Ali veste, kako pravilno očistiti čopiče za ličenje?

18. avgust 2022

Ali veste, kako pravilno očistiti čopiče za ličenje?

18. avgust 2022
Foto: Unsplash

Verjetno jih ne čistite dovolj pogosto.

Morda se tega ne zavedate, toda vaši čopiči so ključni člen vaše zbirke ličil in pripomočkov za ličenje, njihovo čiščenje pa je ključen del vaše mejkap rutine. 

Vaši čopiči so vsak dan v stiku s tekočinami, kremami in pudri in če jih ne čistite, se na njih naberejo plasti različnih produktov, ki čopiču onemogočajo dober nanos. Umazanija na čopičih prav tako lahko povzroči težave s kožo, mozolje in akne. 

Kako pogosto je čopiče potrebno čistiti?

Če ste makeup artisti ali pa ličila uporabljate pogosto in v debelih nanosih, dermatologi svetujejo, da čopiče očistite pogosto, če se da po vsaki uporabi. Čopiče, ki so namenjeni podlagi, pudru ali korektorju, lahko očistite enkrat tedensko, medtem ko bi čopiče za senčila in druge, ki jih uporabljate okoli oči, očistite po vsaki uporabi. 

Foto: Unsplash

Dermatologi in strokovnjaki za ličenje razlikujejo tudi med čiščenjem čopičev ter umivanjem čopičev. Čiščenje čopičev naj bo torej enkrat tedensko oziroma po vsaki uporabi, medtem ko bi čopiče morali dobro umiti z nežnim milom ali šamponom enkrat mesečno.

Kljub temu, da verjetno večina ljudi čopičev ne čisti dovolj pogosto, pa strokovnjaki pravijo, da pretirano čiščenje odsvetujejo. Včasih namreč pretirano čisti čopiči slabo nanesejo produkte, malo umazanije na čopiču pa prav tako ni nič groznega, če le čopiče čistite razmeroma redno. 

Foto: Unsplash

Kako najlažje očistiti čopiče?

Najbolj enostavno je, če za čiščenje kupite posebno namensko podlogo za čiščenje čopičev. Narejeni so iz silikona, večina podlog pa vsebuje različne teksture, s katerimi očistite ščetine bolje, kot bi jih z rokami, čiščenje s podlogo pa je tudi veliko hitrejše. 

V kozarec tople vode najprej stisnite malo šampona ali detergenta za pomivanje posode, nato pa vanj postavite svoje čopiče. Nežno jih vrtite v vodi in iz njih poskušajte iztisniti čim več umazanije. Če se odločite za čistilno podlogo, potem čopiče prav tako za kratek čas namočite v kozarcu s šamponom in detergentom, nato pa zmočite tudi podlogo ter s čopičem krožite po njej, dokler se ne znebite vse umazanije. 

Čopiče nato umijte z vodo ter nato iz njih previdno iztisnite vso vodo in počakajte, da se posušijo. 

Foto: Profimedia

Kdaj bi morali zavreči svoje čopiče?

Čopiče naj bi menjali vsake tri mesece, pravijo strokovnjaki za ličenje, zamenjati pa jih moramo takoj, ko opazimo, da naši čopiči po čiščenju niso več tako čisti, kot so bili na začetku. Prav tako jih moramo zamenjati, če opazimo, da ščetine izpadajo, imajo čuden vonj, se lepijo skupaj ali pa so močno spremenile barvo. V primeru, da ne opazimo nič od naštetega, lahko čopič obdržimo tudi dlje časa. 

Kaj pa beauty blenderji?

Enaka tehnika velja tudi za beauty blenderje oziroma gobice – nekaj minut jih namakajte v kozarcu tople vode z detergentom. Nato jih izperite s toplo vodo, z njimi tapkajte po papirnati brisači, da iz njih dobite odvečno vodo. Za nekaj sekund jih lahko postavite tudi v mikrovalovko, saj se tako znebite bakterij. Beauty blenderje lahko čistite tudi s posebno napravico, namenjeno prav čiščenju in sušenju blenderjev ali pa s čistilno podlogo. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close