Nov trend v Sloveniji? “Ločujem se po komaj 6 mesecih”

10. december 2023

Nov trend v Sloveniji? “Ločujem se po komaj 6 mesecih”

10. december 2023
Foto: Instagram @gabriellecaunesil

Nov trend v Sloveniji? “Ločujem se po komaj 6 mesecih”

10. december 2023
Foto: Instagram @

Ne, to ni izpoved kakšnega od zvezdnikov, ki potujejo iz zakona v zakon hitreje kot svetloba. Videti je, da postajajo le nekaj mesecev trajajoče zakonske zveze trend tudi pri nas.

V naši kulturi velja, da si izberemo enega partnerja, s katerim potem preživimo celo življenje. Saj veste, tisto, v dobrem in slabem ter dokler naju smrt ne loči. Ampak, ali je to sploh še stvar sedanjosti? Četudi je po eni strani poroka pridobiva na popularnosti, za kar so verjetno veliko zaslužna predvsem Instagram in Pinterest ter sanjska ideja o pravljičnem doživetju, pa je prav tako veliko parov, ki končajo zakonsko zvezo.

Po podatkih Statističnega urada RS je bilo do sedaj v letošnjem letu sklenjenih 6.768 zakonskih zvez, na drugi strani pa je bilo opravljenih kar 2.149 razvez zakonske zveze. Če bi poenostavili ali posplošili, bi lahko rekli, da se loči tretjina vseh poročenih parov. Čeprav je jasno, da je takšna trditev prenagla in napačna, pa vseeno ne moremo mimo ogromno osebnih zgodb in izpovedi, ki jih zasledimo na popularnih forumih in ki potrjujejo veliko število (zgodnjih) ločitev.

Foto: Unsplash

“Ločujem se po komaj 6 mesecih. Najprej sem jo dobil z enim, pa me je prepričala, da sta samo dobra prijatelja, to je trajalo vse leto. Vmes jo poročim, otrok končno shodi, že menim, da je prijatelj za nama, pa me udari še z drugim,” se je izpovedal eden od uporabnikov foruma. Pa to še zdaleč ni osamljen primer in ne samo primer ločitve, ampak ločitve po zelo kratkem času. Eden drug uporabnik je na njegovo izpoved odgovoril `to je nova moda v Sloveniji, da ohcet traja dlje kot zakon`. 

Razlogov, zakaj se pari tako zgodaj ločujejo, je več. Največkrat kakor je zgoraj omenjeno zaradi prevar, včasih nekompatibilnosti in prepirov, druge spolne usmerjenosti in identitete, velikokrat tudi denarja. Otroci so navadno tisti, ki še najbolj raztresen in zlomljen zakon držijo skupaj. Še bolj kot zgornja izpoved pa nas je presenetilo priznanje uporabnika, daje vedel, da se bo ločil, še preden se je poročil! Zakaj nekaj se je ta človek sploh poročil? Ravno to, kar drži slab zakon pokonci, otrok.

Foto: Pexels

“Spoznal sem luštno punco, pravo lepotičko. Najino druženje je bilo zabavno in polno seksualnega naboja. Ni pa bila primerna zame, žal. Z njo sem se lahko zafrkaval in se imel prav lepo, dokler ni bilo neke debate, pol je postala pa tema. Ker sem bil v teh letih, da je bil že skrajni čas, da imam potomce, sem si rekel, zakaj pa ne?, je brez sramu priznal. Si verjetno predstavljate, da se je pod objavo kar usulo negativih komentarjev, pa tudi nekaj takšnih, ki so priznali, da se je nekaj podobnega zgodilo njim, le da so bili oni žrtve takšnega razmišljanja.

INSTANT ODNOSI

Starejši ljudje pravi, da je treba v zakonu malce potrpeti in da nihče od mladih nima več posluha za druge in se ne znajo prilagajati, mlade generacije pa ravno obratno, da so oni na prvem mestu in da bodo najprej poskrbeli zase. Oboji imajo na nek način verjetno prav, a vsekakor je bolje oditi iz zakona, če odnos kakorkoli pušča psihične in fizične posledice.

“Družba, mediji, družbena omrežja, politika, gospodarstvo itd., vse to nam promovira individualnost in egoizem, jaz in jaz in jaz. Poveličuje se posameznik, po drugi strani pa se je prijela miselnost, če ti kaj ni všeč, zamenjaš, pa naj bo to telefon ali čevlji ali pralni stroj ali partner, vse se menja na kratki rok. In nobene potrpežljivosti in tolerance ni več.”, vse več ločitvah komentira ena izmed uporabnic foruma. Poudarja instant družbo, ki stvari raje menja kot pa popravlja.

Foto: Unsplash

Je temu res tako? Smo samo tako egoistični in vajeni hitrega življenja v stilu hitre mode in hitre hrane ali pa imamo končno dovolj mučenja in vztrajanja v odnosih in smo se opogumili, da bi zaživeli boljše življenje. Kakorkoli, resnično upamo, da ste vi v svojem zakonu ali partnerstvu zaradi pravih razlogov, željni dolgotrajnega in predvsem zdravega odnosa.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close