5 mitov o razliki v plačah med spoloma in kako se spopasti z njimi

07. december 2023

5 mitov o razliki v plačah med spoloma in kako se spopasti z njimi

07. december 2023
Foto: Instagram @zinafashionvibe

5 mitov o razliki v plačah med spoloma in kako se spopasti z njimi

07. december 2023
Foto: Instagram @zinafashionvibe

Ženske so naredile velik korak v smeri enakih plač, a še vedno niso popolnoma na istem.

Možnost je, da ste že večkrat slišali, da razlike v plači med spoloma ne obstajajo. Nekdo je mogoče rekel, da je to zavajajoče, posplošeno ali najhuje – da je to laž.

Naj vam pomagamo ovreči ta zavajajoča mnenja. Res je sicer, da so ženske naredile velik korak v smeri enakih plač in precej zmanjšale razliko, tako z izobrazbo kot povečanjem delovne sile, a še vedno nismo popolnoma na istem. Tukaj je nekaj mitov o razliki v plačah med spoloma.

Foto: Pexels

Mit: Ženske so manj izobražene kot moški

To vas sicer lahko preseneti (ali pa tudi ne), a odstotek žensk, ki diplomirajo, je večji kot odstotek moških. V članku iz leta 2015, ki je bil objavljen v reviji Time, je v starostni skupini med 25 in 34 let, 37,5 odstotkov žensk z diplomo ali višjo izobrazbo in le 29,5 odstotkov moških. Kljub temu, da ženske dosegajo višjo izobrazbo, pa se razlike med plačami niso nič zmanjšale.

Mit: Ženske si izbirajo manj plačane službe

Obstaja dokaz, da ko si ženske izberejo službo, se jim plača zmanjša. Naj razložimo: v zgodovini, ko so ženske v velikem številu pričele z delom v specifični panogi, je ta panoga začela plačevati manj.

Zato je spolna segregacija na trgu dela še vedno faktor, ki prispeva k razliki med plačama. Vendar pa je res, da se stroge linije med ženskimi in moškimi poklici precej brišejo in se ne delijo več na striktno ženske in moške službe – na primer moški so rudarji, ženske pa medicinske sestre.

Mit: Ženske si morajo vzeti čas za vzgojo otrok

Nikjer ne obstaja dokaz, da materinstvo zmanjša produktivnost v službi. Kljub temu so ženske, ki si vzamejo porodniški dopust, da bi skrbele za svoje otroke, v veliko primerih plačane manj, kot tiste, ki nimajo otrok.

Obstaja argument, da ko se ženske vrnejo na trg dela, niso več tako izkušene, kot njihovi moški kolegi. Kar bi lahko bilo res, a ko si moški vzamejo čas za svoje otroke, se jim plača ne zmanjša, ampak ostaja enaka, ali pa celo boljša, saj dobivajo celo bonus za očetovstvo in druge ugodnosti.

Foto: Instagram @zinafashionvibe

Mit: Ženske ne znajo prositi za povišico

To, da ženske ne znajo vprašati za povišico, ni res. Nova študija kaže, da ženske zaprosijo za večjo plačo ravno tako pogosto kot moški, a jo manj pogosto dobijo. In tukaj imamo dokaz, da so ženske družbeno kaznovane, ko se želijo pogajati o svojem prihodku.

Obstaja strah, da bo prošnja po višji plači izpadla nehvaležno in prevzetno, pri ženskah pa je ugotovljeno, da se manj rade pogajajo za višjo plačo tudi zato, ker se jim zdi, da jih bo družba obsojala.

Mit: Razlike med plačama niso zanesljive

O razliki med plačama obstaja več vrst statistik in vsaka predstavlja drugačne stvari. Ljudje menijo, da ni možno, da bi toliko različnih statistik realno in pravilno predstavilo realnost in da obstaja preveč spremenljivk za številke, da bi vse vedno dobile smisel.

Če preračunamo povprečno razliko v plačah med spoloma, je to res. Vendar pa te celovite študije, ki primerjajo moške in ženske plače na enakih položajih, res dokazujejo, da so ženske plačane manj kot moški.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close