Ne marate telovadbe? 11 načinov, da jo popestrite!

24. april 2023

Ne marate telovadbe? 11 načinov, da jo popestrite!

24. april 2023
Foto: Pexels

Pri naši poti do bolj aktivnega življenja motivacija pogosto sčasoma upade. Za vas smo poiskali nekaj načinov, kako telovadbo narediti bolj zabavno.

Tudi če v telovadbi uživamo, nam ta lahko sčasoma postane naporna ali monotona. Vendar obstajajo načini, da si aktivnost popestrite in jo naredite bolj zabavno. Za vas smo poiskali nekaj idej za zabavne aktivnosti, ki bodo vaše veselje do treningov zagotovo prinesle nazaj.

 1. Preizkusite skupinske vadbe

Samantha Clayton, ki je leta 2000 na olimpijskih igrah v Sydneyju zastopala Veliko Britanijo v atletiki, priznava, da se nekaterih treningov “kar boji”. Njeno zdravilo? “Vsaj dvakrat na teden se udeležim skupinske vadbe. Samostojna vadba je težka tudi za najbolj izkušene športnike. Najboljše darilo, ki si ga lahko podarite, je darilo skupnosti.”

Študija iz leta 2017 je pokazala, da se boste verjetno bolj potrudili in imeli več od izkušnje, če se boste udeležili tečaja v živo. Prav tako se je izkazalo, da sinhronost z drugimi prinaša spodbudo.

Foto: Pexels

“Najboljša stvar je šaljivost in podpora skupnosti vseh starosti, ozadij in ravni telesne pripravljenosti,” še pravi Samantha. “Ure vedno končam z nasmehom. To je bolj podobno igri.”

2. Poiščite boljšo glasbo

Študija univerze Brunel iz leta 2019 je pokazala, da je glasba povečala užitek udeležencev pri vadbi za skoraj tretjino. Ugotovljeno je bilo tudi, da zmanjšuje zaznavanje napora. Glasba je boljša od podkastov ali avdioknjig. Čeprav je primerna katerakoli glasba, je izbira glasbe, ki bo sinhrona z vašimi gibi in vas bo pri tem spodbujala, najboljša za vaš trening.

Invalidska aktivistka in prvakinja v inkluzivnem plesu Kate Stanforth izbira skladbe na podlagi števila udarcev na minuto. “Sezname predvajanja imam razdeljene po tempu, tako da lahko na dan, ko mi ne gre najbolje, še vedno predvajam optimistične pesmi, ki so mi všeč, vendar v počasnejšem tempu. Na dan, ko se počutim dobro, lahko plešem ali kolesarim hitreje. Ugotovila sem tudi, da mi je lažje prepeti pesem ali refren, kot pa se osredotočati na kalorije, čas ali hitrost.”

3. Telovadite v naravi

Vadba na prostem prinaša številne koristi, od izboljšanja razpoloženja in spanja do zmanjšanja stresa. Vadba v naravi ne le povečuje našo povezanost z naravnim svetom, ampak v nas vzbuja tudi občutke spoštovanja in navdušenja, za katera je dobro znano, da izboljšujeta razpoloženje. Uživajte v toplejšem vremenu in se odpravite ven.

Foto: Unsplash

4. Prijavite se na dogodek

Pretecite Dm tek za ženske, se udeležite tekmovanja Ironman ali pa se prijavite na Ljubljanski maraton. Po dogodkih, ki jih opravimo kot dosežek, se počutimo veliko boljše, zato so odlična motivacija za nadaljevanje treninga tudi v najtežjih dneh.

5. Postavite si cilj

Pogosto se ljudje odločijo telovaditi, da bi izboljšali kvaliteto svojega življenja in svoje zdravje. Postavite si cilj, na primer, da bi radi pretekli 10 kilometrov v manj kot 60 minutah ali pa, da želite priti na svoj najljubši vrh brez premorov. Ko pride dan, ko se vam ne bo ljubilo, pomislite, kako veseli boste, ko končno dosežete svoj cilj – zagotovljena motivacija.

V tabelo si zapišite rezultate in jih redno spremljajte – ko bodo številke padale, bo to zagotovo odličen pogon za nadaljevanje.

6. Tek pred zombiji

Za tiste, ki se ne morejo prisiliti, da bi tekli dovolj hitro, je bila izumljena aplikacija Zombies, Run!. Kot pove že ime, je glavna naloga aplikacije, da zvočno simulira tek pred zombiji, za vas pa tudi naredi zgodbo, katere ste del vi. Tako so motivacija tudi različne naloge in cilji.

Foto: Unsplash

Ena izmed uporabnic aplikacije je dejala, da sedaj teče skoraj vsak dan. “Zdaj z veseljem izvajam trening hitrosti, ki je najtežji med vsemi teki.”

Druga možnost pa je tudi, da ustvarjate umetnine na zemljevidu aplikacije Strava in se povzpnete na sam vrh tedenske lestvice. Konec koncev smo ljudje igriva, tekmovalna bitja.

7. Zaljubite se

V študiji starejših parov, ki so skupaj telovadili, so poročali, da so se po vadbi počutili bližje zaradi občutka skupnega veselja, ki ga prinaša telovadba z drugimi.

8. Oblecite se vlogi primerno

Oblačila za šport so bila v zadnjih letih dvignjena na povsem novo raven. Ne glede na to, ali se želite obleči, kot da se odpravljate na osrednje igrišče v Wimbledonu, ali kot Jane Fonda, lahko med vzdrževanjem kondicije popolnoma prenovite svojo omaro in se ob tem še vedno počutite dobro.

Foto: Unsplash

9. Preizkusite nekaj novega

Ples ob drogu, vadba na svili, kajak …  Manj kot vam je poznan šport, bolj se boste zabavali med učenjem. Če se spustite v nov šport, se boste veliko manj ukvarjali z dosežki in pokurjenimi kalorijami, saj bo vaš cilj le nekaj usvojiti.

10. Izkoristite svoje prednosti

Nadia Gilani, avtorica knjige The Yoga Manifesto, pravi, da mora biti vadba orodje za boljše počutje v življenju. “Če menite, da bi morali vaditi jogo, meditirati ali hoditi v telovadnico, vendar tega ne želite, je morda vredno najti nekaj drugega, kar vas privlači, in se temu posvetiti. Če v nečem ne uživate, potem to najbrž ni za vas. Običajno je to znak, da je čas za drugačen pristop.”

Foto: Pexels

Inštruktor fitnesa Alan Russell svetuje, da se ne borite proti svoji osebnosti ali genetiki. “Ko boste našli dejavnost, ki je skladna z vašim telesom in umom, jo boste radi izvajali in našli tudi druge, ki jo imajo radi. Najslabše, kar lahko storite pri vadbi, je, da se silite biti nekaj, kar niste. Proslavljajte to, kar ste.”

11. Zavrzite pravila

Russell dodaja: “Nimam določenega načrta za vadbo, le grobo shemo. Nekatere dni mi ne pašejo težke uteži, zato preidem na lahke uteži in naredim veliko ponovitev. Če se mi začne nabirati telesna maščoba, povečam količino kardijo vaj in zmanjšam količino uteži. Če sem utrujen, si vzamem prost dan. Če bi moral vsak trening slediti določenemu načrtu, bi mi to uničilo veselje.”

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close