5 najboljših božičnih grozljivk, ki so z leti pridobile kultni status

25. december 2022

5 najboljših božičnih grozljivk, ki so z leti pridobile kultni status

25. december 2022
Foto: Profimedia

Kdo pravi, da je treba za praznike gledati samo božične komedije?

Čeprav se skoraj vse, kar je povezano z božičem, vrti okoli romantičnih komedij, bodo v tem času na svoj račun prišli tudi ljubitelji grozljivk.

Predstavljamo vam seznam sedmih kultnih božičnih grozljivk – od klasike, do nekaterim morda manj znanih, a vsekakor vrednih ogleda.

Predbožična mora (1993)

Predbožična mora (The Nightmare Before Christmas) je vizualno osupljiva mojstrovina stop-motion animacije. Film spremlja nesreče Jacka Skellingtona, ljubljenega Pumpkin Kinga iz Halloweentowna, ki je sit vsakoletne rutine strašenja ljudi v ‘resničnem svetu’.

Ko Jack po naključju naleti na božično mesto, polno živih barv in toplega razpoloženja, dobi novo spodbudo – božič namerava spraviti pod svoj nadzor tako, da ugrabi Božička in prevzame njegovo vlogo. Toda Jack kmalu odkrije, da se lahko celo najbolje zastavljeni načrti miši in okostnjakov močno pokvarijo …

Dedek Mraz naprodaj (2010)

Dedek Mraz naprodaj (Rare Export: A Christmas Fairy Tale) je nepričakovano čudovita mešanica med komedijo in božično grozljivko. Deček po imenu Pietari in njegov prijatelj Juuso mislita, da so v gorah blizu njunega doma na severu Finske, delavci med vrtanjem v skale, odkrili Božičkov grob.

Vendar je to pošastni, zlobni Božiček, ki se precej razlikuje od veselega, dobrega starca iz legende. Ko Pietarijev oče ujame divjega starca v past za volkove, ima ta človek morda ključ do tega, zakaj so severni jeleni zaklani in otroci izginjajo.

Better Watch Out (2016)

Film Better Watch Out, ki ga vodi karizmatična mlada igralska zasedba, je prikupno zlovešča počitniška grozljivka. Ashley odpotuje v predmestni dom Lernerjevih, da bi za božič varovala njunega 12-letnega sina Luka. Kmalu mora braniti sebe in fanta, ko nezaželeni vsiljivci naznanijo svoj prihod.

Gremlini (1984)

Ne glede na to, ali si ga želite ogledati kot izjavo o potrošniški kulturi ali preprosto kot kul film s posebnimi učinki, so Gremlini prava klasika.

Prodajalec pripomočkov išče posebno darilo za svojega sina in ga najde v kitajski četrti. Trgovec mu “mogwaija” proda z opozorilom, naj ga po polnoči nikoli ne izpostavlja močni svetlobi, ne zaliva in ne hrani. Vse to se zgodi in rezultat je skupina zlobnih gremlinov, ki se na božični večer odločijo raztrgati mesto.

Anna in apokalipsa (2017)

Anna in apokalipsa je klasika v žanru zombijev. Zombi apokalipsa ogroža zaspano mesto Little Haven na božični dan, Anno in njene prijatelje pa prisili, da se borijo, prebijajo in prepevajo na poti do preživetja ter se soočijo z nesmrtnimi v obupni tekmi, da bi dosegli svoje ljubljene.

A kmalu odkrijejo, da v tem novem svetu nihče ni varen, in ko se civilizacija okoli njih sesuva, se lahko zanesejo samo en na drugega.

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic

New Report

Close