5 znakov, da sta pripravljena za poroko

04. januar 2024

5 znakov, da sta pripravljena za poroko

04. januar 2024
Foto: Instagram @mariefeandjakesnow

5 znakov, da sta pripravljena za poroko

04. januar 2024
Foto: Instagram @europajaro

Čeprav ni določenih pravil ali obdobja partnerstva, ki bi bil idealen za poroko, pa po besedah zakonskih terapevtov obstaja 5 znakov, da je čas za poročne zvonove.

Dokler ne spoznate svojega pravega partnerja, težko ugotovite, kdaj ste pripravljeni na dokler naju smrt ne loči. April Eldemire, licencirana zakonska in družinska terapevtka iz Fort Lauderdalea na Floridi, je za Insider dejala, da se nekatera razmerja sicer “obnesejo, če se že zgodaj odločijo za poroko”, vendar večina parov potrebuje nekaj časa, da ugotovijo, ali naj bodo skupaj vse življenje.

April je razkrila, da obstaja pet znakov, na katere morate biti pozorni, da boste vedeli, ali ste pripravljeni na poroko, namesto da bi se osredotočali na strogo določeno obdobje skupnega življenja.

Foto: Instagram @emitaz

Obdobje zaljubljenosti je mimo

Prva faza vseh razmerij je obdobje medenih tednov, ki lahko traja od nekaj mesecev do več kot enega leta. Po besedah terapevtke je ključno, da to fazo preživite in znate razlikovati med zaljubljenostjo in resničnimi, globokimi čustvi ljubezni ter predanostjo. “Znak zaljubljenosti je, če imate občutek, da ne morete živeti brez te osebe, vendar vas te misli razjedajo,” pravi. Čeprav je razbijanje medenega mehurčka lahko neprijetno, prvi skupni boji zagotavljajo pomembne informacije o tem, kakšno je lahko vaše prihodnje življenje.

“Običajno so izzivi, s katerimi se pari soočijo na začetku, tisti večni izzivi, ki se nikoli ne bodo spremenili. Treba jih je le obvladati,”

razloži družinska terapevtka.

Foto: Instagram @gabriellecaunesil

Ste dovolj čustveno zreli, da boste znali krmariti po prepirih

Konflikti so ena izmed velikih preizkušenj vsakega para in se jim nikakor ne gre izogniti. Terapevtka pravi, da je čustvena zrelost velik del tega, da se skozi naporne pogovore prebijete, ne da bi poškodovali vajino vez.

Ali ste sposobni predelati, kaj se vam dogaja in ali razumete, kaj so vaši sprožilci v razmerju? Pri nekaterih ljudeh bo ta proces vključeval preučevanje preteklih ran, da bi ugotovili, ali vplivajo na to, kako se odzivajo v prepirih in tako zmanjšali verjetnost, da se bodo zaprli vase.

Foto: Instagram @mao.ge

Lahko ste ranljivi drug do drugega

Ranljivost je po besedah terapevtke resnično pomembna za vsako uspešno razmerje, zlasti za dolg in srečen zakon.

“Ali znata biti odprta in iskrena glede tega, kako se počutita, ali pa se hitro razjezita ali zapreta vase?”

Izražanje čustev ni treba biti vedno popolno, pomembno je prepoznati globlje negotovosti in se o njih pogovarjati, namesto da se zanašamo na zaščitne strategije spopadanja.

Foto: Instagram @mariefeandjakesnow

Enake temeljne življenjske cilje in vrednote

Čudovite komunikacijske spretnosti pa niso dovolj, če si v življenju želita popolnoma različnih stvari. Mnogi menijo, da se nasprotja privlačijo, a po besedah zakonske terapevtke je pomembna združljivost. Prepričajta se, da imata skupne vrednote, prepričanja, interese in vsaj kakšnega od hobijev.

Ljudje, ki tega nimajo, živijo drug mimo drugega, se mnogo več prepirajo in težje odločajo, ko je govora o pomembnih stvareh. Po njenih besedah noben par sicer ne bi smel biti natančna kopija drug drugega. Vprašajte se, kaj je vaš moralni kompas, kaj cenite v življenju in ali je vaš partner v skladu z vašimi vrednotami.

Foto: Pexels

Imate pristno željo po skupni rasti

Nihče ne vstopi v zakon popolnoma pripravljen. Četudi morate na področju terapije ali kariere opraviti še veliko osebnega dela, to ni nič nenavadnega, pomembno je zavedanje samega sebe in pripravljenost na spremembe, pravi April.

“Morda nimate vsega skupaj, vendar vidite, kje so vaše pomanjkljivosti. Prav tako imate željo, da bi se razvijali in reševali te težave v povezavi z nekom drugim.”

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close