5 pravil lepote po dopolnjenem 40. letu starosti

02. april 2024

5 pravil lepote po dopolnjenem 40. letu starosti

02. april 2024
Foto: Instagram @rosiehw

5 pravil lepote po dopolnjenem 40. letu starosti

02. april 2024
Foto: Instagram @rosiehw

Teh 5 pravil bi se morali držati pri vsaki starosti, najkasneje pa po vstopu v 40. leta.

Ali gre po 40. letu res vse samo še navzdol? Ni nujno. Da so štirideseta lahko najlepše obdobje v življenju ženske, dokazujejo številne znane lepotice, ki gredo že proti petdesetim, pa se po videzu in počutju lahko kosajo s pol mlajšimi dekleti. Vse je v dosledni negi in skrbi zase ter v pozitivnem pogledu na življenje.

Da bi po vstopu v t. i. zrela leta ohranile lep in mlad videz, upoštevajte pet preprostih nasvetov. Morale bi se jih držati pravzaprav že v svojih dvajsetih in tridesetih, a kaj, ko se včasih določenih lekcij naučimo šele pozneje in na svoji koži. Da bo ta še dolgo sijoča in lepa, preberite torej 5 priporočil strokovnjakov s področja anti-aginga.

Foto: Instagram @elaisaya

Zdrava prehrana

Vaše telo, koža, lasje in nohti so taki, kot ‘gradbeni material’, ki ga vnašate v telo s pomočjo hrane. Pravilna prehrana vključuje, to smo zares že velikokrat slišale, čim več sadja in zelenjave, pa tudi dovolj vode bi morale piti.

Živila, ki jih kupujete, naj bodo čim večkrat iz domače pridelave ali ekološka. Morda lahko vsaj nekaj zelenjave pridelate tudi same, če imate vrt ali zemljo. Največjo spremembo boste po spremenjenem režimu prehranjevanja opazile prav na koži, laseh in nohtih.

Zaščita pred UV žarki

Ko se končno pokaže sonce, hitimo slačit nadležna zimska oblačila in se nastavimo blagodejnim žarkom. Poleti je prijetno ležati na plaži in se prepuščati toploti, pa tudi rjava koža se nam zdi še vedno bolj privlačna, kot jogurtno bela. Če ste se dolga leta nekritično izpostavljale soncu ali celo hodile v solarije, s tem početjem čim prej nehajte. Najmanj, kar lahko dobite, so gube. Da o melanomu ali raku kože sploh ne govorimo.

Uporabljajte izdelke z ZF 30 ali več, nosite široka pokrivala, ko ste na soncu, še posebej poleti, oči pa zavarujte s sončnimi očali. Manjšo tubo kreme z UV zaščito imejte vedno pri sebi v torbi, saj sončni žarki ne povzročajo škode koži le na plaži ali v gorah, ampak tudi medtem, ko s prijateljico posedata ob kavi. Da bi krema delovala in varovala, jo je potrebno namreč večkrat dnevno nanesti oziroma zaščito obnavljati.

Foto: Instagram

Nega obraza

Ta mora najkasneje sedaj postati rutina. Zanimivo je, da kljub neprestanemu medijskemu bombardiranju s tovrstnimi nasveti veliko žensk še vedno ne ve, da se lepotna nega najprej začne s čiščenjem kože. Kožo, posebej obraza, je treba očistiti s primernim čistilcem za določen tip kože, potem nanesti nanjo tonik ali mehčalni losjon, potem pa šele dnevno oziroma nočno kremo.

Neverjetno se sliši, da še vedno obstajajo ženske, ki gredo spat z ličili, ker so preutrujene. Zob si zagotovo niso pozabile oprati, kajne? Če res ni časa zvečer, uporabljajte vlažne robčke, prepojene z micelarno vodo. Z vlažilno kremo ne namažite samo obraza, ampak tudi izpostavljene dele kože, recimo hrbtišče rok in vrat.

Manj je več

Črna senčila in temna šminka sta videti modna samo na najstnicah. Po določeni starosti bi se morala ženska ličiti manj kričeče in uporabljati nežnejšo barvno paleto pri ličenju. Preveč mejkapa, težka ali pretemna šminka in pretiran nanos temnih senčil za veke vizualno postarata.

Kot smo že dejali, se vse začne pri negi kože. Če jo boste dobro negovali, bodo tudi ličila na njej videti boljše. Dovolj bosta že lahek prekriven puder, en sloj maskare in šminka v živahni, topli koralni barvi, vse našteto namreč daje mladosten izgled.

Foto: Instagram @cristinahudacov

Začnite od znotraj

Pravilna prehrana in zaščita pred UV žarki sama po sebi nista dovolj, najkasneje pri 40. bi se morale končno lotiti tudi redne telovadbe. Ženske po 40. letu bi morale vključiti v svojo rutino predvsem vaje za mišično moč.

Redno gibanje vpliva na sproščanje hormonov sreče v možganih, predvsem endorfinov, pa tudi dopamina. Poleg tega redna telovadba deluje protistresno in vas spravi ne samo v boljšo kondicijo, ampak tudi v dobro razpoloženje. Nasmeh na ženskem obrazu pa je nekaj najlepšega, v katerikoli starosti.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close