5 razlogov, zakaj udobje hotelske sobe zamenjati za dopust v kampu

18. julij 2023

5 razlogov, zakaj udobje hotelske sobe zamenjati za dopust v kampu

18. julij 2023
Foto: Unsplash

Hotelske sobe z mehko posteljo, lastno kopalnico in samopostrežnim zajtrkom vsekakor predstavljajo udobje, ki se ga (verjetno) nihče ne bi branil, a kljub temu se veliko ljudi odloča za dopust v kampu, ki se vsekakor ne more pohvaliti z luksuzom. Zakaj se torej obiskovalci kampov odpovedujejo lagodnemu hotelskemu dopustu?

Narava in čistoča zraka

Prvi razlog je zagotovo dejstvo, da dopust v kampu omogoča neposredno bližino narave. Obiskovalci kampa namreč nimajo veliko notranjega, pokritega prostora, zato večino časa preživijo na svežem zraku, šotor oziroma prikolico pa uporabljajo v glavnem samo za spanje. Šotorsko krilo ali tanka stena prikolice ne zavirata zvoka škržatov in valov, kampi pa so večinoma locirani v neposredni bližini morja, reke ali jezera, ki omogočajo poletno ohladitev.

Nespremenjene navade

Ni nujno, da pravila, po katerih se ravnajo hoteli, vsem ustrezajo. Obiskovalci hotelov se pogosto odločajo za ponudbo z zajtrkom ali polpenzion, ki vključuje tudi večerjo, a hotel je tisti, ki odloča, med katerimi urami bodo lahko jedli. Zajtrki v hotelih so pogosto na voljo do 10. ure, kar je lahko za nekoga, ki se želi na dopustu pošteno naspati, prezgodaj. Tudi ura večerje marsikomu ne odgovarja. Obiskovalci kampa nimajo tovrstnih problemov, saj si lahko svoja pravila določajo sami in jejo takrat, ko jim odgovarja.

Foto: Pexels

Ugodnejša cena

Čeprav so cene za preživljanje dopusta v kampu v zadnjem času narasle, so še zmeraj neznatno nižje od hotelskih. Po poročanju nemškega portala camping.info je povprečna cena nočitve za dve osebi v slovenskih kampih 31,1 evra, v hrvaških pa 37,38 evra, nočitev v hotelu pa je za takšno ceno (skoraj) nemogoča. Z dopustom, preživetim v kampu, boste tako prihranili veliko denarja.

Boljše spanje

Za kvalitetno spanje potrebujemo pogoje, ki jih v sodobnem svetu vedno bolj primanjkuje – naravno svetlobo, svež zrak, mir in tišino. Spanje v kampu naj bi bilo zato izjemno koristno za vzpostavljanje našega naravnega ritma spanja.

Foto: Unsplash

Kampiranje osrečuje

Preživljanje časa v naravi, posledično povišana telesna aktivnost, svežina zraka in druge prednosti, ki jih ponuja kampiranje, zmanjšujejo stopnjo stresa, omogočajo sprostitev in na splošno izboljšujejo mentalno zdravje. 97 odstotkov obiskovalec kampov je za študijo, ki sta jo vodili skupina akademikov z univerze John Moores v Liverpoolu in univerze Sheffield Hallam, povedalo, da je sreča njihov glavni motiv za kampiranje.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic

New Report

Close