jaz pa svoje hranim z nezdravo hrano
Sem bila nedavno na predavanju o zdravi prehrani v knjižnici. Predavateljica (iz stroke) je zelo nazorno pripovedovala o tem, kako večina današnjih ljudi nezdravo je, da je največji strup bela moka, sladkor pa je treba sploh prepovedati, da je treba kupovat samo od preverjenih kmetov (sicer ni navedla, kaj točno je preverjen kmet), izločit mleko in mlečne izdelke, ker so hormnoski motilci in cocktail antibiotikov, uživati izključno bio meso, obvezno uživanje prehranskih dodatkov (pa ne enih ali dveh, govora je bilo o min. 10 različnih dnevno) itd.
Sem naredila izračun, da če bi samo zamenjali običajne izdelke, ki jih kupujemo v supermarketu z bio živili, bi celoten nakup znašal saj še enkrat več kot sicer, ne predstavljam si, da bi kupovali bio meso, sem prečekirala cene… Enostavno si ne moremo privoščit, da gre ena plača samo za hrano!
Moja dva otroka (8 in 11 let) hranim po današnjih smernicah očitno s shit hrano, sicer nista predebela ali presuha, v zadnjih petih letih 2x prehlad, drugače zdrava, pri športni vzgoji nadpovprečna. Sama imam pri 167cm 53kg, ne kadim, za moža ne vem, koliko kg ima, ne kadi, meni izgleda na pogled prej suh kot “normalen”. Športamo rekreativno, vsak dan smo zunaj vsaj eno uro, jaz grem kdaj tudi tečt, še raje rolat. Bolana ne vem kdaj sva bila nazadnje. Bi rekla, da je naš jedilnik kar bolj podoben italijanskemu načinu prehranjevanja, zjutraj sladko, kosilo makaroni, riž, tudi kaša, večerja ribe ali meso in zelenjava. Pijemo vodo ali nesladkani čaj.
Katere napake delam?
-za zajtrk pijemo kakav/cappuccino in jemo maslene francoske rogljičke ali (bel) kruh z marmelado, kar je vse skupaj totalen shit
-jemo bele makarone in riž
-uživamo mleko in mlečne izdelke
-kupujemo v supermarketu, kjer zelenjava in sadje nista lokalna in še špricana zapovrh, meso pa vsebuje hormone in antibiotike
-nihče v gospodinjstvu nima 5 obrokov, midva z možem 3, otroci 4
Ne me narobe razumet, seveda ne podpiram fast fooda, prekomernega nažiranja s hrano (tudi zdravo), sladkarij in slanih prigrizkov, pitje sladkih pijač, itd. skratka stvari, ki so splošno znane kot nezdrave. Če so pa sodobne smernice zdrave prehrane res takšne, kot sem jih slišala na predavanju, mirno lahko trdim, da so za večino družin iz srednjega sloja v praksi nemogoče, ker je takšna hrana predraga, da ne govorim o cenah prehranskih dopolnil.
Za foro sem šla pogledat še šolska jedilnika za malico in kosilo in sta tudi ta dva shit, ker vsebujeta živila iz bele moke, mlečen izdelke in sladke cmoke, rogljičke, enkrat celo buhtelj.
Vsemi to kot izhodišče, ker ti niso povedali nič napačnega. To je ideal, kako se mu lahko približamo, je pa od nas odvisno.
Kakšnega bednega kapučina iz vrečke in tovarniških maslenih štručk s kupom dodatkov res ni treba redno za zajtrk uživat. Če jih pa sama spečeš in če je kapučino iz prave kave, pa s tem načeloma ni nič narobe.
