7 pravil ravnanja z denarjem, ki bi jih morala poznati vsaka ženska

12. januar 2024

7 pravil ravnanja z denarjem, ki bi jih morala poznati vsaka ženska

12. januar 2024
Foto: Instagram @marielouduvillier

7 pravil ravnanja z denarjem, ki bi jih morala poznati vsaka ženska

12. januar 2024
Foto: Instagram @nika_marianaaa

Vabljivi svet nakupovanja se lahko kaj hitro sprevrne v nočno moro, še posebej če ne znate ravnati z denarjem. Razkrivamo vam 7 pravil, zaradi katerih stanje na vašem računu ne bo kritično.

Sodobna potrošniška družba je ustvarjena za zapravljanje in ne varčevanje, zato nas lahko kaj hitro posrka v vrtinec brezglavega nakupovanja. Prav je, da se kdaj pa kdaj nagradimo in pocrkljamo, a le če si to lahko tudi v resnici privoščimo. Z glavo skozi zid žal ne gre, prva tako ne s prazno denarnico do polnih vrečk.

Mnogokrat zapravljamo (pre)več, ko smo čustveni, ali dobre volje kot nadomestek za nagrado ali slabe volje, da se malce tolažimo. Da teh spodrsljajev in ne potrebnih nakupov ne bo veliko, se morate naučiti pravil upravljanja z denarjem. Mi smo razdelali sedem najpomembnejših stroškov, ki jih ima večina od nas v svojem življenju in kako z njimi uravnoteženo ravnati.

Foto: Instagram@hoskelsa

1. Najemnina ali obrok kredita

Čudovit občutek je imeti lasten prekrasen dom. Zadovoljevanje stanovanjskih potreb, zlasti v velikih mestih in v zadnjih letih, terja zelo visok ‘davek’. Cene najemnine in obresti kreditov pogojujejo trg, povpraševanje in seveda inflacija, zato nikoli ne veste, kdaj se bodo dvignili.

Racionalna vsota, ki naj bi bila ustrezna za najemnino ali obrok kredita je nekje okrog 30 odstotkov mesečnega zaslužka, a je to včasih vse prej kot realno. Žal živimo v Sloveniji, kjer so plače balkanske, najemnine pa zahodnoevropske. Mnogi so tako primorani urediti prizidek pri starših ali si deliti sobo. Ne zapravljajte preveč za stanovanje, ki niti ni vaše, vključno z opremo in dodatki, in ne kupite nepremičnine, ki jo boste dolgo in drago odplačevali.

2. Poln hladilnik

Malenkost tu, malenkost tam, današnje cene osnovnih živil in na blagajni ostanete odprtih ust. Zveni znano? Izberite kakovost namesto količine, doma pripravljeno hrano namesto hitre hrane in naročanje iz restavracij. Ta vrsta prehranjevanja nima ugodnega učinka niti na vaše zdravje, kaj šele na bančni račun. Če se da, si hrano pridelajte doma, ne pozabite na lonce na balkonu, ki so lahko prav tako odlični za gojenje svoje zelenjave. Hrano in jedilnike vedno načrtujte vnaprej, da vam hrana ne bo ostajala in boste manjkrat v trgovini ter tako daleč od vseh nepotrebnih malenkosti.

3. Pametna mobilnost

Topli meseci so kot nalašč za sprehod po mestu ali za skok na kolo, zato lahko svojega jeklenega konjička vsaj za nekaj časa pustite parkiranega doma. Sprehod in kolesarjenje vam bosta dobro dela in prebudila krvni obtok ter dihala, v denarnici pa ostalo nekaj več denarja. Če je vaše delovno mesto predaleč, lahko preizkusite idejo souporabe oziroma najema avtomobila. Vsi, ki vam denarnica to omogoča, si omislite električni avtomobil, ki ga lahko na mnogih mestih celo popolnoma brezplačno polnite.

Foto: Instagram @ariviere

4. Lepotila

Ta del enačbe je za mnoge ženske najtežji, saj se včasih zdi, da se lažje odrečemo hrani, kot novim oblačilom ali parfumu. Kar pomislite, koliko podobnih črtal za ustnice ali šmink se vam že valja po kozmetičnih torbicah ter koliko črnih oblek polni vašo omaro. Naj vas ne bo sram izkoristiti znižanj, kupiti izdelke nizkocenovnih znamk ali se po nova oblačila odpraviti v trgovino iz druge roke. Tam včasih najdeš prave zaklade, tudi dizajnerske kose.

5. Pravilo 10 odstotkov

Ga že poznate? Dobra praksa v upravljanju lastnih financ navaja 10 odstotkov mesečnih prihodkov v namen varčevanja. Kje in kdaj v mesecu boste varčevali, je povsem irelevantno in od vsakega posameznika odvisno. Lahko je to ikonični keramični prašiček ali varčevalni račun. Čez leto dni boste prijetno presenečene, koliko se je nabralo.

Na Instagramu se je pred časom pojavilo varčevanje v obliki kuvert. Na vsako kuverto zapiši določen znesek, nato pa vsak mesec izžrebaj eno izmed njih in vanjo vstavi predviden znesek. V mislih imejte, da morate imeti na rezervi vedno nekaj denarja, če se vam bo zalomilo v življenju in boste denimo ostali brez službe ali morali poravnati visok strošek popravila avtomobila ali gospodinjskega aparata. Naučite se tudi namensko varčevati za stvari, ki si jih želite, denimo za nakup novega računalnika ali za sanjsko potovanje.

Foto: Instagram @marielouduvillier

6. Racionalna poraba gospodinjskih stroškov

Načrtovanje potrošnje se sliši malce nenavadno, ko govorimo o elektriki ali vodi, vendar lahko pomenijo opazen prihranek v mesečnem proračunu. Manjša poraba energetskih virov pomeni tudi, da bolje skrbite za okolje. Razmislite o zamenjavi ponudnika, v kolikor vam je to na voljo, še posebej bodite pozorni na akcije pri ponudnikih telefonije in interneta. Razmislite o dodatni izolaciji sten oziroma zunanjih zidov ter varčnejšemu načinu ogrevanja prostorov. Ne pozabite ugašati luč in in izklapljati naprav, pozimi pa tudi ne rabite hoditi po stanovanju v kratkih rokavih.

7. Stvari za dušo

Nismo pozabili na te stroške, ki so nam najbolj všeč. Sicer nimamo v mislih pretiranega hedonizma, a občasno razvajanje vas bo napolnilo s pozitivnostjo pri varčevanju pri drugih stroških. Morate imeti dovolj nadzora nad sabo, da se obrzdate pri zapravljanju, ko se znesku, ki ste si ga določili, že približate.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close