6 trendov iz 90. let, ki so aktualni še danes

26. avgust 2022

6 trendov iz 90. let, ki so aktualni še danes

26. avgust 2022
Foto: Profimedia

Pravijo, da se moda vedno vrne in to se je tudi zgodilo z mnogimi trendi iz 90. let, za katere opažamo, da bodo ostali tu tudi skozi jesen.

Če ste svoje mladostniške dni izživeli v devetdesetih letih, se verjetno spomnite eklektičnih modnih stajlingov in včasih “obrobnih” modnih trendov, za katere bi še pred nekaj leti vrgli roko v ogenj, da se nikoli ne vrnejo.

A zdi se, da si vse v modi zasluži drugo priložnost, tudi trendi, za katere smo prosili, da ostanejo živi le še na zaprašenih straneh najstniških revij. Na srečo v devetdesetih ni bilo vse “obrobno”, nekaterih kosov se radi spominjamo še danes, še posebej pa smo veseli njihove vrnitve na muhaste modne ceste. Jasno, v novi, modernejši obliki.

Bucket hat

Na začetku 20. stoletja so ribiči nosili te klobuke v obliki vedra za zaščito obraza pred vetrom in soncem, slavo pa je ta model klobukov dosegel v osemdesetih in predvsem v devetdesetih letih, ko je bucket hat postal del uniforme hip hop in brit pop scene.

Frontman Oasis Liam Gallagher ga je postavil za svoj zaščitni znak, “ribiški” klobuk pa je bil zvest modni zaveznik zvezdnic, kot so Naomi Campbell, Tyra Banks, Jennifer Aniston in mnogih drugih. Na valu vsesplošnega navdušenja nad stilom devetdesetih je bucket hat doživel velik povratek in se znašel v kolekcijah znamk kot so Jacquemus, Versace, Acne Studios, Nanushka

Foto: IMAXTree

Usnjene jakne

Verjetno ni zvezdnice, ki v devetdesetih ne bi nosila usnjene jakne, to je bil najljubši kos garderobe vsake “it” ženske, najbolj nepozabne looke pa so nam prinesle Gwyneth Paltrow, Sarah Jessica Parker in Kate Moss.

Odmerek hladnokrvnosti in brezskrbnosti, ki ga prinašajo usnjene jakne, je vedno znova osvajal trendseterke, nekatere modne revije pa so jo zaradi njene izjemne priljubljenosti razglasile za nepogrešljiv kos garderobe. In seveda, lahko ga kombinirate povsem poljubno.

Foto: IMAXTree

Telovniki

Brezrokavniki, ki spominjajo na del tridelne obleke, ki se je v devetdesetih nosila kot top, običajno v kombinaciji z mini krilom iz jeansa, je trend, ki mu verjetno marsikdo ne bi dal prostora na modnih tleh.

A hočeš nočeš, brezrokavniki se vračajo na veliko in v najrazličnejših modelih, od pletenih (ki se nosijo na golo kožo), športnih, ki so praktični v mrzlih zimskih dneh, pa vse do tistih, ki “pogrešajo” ostale obleke, ki jih boste največkrat “srečali” med brskanjem po Instagramu.

Foto: IMAXTree

Korzeti

Čeprav imajo stezniki dolgo in bogato zgodovino, predhodniki steznikov pa so se pojavili že pred več sto leti, se jih mnogi spominjajo prav po priljubljenosti, ki so jo doživeli v devetdesetih letih, ko so se različice steznikov, tako kot brezrokavniki, nosile v funkciji topa. 

Spomnimo se samo satenastega steznika, ki ga je ustvaril Jean Paul Gaultier za Madonnino turnejo “Blonde Ambition”. Danes steznik svojo priljubljenost dolguje uspešnici Bridgerton, pa tudi temi zadnjega Met Gala, ko so se zvezdnice, kot so Gigi Hadid, Paloma Elsesser in Billie Eilish, na rdeči preprogi pojavile v steznikih in oblekah s korzeti.

Na srečo so današnji stezniki veliko mehkejši in prožnejši, dekleta pa jih kombinirajo v zelo eklektične stajlinge, kot so na primer s kargo hlačami.

Foto: IMAXTree

Satenaste obleke

Eleganca, zapeljivost in preprostost, vtkana v tako imenovano “slip” obleko, je močno definirala modo devetdesetih. Če ste takrat sploh spremljali zvezdniško sceno, se zagotovo spomnite Kate Moss v kontroverzni, prozorni sivkasti slip obleki ali Courtney Love v satenasti, umazano beli obleki na zabavi Vanity Fair Oscar.

V devetdesetih verjetno ni bilo oblikovalca, ki javnosti ne bi ponudil svoje različice “slip” obleke, od Johna Galliana, Versaceja in Comme des Garçons do Calvina Kleina.

Minimalistične in preproste slip obleke, ki nekoliko spominjajo na spalne srajce, so vodilni trend tudi letos, modele, ki zapeljivo padejo ob telo, pa najdemo na obešalnikih vsake high street znamke.

Foto: Profimedia

Karirast vzorec

Kdor se spomni pestrega televizijskega programa devetdesetih, se zagotovo spomni tudi kultnega filma Nimaš pojma, skupaj z modnimi izdajami protagonistk Dionne in Cher.

Njihovi karirasti “šolski” kompleti so eden najbolj nepozabnih modnih trenutkov z malih ekranov, očarljiv karo vzorec pa se je po razcvetu devetdesetih vrnil na sceno – od tipične kariraste edicije do tiste, ki spominja na šahovnico.

Foto: IMAXTree

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close