Bom iskrena. Jaz sem pa teh predavanj o zdravi prehrani prav sita. To ima zdaj lohka že vsaki lolek no. Vsak hoče skoraj služiti že na tem. Kako to da zdaj toliko ljudi ve toliko kaj je dobro kaj ni. Je res glede mleka, moke bele in sladkorja. Samo da bi zdaj pretiraval in jedel kar si rekla. Pa saj ni denarja za vse to. Me zanima če te predavatli res to vse prakticirajo al sam blebetajo nekaj v 3 dni. Nekaj je teorija, drugo je praksa. Včasih so naše babice vse to jedle pa so doživele več let kot si mi mislimo ane halo. Ni tudi vse v hrani ko ljudje zbolijo, tudi v čustvih je zelo dosti drugače. Ja ni vse ok je res. Samo tako pretiravati s to oh in sploh hrano, veganstvom, presnojedstvom pa so šli ljudje malo predaleč. Carpe diem, lej 🙂 Sama imam intoleranco na laktozo pa pijem in jem vse mlečno, ker sebe poslušam. In ja mleka malo manj ker mi ne paše več toliko že ful let nazaj ko še ni bilo govora o tem sem čutla da mi toliko ne paše in pijem ga še vedno, da ne bo pomote, ampak v manjših količinah. In ja poslušaj sebe ne teh nategunov. In kere hrane oni prodajajo, če ni skrivnost? Zihr je v ozadju kak Herbalife ali kak podoben šit s praški. A to pa je zdravo ali kaj? Ljudje ne pustite si prati možganov tem bednim svetovalcem, ki se nosijo da so požrli vse znanje tega sveta. In ja pijem mleka manj, ker mi toliko več ne paše. Ampak da bi skenslala zaradi intolerance laktoze mi ne pride na kraj pameti, ker ni vse v hrani.Zapomnite si to!
Ne sekiraj se, mi smo pri taki hrani prišlo – mož do 70 r.d. jaz do 65. Otroci odrasli. Oba zdrava, letom primerno sicer, nobenih težav zaradi prehrane. Več težav zaradi stresa, ne hrane. Obožujem rogljičke, kot otrok pa bele kifeljce in kakav. Še danes jem bele žemlje, namazane z maslom, še vedno jem mleko in sir, bel riž in piščance.
Smo meščani in nismo nikoli imeli njive ali vrta. Še vedno živimo, ne jaz ne mož nisva debela – prej presuha. Res pa je, da nikoli nismo jedli golaža z moko, nikoli nismo cvrli – ne maramo sladkih pijač, rajši kozarec refoška pri kosilu.
Šele od penzije naprej jeva zajtrk, prej sva zjutraj pila samo kavo, še pred tem pa tudi kakšno pokadila.
Torej je nezdrava hrana lahko prenažiranje, preveč mastno in slabo ocvrto- cvrejo tudi Japonci in Kitajci pa niso debeli, bel riž je vsa Indonezija 3x na dan, pa ni debelih. Torej debelost ne pride od belega riža, debelost pride od prenažiranja! Od nič ni nič so rekli stari ljudje, ko so videli debeluha.
Ne sekiraj se, mi smo pri taki hrani prišlo – mož do 70 r.d. jaz do 65. Otroci odrasli. Oba zdrava, letom primerno sicer, nobenih težav zaradi prehrane. Več težav zaradi stresa, ne hrane. Obožujem rogljičke, kot otrok pa bele kifeljce in kakav. Še danes jem bele žemlje, namazane z maslom, še vedno jem mleko in sir, bel riž in piščance.
Smo meščani in nismo nikoli imeli njive ali vrta. Še vedno živimo, ne jaz ne mož nisva debela – prej presuha. Res pa je, da nikoli nismo jedli golaža z moko, nikoli nismo cvrli – ne maramo sladkih pijač, rajši kozarec refoška pri kosilu.
Šele od penzije naprej jeva zajtrk, prej sva zjutraj pila samo kavo, še pred tem pa tudi kakšno pokadila.
Torej je nezdrava hrana lahko prenažiranje, preveč mastno in slabo ocvrto- cvrejo tudi Japonci in Kitajci pa niso debeli, bel riž je vsa Indonezija 3x na dan, pa ni debelih. Torej debelost ne pride od belega riža, debelost pride od prenažiranja! Od nič ni nič so rekli stari ljudje, ko so videli debeluha.
[/quote]
Super lep zapis, kul 🙂
Ne, to kar si silšala na predavanju zagotovo niso uradne smernice. Te ne prepovedujejo mleka, ga imajo celo za zdravo živilo.
