene k suhosti,” razlaga Finney, ki kot rešitev priporoča klasičen vazelin. “Ta je odličen za tanko in občutljivo kožo na ustnicah in vekah.”

Foto: Pexels

4. Redno čistite čopiče za ličenje

Ja, vemo. Čiščenje čopičev je prava muka, sploh, če jih imaš poln predal. A z njihovim rednim čiščenjem boste zmanjšali kopičenje bakterij, poleg tega pa poskrbeli za bolj pigmentiran in natančen nanos ličil. S toliko različnimi pripomočki, ki so na voljo za čiščenje čopičev, lahko tudi ta lepotni opravek postane enostaven del vaše rutine.

Po vsaki uporabi uporabite čistilni sprej za hitro dezinfekcijo, čopičem pa enkrat na mesec privoščite kratko kopel. Lonček napolnite z mlačno vodo in vanj kanite malo šampona za lase. Čopiče vtaknite v lonček, z njimi pomešajte po dnu, nato pa jih pustite stati nekaj minut. Čopiče enega po enega jemljite iz lončka in jih pod tekočo vodo drgnite ob hrapavo površino. V najslabšem primeru lahko uporabite dlan vaše roke. Če je potrebno, med čiščenjem dodajajte šampon ali balzam za lase, vse dokler ne priteče čista voda.

Strokovnjaki svetujejo, da nato s papirnato brisačo iz njih ožamete odvečno vodo. Leže jih položite na ravno površino in počakajte, da se na zraku posušijo.

Foto: Pexels

5. Vsak dan poskrbite za primerno zaščito pred soncem

Po mnenju dermatologov je nanos zaščitnega faktorja pomemben del vsakodnevne nege obraza. “Ultravijolični žarki so največji sovražnik kože, ki prispeva k nastanku gub in starostnih peg, povzroči razgradnjo kolagena in lahko privede celo do raka,” pravi dermatologinja Shari Marchbein, ki za obraz priporoča sončno kremo s faktorjem 30.

Na tržišču sicer obstaja ogromno dnevnih krem, ki že v osnovi vsebujejo zaščitni faktor, a je ta manj učinkovit. Da jo boste vključili v vsakodnevni lepotni ritual, sončno kremo postavite poleg ščetke, saj se boste tako vsako jutro spomnili nanjo. Na povprečen dan, ki ga preživite večinoma v zaprtih prostorih, vam bo jutranji nanos zagotovil nekaj UV zaščite tudi na poti domov.

Foto: Pexels

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close