8 ikoničnih grozljivk, ki jih ne boste želeli gledati sami

26. oktober 2023

8 ikoničnih grozljivk, ki jih ne boste želeli gledati sami

26. oktober 2023
Foto: Unsplash

Če obožujete, da se vam ob gledanju srhljivih prizorov ježi koža in si ob še tako strašljivih grozljivkah ne zatiskate oči z odejo, si morate ogledati teh 8 uspešnic.

Nastanek žanra grozljivk sega v začetke 19. stoletja in vse od takrat filmski ustvarjalci tekmujejo v ustvarjanju najbolj strašljivih in srhljivih prizorov. Takšnih ob katerih te zmrazi, telo pa prevzame krčevita napetost in želja, da prenehate z gledanjem. Za najbolj pogumne smo pripravili seznam klasičnih in ikoničnih grozljivk.

Škrlatni vrh

Brezmejna domišljija Guillerma del Tora vas popelje v fantazijski svet, ki je prežet z navdihujočo simbolno estetiko, gotsko temačnostjo ter otožno lepoto podob iz sanj. Škrlatni vrh predstavlja zgodbo mlade pisateljice, katere življenje je vseskozi pretkano s tančico nadnaravnega. Ko ji srce ukrade skrivnostni tujec, se Edith znajde v svojem novem domu – strašljivi graščini na vrhu gore, pod katero se nahaja rudnik krvavo rdeče gline.

Če vas še ni prepričala zgodba, vas bo nedvomno igralska zasedba z Mio Wasikowsko, Jessico Chastain in Tomom Hiddlestonom v glavnih vlogah. Nas je navdušila še izredna kostumografija in scenografija, ki grozljivko uvrščata med eno najlepših vseh časov.

Foto: Profimedia

Podedovano zlo

Tik pod vrh naših najljubših se je uvrstila grozljiva Podedovano zlo, ki so jo ustvarili producenti filmov Čarovnica in Razcepljen. Napeta grozljivka pripoveduje o demonih, ki smo jih mogoče podedovali od svojih staršev. Ko Ellen Graham umre, začne hčerkina družina razkrivati srhljive skrivnosti o svojem poreklu.

Več kot odkrijejo, bolj se trudijo izogniti zlovešči usodi, ki so jo podedovali. Scenarist in režiser Ari Aster je v tem filmu družinsko tragedijo spremenil v nekaj zloveščega in vznemirjajočega.

Foto: Profimedia

Tiho mesto

Grozljivka z Emily Blunt, Johnom Krasinskim, Millicentom Simmondsom in Noahom Jupejem v glavnih vlogah bo poskrbela za osupljivo napetost od začetka do konca. Zgodba govori o družini, ki se bori za preživetje v svetu, kjer so večino ljudi ubila slepa bitja, občutljiva na hrup. Prisiljeni so se sporazumevati v znakovnem jeziku, da bi jih zadržali.

Foto: Profimedia

Ameriški Psiho

Le kdo ne pozna ikoničnih scen filma Ameriški psiho, v katerih bogatega newyorškega direktorja investicijskega bančništva odigra odlični Christian Bale. Bogataš pred sodelavci in prijatelji skriva svoj nadomestni psihopatski ego, medtem ko se poglablja v svoje nasilne in hedonistične fantazije. Prizori iz filma so navdih telovadnih programov.

Foto: Profimedia

Priklicano zlo

Režiser kultne grozljivke Žaga James Wan predstavlja zgodbo, posneto po resničnih pričevanjih iskalcev duhov Eda in Lorraine Warren. Kljub več kot tisoč preiskanih primerih paranormalnih aktivnosti, ju nič ni pripravilo na grozljivo dogajanje v hiši družine Perron. Med raziskovanjem začutita prisotnost zloveščega duha, ki želi pogubiti družino, toda ko skušata pomagati, se v smrtni nevarnosti znajdeta tudi sama.

Foto: Profimedia

Poltergeist

Klasika med grozljivkami, ki je bila posneta 1982, se vrti okoli članov družine Freeling, ki jih zalezuje in terorizira skupina duhov. Vodi jih demon po imenu Zver, duhove pa privlači najmlajša hčerka družine z imenom Carol Anne. Prvi del ene izmed bolj uspešnih grozljivih trilogij je ameriška filmska akademija nominirala za tri prestižne zlate kipce in je zaslužil nekaj več kot 122 milijonov dolarjev.

Foto: Profimedia

Govori z mano

Še ena v vrsti grozljivk z nadnaravnimi silami zaenkrat še ni klasika, saj v naša kina prihaja prihodnji mesec. Skupina prijateljev odkrije, kako pričarati duhove z uporabo balzamirane roke, postanejo zasvojeni z novim vznemirjenjem, dokler eden od njih ne gre predaleč in sprosti grozljive nadnaravne sile. Glavne vloge v filmu odigrajo Sophie Wilde, Joe Bird in Alexandra Jensen.

Foto: Profimedia

Žaga

Le kdo ne pozna ikonične franšize kar desetih filmov Žaga. Prvi, ki je tudi za mnoge najboljši, v središče zgodbe postavi dva neznanca, ki se zbudita v sobi in se ne spomnita, kako sta prišla tja. Kmalu ugotovita, da sta peščici v smrtonosni igri zloglasnega serijskega morilca. Svoje igralske sposobnosti v eni najbolj psihopatskih grozljivk pokažejo Danny Glover, Cary Elwes in Leigh Whannell.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close