Kar se zdrave prehrane tiče je to nikoli nedokončana zgodba, ki se na koncu sprevrže v religijo, saj nekih znanstvenih utemeljitev tega ali onega ni.
Je nek splošen konsenz, da ni zdrava predelana hrana in sladkor. Ampak kaj dosti dlje pod tega pa ne gre. Pa, da je treba uživati sezonsko in lokalno, čeprav, po mojem, sta vsako sadje in zelenjava boljša od nič sadja in zelenjave.
Zdrava prehrane je pač nek kompromis med ceno, kakovostjo, všečnostjo in nasitnosjo, ki ga naredi vsak zase. Kaj je zdravo se pokaže na dolgi rok in nikoli ne gre samo za eno živilo.
Zdrava prehrana je tista, ki nam na dolgi rok omogoča vzdrževanje zdrave teže in nas istočasno oskrbi z vsemi potrebnimi makro in mikro hranili. Ker telesu je bolj ali manj vseeno od kje ta hranila pridejo, samo da so.
Se strinjam, da je eko, bio in ne vem kakšna še hrana večini cenovno nedosegljiva. Žal.
Se mi pa zdi vseeno malo lahkomiselno napisat: mi pa jemo junk in smo kljub temu še vsi suhi in zdravi, torej je brez veze jesti zdravo hrano.
Rak ne nastane čez noč. Druge bolezni, povezane s slabo prehrano tudi ne. Če ste zdaj v redu, to še ne pomeni, da boste čez 10 let še vedno. Nekaterim se posreči, drugim pa tudi ne. Glede na to, da je že v okolju veliko dejavnikov, ki škodljivo vplivajo na naše zdravje, bi se lahko sami vsaj trudili jesti čim bolj zdravo.
Po moje je omleta za zajtk cenejša in bolj zdrava od tvojih rogljičkov.
[/quote]
Bejž no bejž, vsa sredozemska Evropa zajtrkuje rogljičke, pa je manj debela kot je povprečje pri nas. Sredozemska hrana je bolj zdrava od naše, olivno olje, testenine, malo mesa, veliko rib, za zajtrk pa rogljiček in kava. Debelost pride od prenažiranja ne od rogljičkov. Tudi holesterol pride od nezdrave hrane ne pa rogljičkov.
Bejž no bejž, vsa sredozemska Evropa zajtrkuje rogljičke, pa je manj debela kot je povprečje pri nas. Sredozemska hrana je bolj zdrava od naše, olivno olje, testenine, malo mesa, veliko rib, za zajtrk pa rogljiček in kava. Debelost pride od prenažiranja ne od rogljičkov. Tudi holesterol pride od nezdrave hrane ne pa rogljičkov.
[/quote]
Kakorkoli že so rogljički prazne kalorije, nič kaj dosti gradbenega materiala ne dobiš z njimi.
Avtorica, pri nas je podobno! Jemo čisto normalno, nič bio in eko, brez super živil, pijemo mleko, se sladkamo, kupujemo v trgovini, včasih na tržnici, enkrat na mesec zavijemo tudi v meka, z ničemer ne pretiravamo, smo aktivni, zdravi, hrana je bencin, kaj dosti več pa ne delamo haloja iz nje.
Zadnjič mi je bilo smešno, ko smo šli jest v gostilno in sta otroka naročila cocacolo. Ki je res nikoli nimamo doma in je tudi tamalima jasno, da je to samo kdaj pa kdaj, če gremo ven. Ena bio mama pri sosednji mizi je pa že zavijala z očmi, češ, kako zastrupljamo otroke.
Jooooj, ko bi se vsi malo umirili. Generacija naših mam obsedena s kuhanjem, cukrom in peko, zdaj pa vlada bio-eko-organska-brezglutenska mafija.
Stvar je v tem, da se šele dobro začenjamo zavedati, kakšno sranje (strupe) jemo in pa glede zakisanja telesa. Pšenica je že totalno degenerirana, pakirano (“trajno”) mleko predelano in osiromašeno in tudi ni dobro za kosti, kot dohtarji zmotno trdijo, (beli) sladkor pa ni bil nikoli “zdrav”.
Odkod mislite, da je vedno več raka, alergij in drugih bolezni? Na prvi liniji je hrana.