8 razlogov, zakaj bo vaša mačka vedno vaš “dojenček”

07. junij 2022

8 razlogov, zakaj bo vaša mačka vedno vaš “dojenček”

07. junij 2022
Foto: Unsplash

Kljub temu, da so mačke zelo neodvisna bitja, ljudje nanje gledamo kot na svoje “otročičke”.

Termin “fur baby” oz. v prevodu “krzneni dojenček” je med lastniki domačih živali zelo priljubljen za poimenovanje njihovih ljubljenčkov. Ne glede na njihovo starost, ljudje na svoje domače živali gledamo kot na naše otročičke. A pri mačkah, ki so zelo neodvisne živali, je to skoraj malce nenavadno.

Zakaj dojemamo mačke kot naše otroke?

Foto: Unsplash

1. Mačke imajo neotenske lastnosti

Mnoge mačke imajo “neotene” oz. dojenčkom podobne lastnosti, ki so zelo podobne “otroški shemi”. Te lastnosti vključujejo veliko glavo in okrogel obraz, visoko poudarjeno čelo, velike oči, majhen nos in majhna usta. Ljudje pač obožujemo majhen nosek.

Pravzaprav ljudje ocenjujejo, da so mačji in pasji mladiči enako srčkani kot dojenčki. Pri ljudeh pa se preferenca do “otroške sheme” obraza razvije že v zgodnjih letih in je bila opažena že tudi pri tri leta starih otrocih.

Foto: Unsplash

2. Mačje mijavkanje spominja na otroka

Mačje mijavkanje je tudi ena izmed neotenskih lastnosti, saj jo mačke uporabljajo, da pritegnejo pozornost svojih lastnikov. Medtem ko mladiči mijavkajo za svoje matere, da dobijo pozornost in pomoč, odrasle mačke med seboj mijavkajo zelo redko. Svoje mijavkanje prihranijo za ljudi.

Raziskovalci tudi razkrivajo, da je mačje mijavkanje podobno kriku človeškega otroka, zato se ljudje odzovemo nanj.

3. Mačke se odzivajo na otročjo govorico

Vsi se s svojimi ljubljenčki kdaj pogovarjamo z mehkim in visokim glasom ter govorico polno ljubkovalnic. Raziskave pa kažejo, da se mačke na to govorico odzivajo.

4. Mačke gnetejo na ljudeh

Mačke slovijo po gnetenju oz. “delanju piškotov”, med katerim večkrat pritisnejo tace na mehko in upogljivo površino, kot je odeja ali človek. Ta gib omogoča, da se mladiči lahko dojijo pri svojih materah. Pri odraslih mačkah pa naj bi gnetenje na človeku spodbujalo vez, podobno kot prejšnja vez med muckom in njegovo materjo.

Foto: Unsplash

5. Mačke izzovejo odziv “sheme otroka”

Za človeško naklonjenost otroškim potezam in mačjemu mijavkanju pa obstaja tudi evolucijski razlog. Ljubkost izzove močno željo po skrbi za druga bitja (in celo predmete), vključno z mačkami.

Ko so ljudje izpostavljeni ljubkim lastnostim, se v njih sproži odziv, ki mu rečemo odziv sheme dojenčka, za katerega je značilna “večja pozornost in pripravljenost na skrb, pozitiven vpliv in zaščitniško vedenje ter zmanjšana verjetnost agresije do (bitja)”.

V eni izmed opravljenih študij so bili posamezniki, ki so bili izpostavljeni slikam mačk in mladičkov (zelo srčkano stanje) v nasprotju z manj mačkami in psi (zmerno srčkano stanje), bolj previdni med igranjem igre Operacija. Ta začetni odziv pa je pomemben korak k oblikovanju močne navezanosti med človekom in živaljo.

Foto: Pexels

6. Mački in lastniki so navezani drug na drugega

Skrbno vedenje lahko vodi do močne vezi med mačko in njenim lastnikom. Lastniki hišnih ljubljenčkov in njihovi hišni ljubljenčki pogosto oblikujejo močne navezanosti, ki posnemajo vez med staršem in otrokom.

Večina predhodnih raziskav o navezanosti človeka in hišnega ljubljenčka je bila opravljena na psih. Vendar pa nedavne študije kažejo, da so mačke kljub svojemu neodvisnem slovesu pogosto navezane na svoje lastnike in uporabljajo svoje lastnike kot varno bazo za raziskovanje. Poleg tega ljudje poročajo, da so močno navezani na svoje mačke, pri čemer so v povprečju sami poročali o oceni navezanosti 9,3 od 10.

Ljudje, ki imajo otroke, pa čutijo do svojih ljubljenčkov še večjo navezanost.

Foto: Unsplash

7. Ljudje svoje mačke antropomorfizirajo

Našo navezanost na mačke krepi nagnjenost k antropomorfizaciji (dodelitev človeku podobnih lastnosti in vedenja nečloveškim entitetam) ljubkih bitij in predmetov.

Mnogi lastniki mačk praznujejo rojstne dneve svojih mačk, jih oblečejo, jih peljejo na oglede in jim pripisujejo človeško podobna spoznanja ali čustva (npr. kompleksne občutke, kot so krivda, sram, ponos in ljubosumje).

Domneva se, da je antropomorfizacija mačk motivirana s potrebo po socialni povezanosti in se je dejansko izkazala za večjo med tistimi, ki so osamljeni. Antropomorfizacija lahko dvigne naše odnose z mačkami ali drugimi hišnimi ljubljenčki na (ali čez) raven naših odnosov z drugimi ljudmi.

Foto: Pexels

8. Lastniki mačk občutijo efekt primata

Mnogi starši težko sprejmejo, da so njihovi otroci odrasli. To je lahko posledica učinka primarnosti ali nagnjenosti ljudi, da pretehtajo prejšnje informacije bolj kot poznejše informacije. To pomeni, da se svojih otrok morda vedno spominjamo kot majhnih malčkov, ki so potrebovali našo pomoč. Podobno lahko lastniki mačk, ki so svoje mačke prejeli kot mucke, vedno vidijo kot majhna bitja, ki potrebujejo stalno pozornost.

Mnogi se šalijo, da so mačke udomačile ljudi in ne obratno. To pa lahko pripisujemo njihovi podobnosti dojenčkom, kar v ljudeh zbuja močen občutek po zaščiti in skrbi. V zameno pa to vedenje med mački in lastniki omogoči močno vez.

Zato bodo mačke, ne glede na njihovo neodvisnost, vedno naši mali “dojenčki”.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close