6 navad, ki jih lahko uvedete v januarju

01. januar 2024

6 navad, ki jih lahko uvedete v januarju

01. januar 2024
Foto: Instagram @hannaschonberg

6 navad, ki jih lahko uvedete v januarju

01. januar 2024
Foto: Instagram @nimabenati

Januar še vedno ostaja mesec, v katerem se največ ljudi vpiše v fitnes, preneha kaditi in opusti slabe navade. Mi imamo v mislih sprejemanje dobrih navad, ki jih lahko pričnete izvajati z novim letom. Preverite, katere.

Verjamem, da ste tudi vi kdaj januarja rekli `zdaj pa res začnem` in spiskom (za)obljub sebi ali drugim, ki ste jih prej odlagali v upanju, da bo prvega januarja lažje. No, če še niste sami ugotovili, naj vam povemo še enkrat. Čisto nič lažje ni, je pa dobra motivacija, ki pa jo je treba ohranjati kaj več kot naslednjih 30 dni. Zlata klasika med zaobljubami je hujšanje, a tokrat tega nimamo v mislih.

To leto si bomo postavili manjše in bolj realne zaobljube, ki jih ne bomo opustili takoj, ko nam bo nekdo pred nosom pomahal s sladico, saj gre boj za dobre navade, zaradi katerih boste imeli boljše odnose in se boste bolje počutili. Začetek leta je namreč odlična priložnost za majhne, osvežujoče navade, ki naredijo velike spremembe predvsem v nas samih.

Foto: Instagram @hannaschonberg

1. Bodite prijaznejši do sebe

Perfekcionizem in kritičnost do samega sebe sta povezana pojava, saj smo do sebe običajno veliko bolj strogi kot do okolice. Olajšajte si svoje življenje in bodite prijaznejši do sebe. Ni nujno, da ste vedno stoodstotni pri vseh, kar počnete. Pa kaj, če stanovanje ne bo v piko pospravljeno, na mizi pogreto kosilo od včeraj in oblačila nezlikana. To leto si obljubite, da boste bolj prijazni do sebe in odgnali notranjega kritika, ki bi vas demotiviral.

2. Omejite uporabo telefona, še posebej pred spanjem

Morda je to edina sprostitev čez dan. Med preverjanjem dogajanja vaših prijateljev na družabnih omrežjih, ogledom ljubkih videov ali spremljanjem novic se lahko odklopite, vendar je `visenje na telefonu` škodljivo bolj kot si mislite. Vaše možgane zapolni z nepotrebnimi podobami in dražljaji, kratijo vaš dragoceni spanec in še huje vaše odnose, če v druži, ved večerjo ali v družbi otrok glavno pozornost prejme telefon, namesto drugih. Za boljši spanec telefon pred spanjem pospravite v drugo sobo, med obroki, sestanki in otroki prav tako, pri čemer ne pomaga nič, če vklopite na tiho zvonjenje ali ga obrnete z ekranom navzdol.

Foto: Instagram @nimabenati

3. Večkrat pokličite najbližje

Ni treba, da vsak dan ali več ur klepetate po telefonu, zadoščal bo nekajminutni klic, s katerim staršem sporočite, da vam ni vseeno in da misite nanje. Ne samo, da se bodo počutili ljubljene tudi vi se boste sredi službenega vrveža spomnili na stvari, ki so zares pomembne, in lažje opravljali svoje delo. Življenje je kratko in edina stvar, ki je ne morete dobiti nazaj, je čas. Leto 2024 naj bo torej leto, ko boste preživeli uro manj na Instagramu in uro več z najbližjimi.

4. Nekomu oprostite

Z zamerami ne škodimo le tistim, s katerimi nismo v dobih odnosih, pač pa tudi sebi. Vsi smo se že znašli v odnosih, ki niso bili rožnati ali prijetni, vendar nas ta dejanja druge osebe ne opredeljujejo v sedanjosti. Pozabite na preteklost oz. spor/odnos razrešite z določeno osebo. Če želite mirno zakorakati v novo leto, se znebite stisk preteklosti, odnosov, ki vam jemljejo energijo, da to leto v ne bo vihral nemir, pač pa mir.

Foto: Instagram @mai.ge

5. Večkrat recite ne

Zakaj bi morali biti vedno in vsakič na voljo za druge?! Vsi imamo precej obveznosti, ki so odgovorne same po sebi, zato ni potrebno, da ves čas ugajate drugim. Zavestno in odločno zavrnite stvari, ki vam ne ustrezajo samo zaradi drugih. Beseda ne bo rešila vaše notranje počutje in vam ustvaril malce več časa za stvari, ki jih radi počnete. Na koncu vedno ugotovite, da veliko stvari lahko počaka ali jih lahko ljudje naredijo sami.

6. Naučite se nekaj novega!

Ljudje smo ustvarjenim, da se učimo, izboljšujemo in smo kreativni. Si želite spet smučati kot v otroštvu, naučiti novega tujega jezika ali šivati svoja oblačila? Izbrskajte vaše pozabljene želje in se lotite novega hobija. Hobiji so odličen način umiritve svojih misli, spodbujanja kreativnost, ustvarjanja novih družbenih vezi ali celo odkrivanje novih kariernih priložnosti. Kar pogumno!

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close