6 navad, ki vam jemljejo energijo

14. september 2023

6 navad, ki vam jemljejo energijo

14. september 2023
Foto: Instagram @marr_sus

6 navad, ki vam jemljejo energijo

14. september 2023
Foto: Instagram @marr_sus

Lažje je izbrati stvari in navade, ki vas polnijo z energijo, kot prepoznati tiste, ki vas izčrpavajo.

Nov letni čas je kot nalašč, da spremenite navade, ki vam jemljejo fokus in energijo. Naj se zdijo še tako neškodljive in zanemarljive, so za vas vseeno nezdrave. Obstaja šest preprostih pravil, ki jih lahko upoštevate vsak dan, da ohranite energijo in jo usmerite v pozitivne stvari in tisto, kar vas veseli.

Premalo gibanja

O tem, da je treba skrbeti zase tako fizično kot psihično, verjetno ni treba zgubljati besed. Gibanje je največje zdravilo tako za telo, kot tudi za duševno zdravje in boljše razpoloženje. Četudi zveni kontradiktorno, manj se gibate, bolj ste utrujeni.

Motivacijo za gibanje je včasih težko najti, zato je najbolje, da izberete dejavnost, v kateri uživate, začnete počasi in v svoj urnik vključite raztezne vaje. Če nimate časa na pretek, je tudi 20 minut gibanja na dan bolje kot nič. Gibanje vključite v vsa dnevna opravila, npr. izognite se vožnji z dvigalom, parkirajte dlje kot običajno in likajte stoje namesto sede.

Premalo sonca in dnevne svetlobe

Sončni žarki poskrbijo, da vaše telo proizvode več vitamina D, zato bodite več časa izpostavljeni dnevni svetlobi in soncu. Tako kot zadostuje 20 minut gibanja na dan, prav toliko časa je priporočeno minimalno dnevno preživeti na prostem ali na soncu. Najlažje je, če združite oboje. Obroke ali druženja preselite na terase in balkone, kavo si privoščite na klopi v parku, v svoj dom pa spustite več svetlobe s svetlim pohištvom in prosojnimi zavesami.

Foto: Pexels

Slaba rutina spanja

Ura je ena ponoči in vi še vedno visite pred televizijo, na telefonu ali s knjigo v roki. Slab spanec in predvsem pomanjkanje spanja lahko povzroči povečano proizvodnjo kortizola, znanega kot ‘stresni hormon’. Pomanjkanje spanja vpliva na koncentracijo, kreativnost in vsesplošno počutje.

Kakovosten spanec je nujen za normalno delovanje, a kako ga doseči? Obstaja veliko načinov za to in eden izmed njih je pravilo 10-3-2-1, ki pravi, da 10 ur pred spanjem v telo ne vnašate več kofeina, 3 ure pred spanjem ne uživate hrane in alkohola, 2 uri pred spanjem ne delate več in da eno uro pred spanjem ne gledate več zaslonov.

Foto: Pexels

Slaba prehrana

Hiter življenjski slog nas velikokrat prisili v zatekanje k predelani, mastni in nezdravi hrani. Predelana hrana je utrujajoča in izčrpavajoča, po njenem zaužitju pade produktivnost, telo pa je preutrujeno zaradi predelave težke hrane. Skušajte si pripraviti obroke iz svežih sestavin in izberite nepredelana živila. Da vam bo lažje, si naenkrat pripravite več obrokov za več dni.

Foto: Pexels

Jutranje brskanje po telefonu

Večina izredno uspešnih ljudi se drži pravila, da zjutraj nikoli ne brskajo po telefonu. Po jutru se dan pozna, zato ga je treba pametno izkoristiti in se na dan pripraviti brez nepotrebnih motenj ter predvsem negativnih in vznemirjujočih novic.

Če zjutraj svoje možgane preplavite z neomejeno količino informacij, ki jih odkrijete med listanjem ter kortizolom in dopaminom, se boste čez dan počutili popolnoma utrujene in ‘iztrošene’. Predlagamo, da zjutraj ob postelji nimate mobilnega telefona. Uporabljate običajno budilko, v kolikor pa prejmete kakšno sporočilo, se brzdajte, da kasneje ne odprete kakšno od drugih aplikacij.

Foto: Profimedia

Zadrževanje in neizražanje jeze in drugih čustev

Jeza ne bo spremenila preteklosti, lahko pa uniči prihodnost. Zamera je neverjetno izčrpavajoč občutek, ki pa vpliva na dobro počutje in odnose. Občutki jeze in zamere vas lahko počasi uničijo od znotraj, zato je čas, da jih opustite. Odpuščanje ne pomeni, da ste drugim popuščali in da so ‘ostali nekaznovani’, odpuščanje je osvoboditev od občutkov zamere. Odpustite – ne zaradi njih, ampak zaradi sebe.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close