Jutranje navade, ki vam bodo spremenile življenje

08. januar 2024

Jutranje navade, ki vam bodo spremenile življenje

08. januar 2024
Foto: Instagram @camilleyolaine

Jutranje navade, ki vam bodo spremenile življenje

08. januar 2024
Foto: Instagram @camilleyolaine

Sprememba življenja je možna šele, ko spremenimo svojo rutino – korak za korakom, dan za dnem.

Morda ste tudi vi med tistimi, ki zjutraj radi še nekoliko poležijo, zaradi česar se jutro nekoliko zavleče, dan pa nato preživite v naglici, ki nikogar ni dobra za psihično zdravje. Če je tako, je čas, da uvedete spremembe, ki vam bodo močno olajšale vsakdan, s tem pa tudi življenje.

Slab začetek dneva nas lahko hitro pripelje do slabega večera, če dneva ne načrtujemo vnaprej. V to pa spada tudi načrtovanje, kdaj gremo zvečer spat, saj raziskave še vedno kažejo, da povprečen odrasli človek potrebuje med 7 in 8 urami spanja.

Foto: Instagram @theaestheticroutine

A to pa še ni vse: prvih deset minut je najbolj ključnih, ko gre za ustvarjanje novega dne. Tu je 7 lahko osvojljivih navad, s katerimi jutra spremenite v bolj zdrava, svoje dneve pa v bolj uspešne.

Ne pritiskajte tipke za dremež. Če jo pritisnete, možgani avtomatično zdrsnejo nazaj v cikel spanja, in ko bo alarm znova zazvonil, boste v stanju trdnejšega spanja kot prvič, ko se je oglasila budilka. Vadite vztrajnost: vstanite takoj, ko se ura oglasi.

Najprej raztezanje. Tudi pri živalih je pretegovanje prva stvar na dnevnem redu, saj raztezanje pripomore k večji gibljivosti sklepov in mišic, sprosti napetost in izboljša prekrvitev.

Foto: Pexels

Takoj spijte kozarec vode. Večina organizma je narejena iz vode in tudi ponoči med spanjem jo telo izgublja, zato jo nadomestite takoj, ko se zbudite.

Pojejte zdrav zajtrk. Ne preskočite zajtrka, saj je z razlogom najpomembnejši obrok v dnevu in vam da energijo za dan.

Prižgite glasbo, ki jo imate radi. Nekateri zjutraj poslušajo poročila, kar je najbrž najslabše, kar lahko kdo stori – cel kup negativnih informacij se vam bo brez potrebe usul na glavo. Glasba spremeni razpoloženje, posebej, če je živahna. Zato se napolnite tudi z njeno pomočjo.

Foto: Spotlight/Launchmetrics

Izklopite obvestila na telefonu. Odgovarjate na elektronska sporočila, preverjate družbena omrežja, pri čemer že 10 ali 15 minut zamujate v službo. Za boljši in predvsem bolj miren začetek dneva si zato vsaj zjutraj izklopite obvestila.

Preberite (ali napišite) nekaj pozitivnega. Morda vam bo pomagalo pisanje dnevnika, ali pa izpolnjevanje učbenika s s pozitivnimi mislimi ali afirmacijami. Če to ni za vas, si lahko omislite lastno knjižico hvaležnosti, v katero zapisujete stvari, za katere ste hvaležni v tistem trenutku. Vse to dajte na papir, medtem ko pijete jutranjo kavo ali čaj.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close