5 trikov, da usvojite nove prehranske navade in pojeste manj

15. februar 2024

5 trikov, da usvojite nove prehranske navade in pojeste manj

15. februar 2024
Foto: Pexels

Pravijo, da je za uvedbo nove discipline potrebnih 21 dni, potem vse postane lažje in nekdanje potrebe in navade sčasoma utonejo v pozabo.

Da bi usvojili nove, bolj zdrave in zavestne navade (ki bodo potem sčasoma postale avtomatične) potrebujemo najmanj 21 dni – maksimum pa je 90 dni. Najmanj tri tedne oziroma največ tri mesece potemtakem potrebujemo, da preidemo na bolj zdrav in smiseln način življenja.

To velja tudi za prehranjevanje. Možgane lahko natrenirate, da ne mislijo toliko na hrano in se oglasijo le takrat, ko ste zares lačni in potrebujete hranljiv obrok. To lahko storite s pomočjo naslednjih trikov, ki bodo sčasoma prerasli v navade:

Foto: Pexels

Jejte s premislekom

Pogosta želja po prigrizkih ni potreba telesa, ampak gre za naučeno navado, ki za nas običajno ni prav dobra. V resnici namreč nismo lačni, ampak gre za nepotrebno prehranjevanje, psihologi pa temu rečejo kar psihološka lakota, zadovoljevanje umetnih potreb in polnjenje praznine. Skušajte ozavestiti to in prelisičiti možgane, ko si naslednjič zaželijo prigrizka. Vprašajte se, če ste zares lačni (se oglaša vaš želodec) ali gre zgolj za navado?

Foto: Pexels

Organizirajte živila

Gre za mogoče najbolj enostavno pravilo, kako uravnotežiti prehranjevanje. Če pregrešnih dobrot nimate ves čas na dosegu roke, se bo vaša želja po njih sčasoma zmanjšala. Daleč od oči, daleč od srca velja tudi v tem primeru. Čez nekaj časa boste na to vrsto hrane preprosto pozabili, zato jo zreducirajte, zamenjajte in sčasoma se boste navadili na nova živila.

Jejte več beljakovin

Telo potrebuje več časa, da prebavi beljakovine, kot denimo ogljikove hidrate. Zato naj sestavljajo vsak vaš obrok, predvsem zajtrk. Če je zajtrk bogat z beljakovinami, boste čez dan manj lačni in tudi nenadzorovanih želja po nezdravi hrani bo bistveno manj.

Foto: Pexels

Načrtujte vnaprej

Preden se odpravite po tedenskih nakupih, dobro razmislite. Kaj je tisto, kar v resnici potrebujete in kaj je samo balast? Poskusite najti alternativo za visokokalorične prigrizke. Kupite denimo temno čokolado z velikim deležem kakava ali z dodatkom zdravih brusnic ali malin. Če pa med gledanjem serij in filmov vseeno radi kaj prigriznete, priporočamo oreščke ali nesoljene kokice.

Foto: Pexels

Manjši krožniki modre barve

Svoje možgane lahko prelisičite tudi tako, da jeste z manjših krožnikov, saj so porcije na njih videti večje. Poleg tega so raziskave pokazale še eno zanimivost: uživanje hrane, postrežene na modrem krožniku, zavira apetit! Modra je namreč barva, ki je v živilih ne najdemo pogosto (izpustimo borovnice), zato naj bi nam pomagala pri našem načrtu, da pojemo manj. Medtem pa naj bi rumena in rdeča povečali apetit in ju je morda tudi zato pogosto opaziti v dekoraciji restavracij.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close