6 zlatih nasvetov zoper predmenopavzne težave

11. februar 2024

6 zlatih nasvetov zoper predmenopavzne težave

11. februar 2024
Foto: Pexels

6 zlatih nasvetov zoper predmenopavzne težave

11. februar 2024
Foto: Pexels

Menopavza ni bolezen. Je običajno obdobje v ženskem življenju po koncu plodnosti. To velja tudi za nekajletni ‘obredni prehod’ v menopavzo, ki se včasih odrazi s kar strašljivimi simptomi.

Gre za posebno obdobje ženske, ki se pojavi kakih 4-5 let pred nastopom prave menopavze, s tujko temu procesu pravimo perimenopavza.

Hormonsko so predmenopavzne ženske precej bolj podobne histeričnim in kričečim, podivjanim najstnicam, kot pa zreli in odgovorni ženski srednjih let. Toda to je obdobje, ko je treba preprosto stisniti zobe in ga pretrpeti. Tako ženska – kot morebitni moški v njenem življenju. Ne preseneča, da gre v tem času narazen največ parov.

Moške srednjih let muči andropavza, ženske perimenopavza, to prehodno obdobje slednje čutijo kot izgubo ženskosti, obenem pa trpijo za čisto resnimi zdravstvenimi težavami, ki so povezane z upadom hormonov v telesu, predvsem estrogena.

Foto: Instagram @juliesfi

Kako si pomagati?

Po prihodu v pravo menopavzo se vsi zoprni simptomi ublažijo, umirijo, izginejo, hormonskega divjanja ni več, ženska zaživi novo poglavje svojega življenja: končno nastopi njen čas popolnega miru in zadovoljstva s samo seboj ter drugimi ljudmi. Kaj pa tistih nekaj let do menopavze, kako jih pogumno prenesti in preživeti brez večje škode, da ne bo pri tem posledično trpel zakon, partnerstvo, kariera, družina, medosebni odnosi?

Dve priznani zdravnici iz tujine sta dali naslednjih 6 nasvetov, kako lahko zelo ublažimo grozljive simptome v predmenopavznem obdobju, ko se počutimo kot pošasti, tako znotraj, kot zunaj. Zdravnica specialistka družinske medicine dr. Dawn Harper iz Gloucestershirea daje naslednje nasvete:

Foto: Pexels

1. Razmislite o nadomestni hormonski terapiji

Nadomestna hormonska terapija (hormone replacement therapy – HRT) je bila leta 1990 velik preboj v podaljševanju ženske plodnosti in občutka mladostnosti. Toda obenem, ko je postajala popularna, so določeni zdravniki in z njimi mediji ženske začeli strašiti pred učinki HRT ter tako dosegli, da danes v ginekoloških ordinacijah ženske precej manj sprašujejo za to možnost, čeprav bi jim lahko zelo olajšala simptome in s tem življenje.

2. Nujno spite dlje in ohranite vitkost

Ženske z vstopanjem v menopavzo izgubijo adute, kot je ozek pas, ta se vse bolj debeli in postava dobiva obliko jabolka ali hruške. S prihodom v menopavzo se presnova upočasni, zato jejte manj, začnite telovaditi in predvsem – veliko spite. V letih pred menopavzo postane nespečnost stalnica.

S poseganjem po pomirjevalih in uspavalih si boste naredile še več škode, zato si pomagajte z avtogenim treningom, meditacijo, jogo in sproščanjem ter naravnimi pripravki, ki so ženskemu delu človeštva znani že iz pradavnine.

3. Delajte Keglove vaje

Morale bi jih izvajati redno že po 25., kaj šele po 35. letu, a še vedno ni prepozno. Upad estrogena pomeni povešanje tkiv in usihanje prožnosti nožnice ter mehurja, prvo je krivo za boleče spolne odnose, drugo pa za nehoteno uhajanje urina.

Foto: Pexels

Specialistka za prehrano dr. Sarah Brewer, avtorica knjige Menopause Diet (Prehrana v menopavzi), dodaja še tri nasvete.

4. Pravilna prehrana pomaga proti vročinskim oblivom

Jejte malo, a pogosto. Obilni obroki še pospešijo nenadno potenje. Ogibajte se predelani hrani, zmanjšajte vnos alkohola, kofeina in začinjene hrane.

5. Čas je za novo kremo

Raven kolagena s prihodom menopavze usahne za več kot 30 odstotkov, to pomeni, da koža postaja tanjša in manj elastična ter ji manjka vlage. Čas je, da proti koncu 40-ih oziroma v začetku 50-ih za svojo kožo sčasoma poiščete primernejšo negovalno kremo, ki bo ublažila videz gub, nadomestila izgubo sijaja in mladostnega videza kože ter slednjo občutno okrepila.

Tudi čistilec za obraz naj bo po novem bogatejše, kremne ali oljne teksture, tonik pa ne sme vsebovati alkohola.

Foto: Pexels

6. Uživajte prehranska dopolnila, ki se svetujejo ob vstopu v menopavzo

Na trgu je veliko naravnih pripravkov, ki lajšajo (pred)menopavzne tegobe, recimo žajbljevi listi, grozdnata svetlika (cimcifuga), olje rakitovca, prah mace in ašvagande, njivska preslica, olje dvoletnega svetlina, kitajska angelika, materina dušica, baldrijan in še kaj bi se našlo.

V zadnjem času se olje CBD priporoča tudi ženskam v klimakteriju ali pred njim. Za suho nožnično sluznico pa lahko ženske v lekarnah dobijo mazila in gele, ki te težave dobro odpravljajo.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close