Ali veste, kakšna je razlika med sladoledom in gelatom?

01. maj 2023

Ali veste, kakšna je razlika med sladoledom in gelatom?

01. maj 2023
Foto: Usplash, Pexels

Poletje se nevzdržno bliža in z njim tudi okušanje številnih vrst sladoledov. A morate vedeti, da vsak sladoled ni sladoled.

Nič hudega, če zveni tole nekoliko zmedeno. Sladoledna industrija se je v zadnjem času precej razvila in obdobje ‘boste vaniljo ali čokolado’ je prazgodovina. Sladoledne vitrine se šibijo od številnih okusov, slaščičarji pa v osnovne sladolede tlačijo vse možne sestavine, od tistih pregrešno dobrih kot so pistacija, mango ali bučno olje (jap, odlično je!) do nenavadnih kombinacij s siri z modro plesnijo, foie grasom in celo ostrigami. Noro, vemo!

In če ste mislili, da lahko vsak sladoled poimenujete sladoled, ste se zmotili. Saj ste že slišali za gelato, kajne? Raziskali smo, kakšna je razlika med sladoledom in gelatom, za katerega večina meni, da je to zgolj izraz, ki se v Italiji uporablja za sladoled in da razlik v bistvu ni. Pozabili pa nismo niti na druge sladice, ki nas v poletni vročini prijetno ohladijo.

Foto: Pinterest

Sladoled

Ni točno jasno, kdo je izumil sladoled, a neke vrste sladoleda naj bi poznali že v času antike na Kitajskem. Sladoled je zamrznjena sladica, ki je sestavljena iz mleka, smetane, sladkorja in (običajno) jajčnih rumenjakov. Navadno so ta razmerja enakovredna in sladoled vsebuje veliko maščobe. V sladoledu je veliko zraka, celo 50 odstotkov, kar je v primerjavi z gelatom precej več. Izdelujejo ga na 40 stopinjah pod ničlo ter pred serviranjem hranijo v hladilnici pri -18 stopinj Celzija.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Gelato

Gelato ima kremno osnovo kot sladoled, vendar vsebuje tudi manj mlečne maščobe in manj zraka med zamrzovanjem, zaradi česar je njegova tekstura gostejša. Sicilijanski gelato vsebuje še vodo, na splošno pa je v gelatu manj rumenjakov kot v sladoledu. Gelato se običajno postreže pri nekoliko višji temperaturi kot sladoled, med proizvodnjo se izdeluje pri -12 stopijah Celzija. Na otip je nekoliko mehkejši in na pogled bolj sijoč, v ustih se zato hitreje stopi.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Sorbet

Ta zamrznjena poslastica vsebuje samo vodo, sadje in sladkor, mlečnih izdelkov ne vsebuje. Pogosto ga delamo v aparatu za sladoled, vendar nima značilne kremaste teksture. Restavracije uporabljajo sorbet med večhodnimi obroki, saj je njegov intenzivni sadni okus zelo osvežilen in je odličen za nevtraliziranje brbončic med okušanjem. Sorbet je doma veliko lažje pripraviti kot sladoled ali gelato.

Foto: Unsplash
Foto: Pexels

Bi zmrzlino, granito ali jogurtov sladoled?

Pri jogurtovem sladoledu namesto mleka ali smetane uporabimo kremast jogurt, zaradi česar je okus nekoliko bolj kisel. Narejen je na enak način kot sladoled, s to razliko, da je v večini postrežen kot osnoven mlečni okus, kateremu se sestavine primešajo kasneje. Na jogurtov sladoled se tako doda različne sirupe in polivke, sadje, drobne sladkarije ali različne dodatke kot so mrvice, čokoladne kapljice itd.

Foto: Pexels


Granita je podobno kot sorbet narejena iz sadnega pireja, sladkorja in vode, le da je tekstura drugačna. Za razliko od sorbetov, ki so gladki, se granita med postopkom zamrzovanja večkrat strga, s čimer se njegova struktura razrahlja v ledene kosmiče. Zmrzlina ali semifreddo pa je sladoledna sladica, narejena iz enakih sestavin kot sladoled, le da ima teksturo podobno torti oz. moussu in je precej manj zamrznjena.

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close