7 pravil trošenja denarja, ki bi jim morala slediti vsaka ženska!

Vabljivi svet nakupovanja se ne bo sprevrgel v nočno moro dolgov ter blokiranih bančnih računov, če boste upoštevale naše nasvete.

Mnoge od nas bi se prej odločile za zapravljanje, kot za varčevanje, to pravilo je vgrajeno v same temelje sodobne potrošniške družbe. Nagrajevanje samega sebe je razumljivo, saj so načelo korenčka in palice (oziroma nagrade in kazni) uporabljali tudi naši starši oziroma vzgojitelji ter kasneje učitelji in profesorji v izobraževalnem sistemu s podeljevanjem nižjih oziroma višjih ocen.

Ko nam nekaj uspe, nas naravni impulz za nagrajevanje – ta mehanizem je v naših možganih – spodbudi, da si privoščimo nagrado. “Kupi te prekrasne čevlje, zaslužila si jih!” vam vzklika, ko greste mimo trgovine. Ne le, ko naredimo nekaj dobrega, ampak tudi takrat, ko smo žalostne ter malodušne, uporabimo enako metodo za ‘dvigovanje razpoloženja’. Privoščimo si večerjo ali vznemirljivo potovanje ter nakupovanje novih stvari.

Kljub pisani ponudbi pa se moramo naučiti pravil upravljanja z denarjem, s katerim razpolagamo, da se ne bi vabljivi svet nakupovanja sprevrgel v nočno moro dolgov ter blokiranih bančnih računov. Pred vami je 7 pravil, kako uspešno upravljati osebne finance – in ob tem, kar brez skrbi, tudi trošiti, vendar na pameten in dolgoročen način.

1. Najemnina ali obrok kredita

Čudovit občutek je, da se lahko iz delovnega mesta vrnemo v prekrasen, razkošen dom. Vendar zadovoljevanje stanovanjskih potreb, zlasti v velikih mestih, terja zelo visok ‘davek’. Še vedno velja pregovor, da se moramo pokrivati z odejo, ki nam je po meri, zato si boste (žal) morale najti zaslužku primerno bivališče, v kolikor se ne znajdete drugače. Racionalna vsota je 25 odstotkov mesečnega zaslužka za najemnino ali obrok kredita, samo tako vam ostane dovolj sredstev še za spodobno življenje. Žal živimo v Sloveniji, kjer so plače balkanske, najemnine pa zahodnoevropske, kar pomeni, da se boste morale v primeru, ko ne zaslužite vsaj 1200 evrov na mesec, preseliti v prizidek k staršem ali pa najeti zgolj sobo.

2. Prehrana

https://instagram.com/p/Bcza0EnAcZU/?utm_source=ig_embed

Znesek za trgovino je na koncu meseca lahko zelo visok, hitro se nabere malenkost tu, malenkost tam. Vendar se da kakovostno jesti z manj denarja, kot ga ponavadi zapravimo. S svojega seznama morate čim pogosteje črtati hitro hrano in naročanje jedi iz restavracij. Te vrste jedi nimajo ugodnega učinka niti na zdravje, niti na bančni račun. Z manj denarja se da lepo živeti, če imate vsaj malo vrta okoli doma in če si večino dni kuhate sami. Tudi postava bo zato lepša!

3. Prevoz

https://instagram.com/p/BgSeVS3D9lq/?utm_source=ig_embed

Pomlad in poletje sta prekrasni sezoni za sprehod po mestu ali za skok na kolo, namesto uporabe javnega prevoza. Sprehod in kolesarjenje vam bosta dobro dela in prebudila krvni obtok ter dihala. Če je delovno mesto ali kraj, kamor ste namenjeni, predaleč, lahko preizkusite idejo souporabe oziroma najema avtomobila oziroma v spletnem iskalniku poiščete car-sharing. Ali pa poiščite na spletu oziroma družbenem omrežju, če kdo nudi prevoz na destinacijo in si želi sopotnika.

4. Kozmetika

https://instagram.com/p/BNyID6hBOeE/?utm_source=ig_embed

Ta del enačbe je za mnoge ženske najtežji: včasih se zdi, da se lažje odrečemo hrani, kot pa lepim novim oblačilom ali šminki. Z nekaj discipline pa se da obvladati tudi to področje. Kar pomislite, koliko podobnih črtal za ustnice ali bleščil se vam že valja po kozmetičnih torbicah. Naj vas ne bo sram iti v drogerijo s kuponom za popuste ali z letakom iz kataloga – izkoristite priložnost, ko ponujajo znižanja!

5. Pravilo 10 odstotkov

Dobra praksa v upravljanju lastnih financ je odvajanje 10 odstotkov mesečnih prihodkov v namen varčevanja. Lahko v dobrega starega prašička s ključavnico ali na varčevalni račun. Zrno na zrno pogača, kamen na kamen – palača! Čez leto dni boste prijetno presenečene, koliko se je nabralo. To pravilo vam bo tudi v veliko pomoč, ko se vam bo zalomilo v življenju, če boste denimo ostale brez službe ali začasno brez rednih prihodkov. Naučite se tudi namensko varčevati za stvari, ki si jih želite, denimo za nakup novega računalnika ali za vplačilo potovanja.

6. Racionalna poraba energetskih virov

Načrtovanje potrošnje se sliši dolgočasno, ko gre za elektriko ali vodo, vendar ti postavki lahko pomenita znaten prihranek (ali pa tudi izdatek) v mesečnem proračunu. Manjša poraba energetskih virov pomeni tudi, da bolje skrbite za okolje. Razmislite o zamenjavi ponudnika, v kolikor vam je ta na voljo, vsaj pri elektriki in ponudbi interneta ali celo upravljavca stanovanjskih objektov, če živite v bloku. Komunalnega podjetja, ki vam omogoča vodo in odvoz smeti, žal pri hišah ne morete menjati tako preprosto. Razmislite o dodatni izolaciji sten oziroma zunanjih zidov ter načinu ogrevanja prostorov. Raziščite vse možnosti in se posvetujte z drugimi.

7. Drobne stvari za dušo

https://instagram.com/p/Bef3U_TFINI/?utm_source=ig_embed

O seveda! Nismo pozabili na to postavko. Če gremo k uvodoma omenjenemu nagrajevanju: moramo si pustiti nekaj mesečnih prihodkov ob strani prav za te drobne užitke. Da ne bi s hedonizmom pretiravale, lahko že vnaprej načrtujemo, koliko bo ta vsota znašala. Tako si bomo lahko brez slabe vesti tu in tam kaj privoščile ter vedno velikodušno pustile napitnino v kavarni. Morate pa imeti dovolj nadzora nad samo seboj, da se obrzdate pri trošenju, ko se kvoti, ki ste si jo same določile, že približate.

S temi 7 nasveti boste ponovno ‘oživile’ svoje finance, če so vmes že ‘pristale na psu’. In ne pozabite – ljudje lahko usvojimo tudi dobre navade, ne le slabih. Prav tako vam bo koristilo, da po drugi strani razmislite, kako bi sčasoma povečale svoje prihodke.

 

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels, PxHere, Verily Magazine

New Report

Close