Je spanje v ločenih posteljah znak, da se približuje ločitev?

23. oktober 2022

Je spanje v ločenih posteljah znak, da se približuje ločitev?

23. oktober 2022
Foto: Unsplash

Nekateri se ločenega spanja bojijo, drugi pravijo, da se je odnos na tak način le izboljšal.

Ena neprespana noč ni nič hujšega, toda če se to zaradi takšnih in drugačnih razlogov dogaja pogosteje, lahko slabo vpliva na naše razpoloženje in nivo stresa, ki ga vsakodnevno doživljamo, pa tudi na kvaliteto razmerja. Čeprav na naš spanec vpliva veliko dejavnikov, pa so lahko ene izmed pomembnejših tudi spalne navade našega partnerja. 

Naštevamo šest razlogov, zaradi katerih bi bilo smiselno razmisliti o spanju v ločenih sobah.

1. Smrčanje vas spravlja ob pamet

Glasno smrčanje povzroči številne konflikte in nedvomno poslabša kvaliteto našega spanca. Partnerjevo smrčanje je lahko posledica zdravstvenih težav, povečanja telesne teže ali pa posledica dolge noči za gostilniškim šankom, toda vam res ni bi smelo krajšati spanca.

Oseba, ki smrči, naj se za vsak primer oglasi pri zdravniku, nič pa ni narobe, če se s partnerjem pogovorite o spanju v ločenih prostorih. 

Foto: Unsplash

2. Za to, da zaspite, potrebujete prižgano televizijo

Če vaše spalne navade niso enake ali pa vsaj podobne navadam vašega partnerja, potem je večerni čas lahko prava borba. Bo televizija v spalnici prižgana ali ne? Nekdo morda potrebuje ASMR TikToke, drugi pa popolno tišino in temo. 

Ena od uporabnic foruma Starševski čvek je tako svetovala naslednje:

“Stiskata se lahko cel dan in še zvečer pred spanjem, potem pa za tistih par ur kome, je itak vseeno kje spi, saj oba spita … ni lih, da se bosta pogovarjala in kaj res pomembnega zamudila, če sta vsak v svoji postelji.”

3. Vajina urnika se ne ujemata

Številni pari imajo različne urnike in navade, morda eden od partnerjev celo dela nočno izmeno ali pa je partner nočna ptica, vi pa raje greste zgodaj spat. Spanje v ločenih sobah je odlična rešitev, ki le izboljša počutje in harmonijo v razmerju. 

“Meni je zelo pomembno, da spim ponoči sama, da imam mir, da me nič ne zbudi, da me nič ne zbuja. Že nekaj časa spim v drugi sobi. In mi je super. Obema je super.”

4. Prevroče je

Morda je temperatura v sobi idealni, toda partnerjevo telo pod odejo je za vas čisto prevroče. Nekateri ljudje oddajajo več toplote, zaradi česa je dotikanje pod odejo povsem nemogoče, spanje na robu postelje pa zares nadležno. 

Foto: Pexels

5. En bi raje mehkejšo vzmetnico, drugi pa trdejšo

Iskanje idealnega jogija je težavno, še toliko bolj, če je potrebno najprej skleniti kompromis? Kdo bo spal na jogiju, ki mu ne ustreza in si tako pokvaril spanec? Ena od rešitev je zagotovo ločeni spalnici in ločeni postelji, toda uporabnica foruma pravi, da sta že dva jogija v zakonski postelji, dobra rešitev. Pravi, da doma spita ločeno, na počitnicah pa to ni vedno mogoče, zato sta se znašla drugače.

“Na morju, kjer pa spiva skupaj, pa seeveda obvezno dva jogija, da veš, do kje je moje in kje tvoje in ne hodiva čez mejo. In si ne predstavljam, da bi imela en kovter, ta veliki. Obvezno dva kovtra. In gre.”

Ampak doma ji je bolje, priznava. 

Foto: Pexels

6. Partner neprestano krade odejo

Večna težava, s katero se spopadajo številni, toda če se to dogaja nenormalno pogosto in zaradi tega ne morete spati, potem je tudi to dovolj dober razlog, da se eden od vaju odseli v drugo sobo. 

Kaj pa intima?

Številni pari se bojijo, da spanje v ločenih spalnicah pomeni spremembe pri spolnih užitkih, toda pari, ki spijo ločeno, pravijo, da je skrb odveč. Študije so celo pokazale, da sta partnerja veliko bolj zagreta za posteljne aktivnosti, če sta naspana. 

Foto: Unsplash

Ločeno spanje tako ne pomeni, da se približuje ločitev oziroma da v razmerju škriplje. 

“To je tako kot, če bi vidva imela drugo ločeno stranišče, pa bi ona šla na veliko potrebo v tistega, ker si ti tisti trenutek zobe umivaš – ni znak sovraštva ali zavrnitve. Veliko večji “pokazatelj” bi bil, če se ne bi “pustila” objeti med romantičnim filmom ali pa bi med prijetnim pogovorom doma zavrnila poljubček na lička (razen, če imaš zadah za dinozavra ubiti).”

Drugi uporabnik pa dodaja:

Je lepo spati skupaj objeti in vse to … samo včasih ne gre. Včasih rabiš samo mir in popolno tišino, biti komot, da si resnično odpočiješ.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close