6 stvari, ki jih nikar ne počnite na prazen želodec

13. avgust 2022

6 stvari, ki jih nikar ne počnite na prazen želodec

13. avgust 2022
Foto: Pexels

Mnogi se ne strinjajo, ali je zajtrk nujen del dneva, ali ga lahko preskočimo. Kakorkoli, teh 6 stvari ne počnite brez hrane v sistemu!

Način, kako začnete jutro, bo vplival na vašo raven energije čez dan. Vendar pa včasih razvijemo navade, ki lahko povzročijo neželene telesne in čustvene učinke.

Čeprav so mnoge od teh navad postale del vaše rutine, lahko sčasoma vplivajo na vaše počutje, nekaterim pa se je po nasvetu Steptohealth bolje izogibati, še posebej na prazen želodec.

Uživanje protivnetnih zdravil

Zdravil, kot so aspirin, paracetamol in druga protivnetna zdravila, ne smemo jemati na prazen želodec, ker lahko povzročijo resne prebavne zaplete. Spojine, ki jih vsebujejo ta zdravila, lahko povzročijo neravnovesje v želodčni sluznici in v resnih primerih povzročijo želodčno krvavitev. Da bi zmanjšali negativne učinke protivnetnih zdravil na prebavila, jih je dobro piti z malo mleka ali veliko vode.

Foto: Unsplash

Pitje kave

Če sodite med tiste, ki zjutraj radi spijejo kavo za prebujanje, se morate zavedati negativnega učinka pitja kave. Čeprav je kava pijača, ki vam lahko da energijo, je pitje kave na prazen želodec lahko škodljiva razvada. Tudi če je kava brez kofeina, poveča nastajanje kisline v želodcu in lahko povzroči zgago in refluks. Če se želite temu izogniti, posezite po čaju ali smutijih, ki vam lahko dajo energijo in so bolj zdravi kot kava.

Pitje alkoholnih pijač

Uživanje alkoholnih pijač na prazen želodec je lahko škodljivo za jetra, srce in ledvice. Vaše telo dvakrat hitreje absorbira alkohol na prazen želodec. Poleg tega vpliva na počasnejše izločanje toksinov, kar povzroči višje tveganje za zastrupitev z alkoholom in močnejšega mačka.

Če iz kakršnega koli razloga pijete alkoholne pijače na prazen želodec, obvezno pojejte prigrizek kmalu zatem. Izogibajte se tudi kombiniranju alkohola s kavo, saj oba prispevata k dehidraciji.

Foto: Unsplash

Intenzivna vadba

Obstaja veliko mitov o vadbi takoj, ko se zbudite. Nekateri verjamejo, da vadba na prazen želodec pomaga porabiti več kalorij. Vendar pa je malo verjetno, da bo prazen želodec vplival na število porabljenih kalorij. Nasprotno, intenzivna vadba bi v tem primeru lahko zmanjšala mišično maso.

Vaše telo za začetek vsakega dneva potrebuje hranila, zaradi intenzivne vadbe pred zajtrkom pa bo telo porabilo zaloge energije za ohranjanje moči. Intenzivne vaje nadomestite s tistimi, ki telesa ne obremenjujejo preveč, kot sta joga ali pilates. Pred vadbo poskusite zaužiti vsaj košček sadja, če imate kakršne koli prebavne težave, pa se morate pred vadbo dobro najesti, da to preprečite.

Foto: Unsplash

Pitje limoninega soka

Limonin sok vsebuje veliko vitaminov, mineralov in drugih bistvenih hranil, ki so pomembna za vaše telo. Kljub tem koristim lahko pitje limoninega soka na prazen želodec draži želodčno sluznico, zlasti v primerih gastritisa ali prebavnih težav.

Če želite piti limonin sok, ga zmešajte v razmerju 1:1 z vodo, da preprečite njegov škodljiv učinek na želodec. Limonin sok ali ostale citruse je najbolje piti med zajtrkom.

Prepiri so lahko hujši

Raziskovalci iz ZDA so ugotovili, da občutek lakote povzroča razdražljivost, zato so ljudje bolj nagnjeni k prepirom. Možgani za normalno delovanje potrebujejo energijo, zato ni dobro, če dlje časa ne jeste.

Če se zjutraj, ko je želodec še prazen, želite izogniti prepirom, s partnerjem ali družinskim članom popijte čaj, da dan začnete mirno. Poskusite zajtrkovati v prvi uri po tem, ko se zbudite, saj lahko izboljša vaše razpoloženje.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close