7 največjih laži lepotne industrije

09. september 2023

7 največjih laži lepotne industrije

09. september 2023
Foto: Instagram @cristinahudacov

7 največjih laži lepotne industrije

09. september 2023
Foto: Instagram @cristinahudacov

Trendi narekujejo, da morajo biti ženske vedno urejene in proizvajalci lepotnih izdelkov to množično izkoriščajo ter zavajajo z obljubami, ki jih lahko enačimo z magijo.

Oglasi in sodobni trendi ‘narekujejo’ ženskam, da morajo biti urejene, pri tem pa mnogokrat uporabljajo zavajajoče in neresnične ‘magične’ prijeme. Povsem jasno je, da so v večini njihovi oglasi močno retuširani, trditve o učinkih napihnjene in da znamke nenehno kopirajo ‘inovativne’ ideje ena od druge.

Proizvajalci med drugim obljubljajo lake za nohte, ki se posušijo v le eni sekundi in so obstojni sedem dni, šminke, ki bodo na ustnicah ostale tudi po 12 ur in puder, ki bo na vašem obrazu zdržal tudi na 40 stopinjah Celzija. Preverili smo, kako resnične so takšne navedbe. Presenečeni boste!

Lak, ki je obstojen teden dni

Na primerjalnem testu so potrošniške organizacije preizkusile lake za nohte, tako klasične, kot tiste, ki obljubljajo dolgotrajno obstojnost. Obstojnost so preverili po enem dnevu, nato pa še tretji, peti in sedmi dan po nanosu (če je proizvajalec obljubljal dolgo obstojnost). »Test obstojnosti je potekal tako »na terenu« z udeleženkami preizkusa kot tudi v laboratoriju, kjer so obstojnost preizkušali s kremenčevim peskom.

Splošna ugotovitev je, da so tisti laki, katerih proizvajalec obljublja daljšo obstojnost, tudi v resnici obstojnejši kot “navadni”, a obljube o sedemdnevni obstojnosti so pretirane,« je predstavila način in rezultate testiranja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala »V praksi pomeni, da je treba lak obnoviti približno vsake tri dni, peti dan pa ga je treba odstraniti in nohte polakirati na novo.«

Foto: Unsplash

Lak bo suh v sekundi? Take obljube preprosto prezrite!

Vsi poznamo, kako nadležno je čakanje, da se lak posuši in kako zoprno je popravljanje odtisov, ki ostanejo na nohtu, če se lak ni povsem posušil. Ena od zavajanj in laži, ki jih pogosto uporabljajo znamke v komunikaciji s strankami, je lak, ki se posuši v najkrajšem možnem času. V kolikor laka na nohtih ne sušite z UV lučko, je tudi pri hitro sušečih lakih treba počakati približno 5 minut in še enkrat več pri običajnih lakih. »Za dva nanosa in t. i. “podlak” (osnovni nanos) potrebujete torej približno pol ure,« poudarja Urša Šmid Božičevič.

Obljube proizvajalcev o dolgi obstojnosti

V kozmetični industriji skorajda ni bolj klasičnega izdelka, kot je rdeča šminka. Potrošniške organizacije so preizkusile šminke, za katere proizvajalci obljubljajo dolgo obstojnost, in sicer tiste klasične, v tulcu, in tiste, ki jih nanašamo s čopičem (palčko) in so sestavljene iz barve in vrhnjega premaza – t. i. glos. Razveseljivo je, da so vsi preizkušeni “kombinirani” izdelki (barva + vrhnji premaz) brez težav zdržali osem ur. Trije so bili celo tako dobri, da so za obstojnost dobili najvišjo testno oceno. Več težav je osemurni preizkus povzročal klasičnim šminkam, saj sta test obstojnosti za oceno “dobro” prestali le dve, druge so v poprečju na ustnicah ostale štiri ure, kaj dlje pa ne.

Še eden izmed izdelkov, ki mu znamke namenjajo dolgoobstojnost so dezodoranti. Vsi poznamo reklame, ki obljubljajo celo do 72-urno obstojnost. Mnogi se ob teh trditvah najprej vprašajo, v čem je smisel, ko pa dezodorant vsak dan sproti odstranimo med umivanjem.

Kako obstojne so šminke po 14-ih urah normalne uporabe, torej tudi po kosilu ali pitju kave?

“V laboratoriju smo ugotavljali, kako šminke prenesejo mastno hrano (krompirček) in poljube – ne čisto prave, ampak takšne laboratorijske s papirnatim robčkom. Te preizkuse so kombinirani izdelki zlahka opravili, saj za te šminke pitje vroče kave in masten krompirček ne predstavljajo težave,” je predstavila rezultate Božičeviča.

Foto: Unsplash

2 kilograma šminke in koliko kemikalij?

Strokovnjaki so izračunali, da povprečna ženska v svojem življenju ‘poje’ približno dva kilograma šminke, zato je potrošniške organizacije zanimalo tudi, ali so v šminkah nevarne kemikalije. Preverili so vsebnost antimona, arzena, kadmija, niklja, svinca in živega srebra. “Nekatere kovine, na primer živo srebro in svinec, so rakotvorne ali lahko vplivajo na plodnost, na druge, kot sta nikelj in kobalt, je mogoče razviti (pre)občutljivost oziroma alergijo,” opozarja Božičeviča, ki je ob tem pojasnila, da je prav vseh 15 šmink vsebovalo minimalne sledi svinca, ki so najverjetneje posledica dodanih pigmentov. 

Odstranjevalec laka ne sodi v negovalno kozmetiko

Na ZPS poudarjajo, da odstranjevalci laka, ne glede na to, ali vsebujejo aceton ali ne, ne sodijo med negovalno kozmetiko. Vsebujejo namreč topila, ki dražijo kožo in nohte. Čeprav večina izdelkov vsebuje negovalne sestavine, kot so npr. različna olja ali ‘vlažilne sestavine’, ne morejo kaj prida pomagati. Pri uporabi odstranjevalcev laka bodite previdni in prostor vedno dobro prezračite, roke in nohte pa namažite s kremo, najbolje takšno, ki vsebuje sestavine za pomiritev.

Foto: Unsplash

Zeleno ni vedno bolje in okolju prijazno

Po vse večjem poudarjanju pomena trajnosti, uporabe okolju prijaznih izdelkov in vsesplošne poplave ekoloških tematik in ukrepov, so kozmetično industrijo preplavili ‘zeleni’ izdelki. Znamke si na vse pretege skušajo zagotoviti naziv okolju prijaznih izdelkov in pridobivajo različne trajnostne certifikate, a vendar vse ni tako perfektno, kot je slišati.

Znamke, ki tovrstnih certifikatov ne morejo prejeti, so vedno bolj iznajdljive s svojimi zvijačami. Z uvedbo zelene barve in naravnih odtenkov izdelkov, ‘zelenim’ poimenovanjem in drugimi marketinškimi prijemi ustvarjajo vtis, da so okolju bolj zavezane in da potrošniki z nakupom prispevajo k boljšemu planetu. Ne pustite se zavesti in preverite, kateri certifikati so resnično avtentični in pomembni.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close