7 osupljivih dejstev o parfumih, ki jih gotovo niste poznali

12. maj 2022

7 osupljivih dejstev o parfumih, ki jih gotovo niste poznali

12. maj 2022

Kako povečati obstojnost parfuma, čemu služijo kavna zrna in koliko vonjav lahko preizkusite naenkrat?

Kdo si ne želi čudovito dišati? Parfumi so postali izdelek, ki je tako močno vpet v naš vsakdanji ritual, da se brez kapljice naše najljubše dišave počutimo gole, ko odidemo od doma. Izbira parfuma ni enostavna in pred nakupom je pomembno vedeti veliko več kot le to, kako diši.

Preden povohate več testirnih lističev, kot jih vaš nos zmore, preberite sedem presenetljivih (a pomembnih!) dejstev, ki jih morate vedeti o parfumih.

Foto: Pexels

1. Pomembno je predhodno vlaženje

Preden na zapestje nanesete dišavo, vzemite svoj najljubši losjon za telo in to območje ustrezno navlažite. Parfum se namreč na navlaženi koži bolje razprši, poleg tega pa vonj na vlažni koži zdrži dlje časa.

2. Parfum ni dober za vaše lase

Verjetno smo vsi krivi, da malo parfuma vsakič popršimo še po laseh. A s tem delamo več škode kot koristi. Številni parfumi namreč vsebujejo alkohol, ki ob pogosti uporabi povzroči suhost las.

3. Drgnjenje zapestja je slabo

Če imate navado drgniti zapestji druga ob drugo, potem ko na njiju popršite parfum, takoj opustite to navado. Parfumi so običajno kombinacija vrhnjih, srednjih in spodnjih not. Zgornje note so bolj nežne in hitro zbledijo, medtem ko so srednje note dolgotrajne. Trenje, ki nastane ob drgnjenju zapestij, poveča interakcijo dišave z naravnimi olji vaše kože, kar lahko popači vonj.

Foto: Pexels

4. Vonj svojega parfuma lahko povečate

Namesto, da bi dišavo popršili po sebi, se raje odločite, da jo nanesete na določene dele telesa in pulzne točke. To so mesta na telesu, kjer so krvne žile najbližje koži. Te točke oddajajo toploto, kar pomaga, da dišava seva iz vaše kože v zrak. Podaljšajte obstojnost parfuma tako, da ga popršite samo na notranjo stran zapestja, za ušesne mečice, pod vrat in na notranjo stran komolcev.

5. Dišava lahko spremeni vaše razpoloženje

Raziskave kažejo, da lahko en sam “špric” parfuma dvigne vaše razpoloženje. Se počutite preobremenjene? Za sprostitev nanesite dišavo, ki vsebuje sivko. Vas jutranja kava ni zbudila? Odločite se za vonj po citrusih, ki bo v trenutku prebudil vaše čute.

6. Parfumi niso več narejeni iz pravih rož

Zaradi množične proizvodnje parfumov je bilo treba uporabo pravih cvetnih esenc nadomestiti s sintetičnimi dišavami. Prednost tega je, da se je pričakovana življenjska doba stekleničke parfuma podvojila.

7. Preizkusite samo tri naenkrat

Med preizkušanjem parfumov, ne preizkusite več kot treh zapored. Vaš nos bo preobremenjen in bo kar naenkrat imel težave z razlikovanjem arom. Hiter način za očiščenje nosnih poti so kavna zrna. Hitro nekajkrat vdihnite ob skledo kavnih zrn, ki jih ima večina drogerij na policah ob parfumih, in vaš nos bo pripravljen na preizkušanje novih vonjev.

Foto: Pexels

Pomaranča za živahnost, kivi za svežino

Če bi radi zamenjali svojo dišavo ali v svojo zbirko dodali kak nov, poletni vonj, ki vas bo popeljal na ulice Antičnega Rima, se odločite za novo Valentinovo dišavo Born in Roma Coral Fantasy Donna, ki bo z esenco pomaranče v vas prebudila čute, ki prebujajo živahnost, energija note kivija pa bo dala svežino, ki simbolizira igriv potencial sveta, ko Rim vstopa v noč.

Parfum vsebuje še esenco teksaške cedre, katere lesnost se postopoma ovije v sladek čutni končni lesk belega mošusa. Močno in čutno prebujenje, ki ponazarja moč elementov.

Foto: Pexels

Od poživljajoče bergamotke do svežih not vrtnice

Za tiste, ki imate raje močnejše vonje, je odlična izbira Giorgio Armani Sì Passione Éclat de Parfum, ki ujame razpoloženje drzne, moderne ženstvenosti, vzbuja šumečo moč strasti, ki osvetli življenje in mu da nek pomen. Ženstvena vonjava pričara strast, ki človeka navduši, da razkrije svoje prednosti in da z milostjo ter neodvisnostjo osvoji svet.

Ime “Éclat”, ki pomeni “svetlost”, simbolizira iskrive note dišave, od poživljajoče bergamotke do sijočega akorda črnega ribeza, ki se zlijeta s svežimi notami vrtnice. Dišava, ki spada v družino cvetličnih vrtnic, je sestavljena iz številnih sestavin, ki so odgovorno in trajnostno pridobljene. Gre za bergamotko iz Kalabrije v Italiji, vrtnica Damascena iz Isparte v Turčiji in vrhunsko infuzijo burbonske vanilje z Madagaskarja. Trajnostni vir teh sestavin je simbol spoštovanja narave.

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic

New Report

Close