Kako prositi za povišico?

26. maj 2023

Kako prositi za povišico?

26. maj 2023
Foto: Unsplash

Mnogim prošnja za povišico predstavlja velik izziv, zato vam ponujamo nekaj nasvetov, kako se pripraviti na ta pogovor in se otresti nervoze.

Prositi za povišico je nekaj povsem običajnega na delovnem mestu, vendar je to še vedno ena najtežjih stvari za večino zaposlenih. Ko prosite za povišico, morate skrbno izbrati trenutek, vedeti, kaj želite, in biti prepričani vase. Tako kot pri večini pomembnih pogovorov, je tudi pri tem pomembno, da se nanj pripravite.

Preden prosite za povišico

Preden se odločite za pogovor z nadrejenim, je pomembno, da se dobro pripravite. Naredite seznam svojih glavnih dosežkov na delovnem mestu, zberite pozitivne ocene strank, kolegov ali ocene uspešnosti, ki ste jih prejeli, in ustvarite seznam, da poudarite, kako ste prispevali k podjetju, ter vključite posebne številke in statistiko, če je mogoče.

Foto: Unsplash

Pomembno je, da pridete na ta pogovor s pripravljenimi pomembnimi dosežki in prispevki k podjetju, ki ste jih dosegli, in ne prosite za povišico le zato, ker je že dolgo niste dobili.

Napišite, kako so se vaše odgovornosti, naloge in vloga povečale in rasle med vašo zaposlitvijo, in poiščite dodatna izobraževanja ali certifikate, ki bi jih lahko opravili, da povečate svojo vrednost kot zaposlenega.

Določite posebnosti tega, kar iščete. Koliko povišice želite? Ali obstajajo dodatne ugodnosti, ki bi jih radi prejeli?

Prav tako je dobro, da kot del priprav na razgovor pripravite pisno prošnjo, v kateri povzamete svoje glavne točke in zahteve. Tako boste vadili povzemanje iskanega in imeli to pripravljeno, če vas nadrejeni po pogovoru in ustni prošnji za to prosi.

Foto: Unsplash

Izbira pravega trenutka

Najboljši čas, da zaprosite za povišanje, je med letnimi pregledi plač, a če vaše podjetje ne daje letnih povišic, boste morali prevzeti pobudo in se odločiti, kdaj boste zaprosili za povišanje.

Najboljše situacije, da zaprosite za povišico, so po preteku pomembnega obdobja, na primer, ko ste zaključili velik projekt, prevzeli nove odgovornosti, po dobrem finančnem četrtletju za podjetje ali ko je od vaše zadnje povišice minilo leto ali več.

Zelo pomembno je tudi, da zaprosite za povišico, če dobite ponudbo za delo v drugem podjetju, tako boste jasno povedali, da želite še naprej delati tukaj, pomembna pa vam je tudi konkurenčnost vaše plače.

Praksa in priprava na razgovor

Ko ste se temeljito pripravili in določili najboljši trenutek, razmislite kako najbolje z nadrejenim opraviti razgovor. Upoštevajte naslednje nasvete, da svoje razmisleke predstavite na najboljši možni način:

Foto: Pexels

Vadite svojo zahtevo za povišico, lahko prosite nekoga, da vam pomaga odigrati kratek simulacijski intervju. To vam lahko pomaga, da se počutite bolj samozavestne, ko se pogovarjate s svojim nadrejenim.

Snemajte simulacijo pogovora, preden zahtevate povišico. Poslušanje posnetka vam lahko pomaga prepoznati morebitne nervozne govorne navade, prekomerne premore in dodatne besede ali karkoli drugega, zaradi česar bi lahko zveneli manj samozavestni.

Pripravite si seznam možnih vprašanj in razmislite o svojih odgovorih nanje. Če preletite vse možne scenarije, se boste v samem pogovoru počutili veliko bolj samozavestno, saj vas ne more pričakati nič novega.

Foto: Unsplash

Dogovorite se za sestanek, da se pogovorite o povišici, in jim vnaprej sporočite, kakšna bo tema pogovora, da si ne boste premislili v zadnjem trenutku.

Na samem razgovoru se osredotočite na pozitiven in odločen jezik. Izogibajte se opravičilom (npr. “oprostite, ker vas motim”). Verjemite vase saj se bo to pokazalo – če veste, da si zaslužite to povišico, boste to pokazali z govorico telesa in besedami.

Na koncu pogovora se zahvalite, ne glede na izid. Prav tako je popolnoma običajno, da vaš nadrejeni razmisli o zahtevi ali se posvetuje s svojim nadrejenim. Kakor koli se bo na koncu izšlo, boste vsaj vedeli, na čem ste.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close