6 nasvetov za obvladovanje črnega petka in spletnega ponedeljka

25. november 2022

6 nasvetov za obvladovanje črnega petka in spletnega ponedeljka

25. november 2022
Foto: Profimedia

Spet je tu črni petek, ki mu sledi spletni ponedeljek, z obema pa je prišla poplava posebnih ponudb in razprodaj. Pa se vse te ponudbe res splačajo?

Ker nas trgovci z različnimi popusti zasipavajo skoraj vse leto, ni nunjo, da so ponudbe na črni petek in spletni ponedeljek zares najboljše.

Britanska potrošniška organizacija Which je lani celo ugotovila, da je 99,5 odstotka “neverjetnih ponudb” enakih ali celo bolj ugodnih v drugih obdobjih leta. V raziskavi so preverili več tisoč cen in ugotovili, da z nakupom na črni petek skoraj zagotovo ne boste dosegli najnižje cene v letu.

Pazite se spletnih goljufov

K dodatnemu premisleku spodbuja tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), ki ob tem opozarja še na veliko past teh dveh “praznikov”: spletne goljufe. “Kot ugotavljajo pri Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT, so se v tem času pojavili novi pristopi k zavajanju potrošnikov.”

Spletni goljufi namreč pozorno spremljajo vse trende in sledijo povpraševanju ter prilagajajo svoje lažne spletne trgovine. Dodali so celo “lokalno noto”: v naslovu spletne strani denimo poleg blagovne znamke vidimo tudi “slovenija”, “slovenia” oz. “ljubljana”. S tem ustvarjajo vtis, da gre za slovenskega distributerja za znano znamko in zato zaupanja vrednega trgovca.

Kako prepoznate prevaro? Preprosto, tolažijo pri ZPS:

“Na strani whois.domaintools.com preverite podatke o spletni domeni trgovine. Pri SI-CERT izpostavljajo, da so domene lažnih spletnih trgovin precej mlade, zakupljene pred nekaj meseci ali tedni”

“Domene so registrirane večinoma na Kitajskem, čeprav gre večinoma za ameriške korporacije, mnogi podatki o podjetju, ki je registriralo domeno, pa so zakriti.”

Foto: Profimedia

Preden se lotite zapravljanja …

S tem v mislih ima ZPS še nekaj drugih koristnih nasvetov, preden zapravite denar ob ponudbi črnega petka in spletnega ponedeljka:

Preverite tudi pri drugih trgovcih. Naj vas ne zavede višina popusta, pomembna je cena. Če ste cene poznali že od prej, potem lahko ocenite, če je ponudba na črni petek v resnici dobra. To ne velja le pri enem trgovcu, ampak tudi pri konkurenci.

O izdelku poiščite čim več informacij. “Cena je ugodna, kaj pa kakovost izdelka? Boste z njim zadovoljni? Bo izpolnil vaša pričakovanja?” izpostavljajo pri ZPS. Pomembno je, da že pred nakupom poiščete čim več informacij, posebej, če gre za dražje izdelke.

Foto: Profimedia

Je (res ugoden) nakup neznane blagovne znamke v resnici dober posel? “Dobro znana imena iz sveta zabavne elektronike, mobilne telefonije in računalništva niso zaman tako znana,” opominjajo pri ZPS in razlagajo, da je črni petek zato za številne trgovce odlična priložnost, da počistijo zaloge izdelkov, ki jih ne prodajajo dobro ali ker jih potrošniki vračajo, ker z njimi niso zadovoljni.

“Če ima televizor oznako 4K in HDR, še ni nujno, da bo slika tako dobra kot pri najboljših modelih na testu.”

Ne čisto zadnji model, a še vedno dobra alternativa. Posebej pri tehničnih izdelkih velja, da proizvajalci približno vsako leto predstavijo nov model določenega telefona, tablice ali televizorja. Kot kažejo testi ZPS, stari modeli niso vedno slabši od predhodnikov, imajo pa občutno nižje cene.

Če vam torej ne pomeni veliko, da imate zadnji model, lahko prihranite tudi s tem, da ne kupite zadnjega modela.

Foto: Unsplash

Preverite spletne cene. Tudi, če ne želite kupovati prek spleta in raje izberete klasično trgovino, preverite cene na spletu. Če so tam nižje, povprašajte trgovca za popust.

Popusti bodo tudi po črnem petku. Če boste zamudili popuste ob črnem petku, obstaja velika možnost, da bodo cene v prihodnjih dneh še nižje. Čez nekaj dni je na vrsti že spletni ponedeljek, ki mu sledijo decembrski popusti. A ne pozabite, tudi takrat velja vse zgoraj našteto!

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close