Kateri vitamini so za nego kože najboljši in kako jih izbrati?

24. april 2023

Kateri vitamini so za nego kože najboljši in kako jih izbrati?

24. april 2023
Foto: Unsplash

Vitamini so mikrohranila, ki so izjemno pomemben del vsakodnevne nege kože. Kateri najbolje sodelujejo in kako jih vključiti v svojo rutino?

Splošno znano dejstvo je, da so vitamini zelo pomembni za zdravje, vitalnost in lepoto. Vitamini so bistvena hranila, ki sodelujejo pri številnih pomembnih telesnih funkcijah, ena od njih je ohranjanje zdrave in lepe kože.

Da bi vaši koži zagotovili potrebno dozo vitaminov, je poleg zdrave prehrane pomembno, da imate tudi dobro kozmetiko, obogateno z vitamini, ki ji bo dala točno to, kar potrebuje. Narava nam je podarila veliko vitaminov v različnih virih in oblikah, nekaj pa jih izstopa po blagodejnem delovanju na kožo.

Vitamin B3

Niacinamid, poznan tudi kot vitamin B3, je dobro raziskana, preverjena in vsestransko koristna sestavina, ki obravnava presenetljivo širok spekter težav, ne glede na tip kože. Z redno uporabo lahko zelo pozitivno vpliva na kožo. Ta vitamin na splošno podpira naše telo pri okrevanju in regeneraciji mišic, pa tudi pri obnovi kože, živcev in DNK.

Foto: Profimedia

Spodbuja zlasti energijsko presnovo celic, spodbuja tvorbo kolagena in je zato nepogrešljiv vitamin v kozmetični industriji. Deluje tako, da prodre globoko v kožo in tam podpira njeno naravno zaščitno funkcijo, daje vlago in vidno zmanjšuje razširjene pore. Poleg tega deluje regenerativno, pomirjevalno in regulacijsko. Ta lepotni vitamin se lahko uporablja proti ogrcem in aknam, poškodbam kože, pigmentnim madežem in blagim poškodbam zaradi sonca ter rdečici kože in je močan zaveznik v boju proti staranju.

Provitamin B5

Provitamin B5 se uporablja pri mehanskih poškodbah kože z namenom spodbujanja celjenja ran in povečanja vlažnosti kože. Dekspantenol je alkoholni derivat D-pantotenske kisline oz. vitamina B5 (od tod tudi ime provitamin B5). Potreben je za normalno delovanje povrhnjice in vzdrževanje fizioloških presnovnih procesov v koži in sluznicah, povečano potrebo po provitaminu B5 pa so opazili pri ljudeh s poškodbami kože ali tkiva.

Foto: Unsplash

Lokalno se uporablja pri mehanskih poškodbah kože, kot so praske, opekline in ureznine, pa tudi pri različnih dermatozah, kot so eritem, razdraženost in rdečica. Krepi naravno obrambo kože pred okužbami, ohranja kožo navlaženo, zdravo in mehko.

Zaradi svoje kemične strukture ima nepolaren hidrofilen učinek in ima nizko molsko maso, zato zlahka prodira v kožo. Pospešuje celjenje, izboljšuje videz kože, povečuje njeno vlažnost in upočasnjuje nastajanje gub.

Vitamin C

Vitamin C je v vodi topno hranilo, ki opravlja številne pomembne funkcije za presnovo, imunski sistem in živčni sistem. Sodeluje tudi pri nastajanju kolagena, pomembnega za ožilje, kosti, zobe in kožo. In to še ni vse. Vitamin C pomaga zaščititi celice pred oksidativnim stresom in se bori proti utrujenosti, kar pomeni, da ščiti kožo pred škodljivimi vplivi okolja in lahko prepreči prezgodnje staranje kože.

Foto: Unsplash

Negovalni izdelki, ki vsebujejo vitamin C, imajo različne učinke: krepijo kožo, poskrbijo za sijočo polt in ustvarijo zdrav, enakomeren ten. Vitamin C se uporablja tudi v številnih izdelkih za boj proti staranju kože in znakom utrujene kože. Razlog za to je, da vitamin C spodbuja proizvodnjo lastnega kolagena v koži. Polt je bolj gladka, gubice so zmanjšane, koža pa zaradi vitamina C, ki ji daje energijo, dobi zdrav sijaj.

Kateri pripravek, obogaten z vitamini, izbrati?

Eden najboljših načinov, kako kožo z lokalnim nanosom oskrbeti s potrebnimi vitamini, so serumi. Zakaj? Ker serumi vsebujejo veliko več topnih učinkovin kot na primer kreme in vsaka od teh močnih sestavin prodre globoko v kožo, da zagotovi največjo korist. Poleg tega se serumi uporabljajo za ciljanje na specifične potrebe kože. Vendar je vsaka koža drugačna in med množico izdelkov na trgu je težko najti pravo.

Obstaja veliko različnih vrst serumov, med drugim tudi hidratantni, posvetljevalni, z učinkom pilinga in učinkom proti staranju. Pred nakupom morate določiti, katere težave želite s serumom nasloviti. Dobro premislite o ključnih težavah svoje kože.

Foto: Profimedia

Vaš tip kože pri izbiri igra pomembno vlogo. Na primer, suha ali dehidrirana koža bo imela koristi od vlažilnega seruma za obraz z vitaminom C, medtem ko se bo mastna koža ali koža, nagnjena k aknam, verjetno dobro odzvala na serum z učinkom pilinga ali serum z vitaminom B3.

Če niste prepričani o svojem tipu kože – ali imate več težav – se naročite na posvet z dermatologom ali strokovnjakom za nego kože. Ocena zdravja kože, ki s pomočjo tehnologije slikanja z UV-skenerjem vidi pod površino kože, je odličen način za oceno morebitnih poškodb kože, stanj in težav, ki s prostim očesom še niso vidne.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close