7 razlogov, zakaj je bolje biti samski

01. januar 2022

7 razlogov, zakaj je bolje biti samski

01. januar 2022
Foto: Unsplash

Biti samski se morda ne sliši ravno pozitivno ali romantično, vendar je res lahko sijajno. Biti v zvezi, samo zato, da ste lahko v zvezi, nikoli ni dober razlog zanjo.

Najti nekoga, ki si želi razviti globok odnos z vami, je lahko pravi izziv. Iskanje gospoda popolnega sčasoma postane utrujajoče, zakaj ne bi raje uživali sami? Biti samski sicer ne zveni romantično, vendar se imate lahko odlično tudi sami.

Če niste v razmerju, imate svobodo se učiti, rasti in raziskovati brez krivde, povezane s tem, da si vzamete preveč časa zase. Tukaj je sedem razlogov, zakaj je dobro biti samski:

Imate več časa za telovadbo

Morda ste že naleteli na članke, da je zveza zdravilo za vse, od bolezni srca, do depresije. Vendar nekatere raziskave kažejo, da je tudi samskost lahko dobra za zdravje. Študija, opravljena na 13 tisoč Američanih, starih od 18 do 64 let, je pokazala, da so tisti, ki niso bili nikoli poročeni, več telovadili, kot tisti, ki so bili v neke vrste zvezi.

Ker je vadba povezana z vrsto pozitivnih zdravstvenih učinkov, vključno s pozitivnim razpoloženjem, visoko ravnjo energije, ugodnimi vzorci spanja, izboljšano kardiovaskularno kondicijo in celo spolno slo, se zdi, da samskim sploh ni tako grozno.

Bolj skrbite zase

V študiji, ki je preučevala šest različnih zdravstvenih ukrepov za splošno zdravje, kronična stanja, akutna stanja, število dni z omejenimi aktivnostmi, dneve preživete v postelji zaradi zdravstvenih težav in število obiskov pri zdravniku, se je pokazalo, da so samske ženske v treh kategorijah vedno dosegle enak rezultat, kot poročene, v ostalih treh pa celo višji (splošno zdravje, dnevi preživeti v postelji in obiski pri zdravnikih).

Podobno je tudi študija na ravni psihologije pokazala, da ljudje v srečnem zakonu pogosteje pridobijo na teži v štirih letih po poroki. Zato ni tako slabo če ste sami, saj bolj skrbite zase.

Avtor: Unsplash

Bolj ste družabni

Če ste sami, imate več časa za druženje s prijatelji in s tem več možnosti splesti močne prijateljske odnose kot ljudje v zvezi. Samski ljudje v resnici ne sedijo doma in se smilijo sami sebi, kljub temu, da je študija leta 2009, objavljena v European Journal of Social Psychology pokazala, da drugi ljudje pogosto mislijo, da so samski nesrečni.

Bolj zdravo jeste

Biti v nezdravi in toksični zvezi je nezdravo za telo in um. Nezdravi in nesrečni odnosi lahko privedejo do razvoja številnih navad, kot je čustveno prenajedanje, ki privede do pridobivanja telesne teže ali do stradanja kot načina nadzora nad življenjem. Zato ne skrbite če ste samski, pomembno je, da ste zdravi in pazite na svoje telo in um.

Vaša prijateljstva trajajo dlje

Prijateljstva so pogosto v ozadju, kadar ljudje dobijo partnerja ali se poročijo, čeprav mnogi tega morda ne storijo namenoma. Zakonski in družinski odnosi postanejo prioriteta, kar je popolnoma normalno. Ena prednost, ki jo imajo samski, je več časa za ohranjanje prijateljstev. Vaše življenje ima več smisla, če ste obkroženi z ljudmi, na katere se lahko zanesete, čeprav niste v vezi.

Avtor: Unsplash

Imate manj dolgov

Četudi denar ne vpliva na zdravje in srečo, so dolgovi vseeno zelo tresni. Ena izmed raziskav kaže, da imajo samski manj dolgov. To pa je velik plus, saj se tako znebite stresa, ki pride z dolgovi.

Ste samozadostni

Kadar ste sami, se naučite uživati v kvalitetnem času s samim sabo. Sposobnost samozadostnosti in samouresničitve sta dve veščini, ki sta zelo uporabni, a ju tisti v zvezah običajno nimajo časa razvijati.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close